Αύξηση και επιβολή νέων φόρων σε καύσιμα, καφέ και τσιγάρα

bb

φόροι

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ                                                                      

Στα 578 εκατ. ευρώ υπολογίζονται μέχρι στιγμής οι απώλειες δημοσίων εσόδων που προκαλεί η εμμονή της κυβέρνησης στην υπέρμετρη αύξηση των άμεσων και των έμμεσων φόρων σε βάρος εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Παρ’ όλα αυτά, οι δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο των εσόδων έχουν «ενεργοποιήσει» νέα φοροεισπρακτικά σενάρια, τα οποία προβλέπουν την επίσπευση της επιβολής των αυξήσεων στους φόρους των καυσίμων και των τσιγάρων και των νέων φόρων σε καφέ και ηλεκτρονικά τσιγάρα από την 1η Οκτωβρίου αντί της 1η Ιανουαρίου 2017.

Ειδικότερα τα μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο να εφαρμόσει από την 1η Οκτωβρίου περιλαμβάνουν:

1. Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων:
α. Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά του ευρώ το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο.
β. ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά του ευρώ το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο.
γ. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά του ευρώ το λίτρο, από τα 0,33 ευρώ στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

2. Αυξήσεις στους ΕΦΚ στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού:
α. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.
β. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.

3. Επιβολή ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ το κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ.

4. Επιβολή ΕΦΚ στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Στα υγρά αυτά θα επιβληθεί φόρος το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Όπως προκύπτει από στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, μέσα στους δύο τελευταίους μήνες -τον Ιούλιο και τον Αύγουστο-, κατά τη διάρκεια των οποίων άρχισαν να τίθενται σε εφαρμογή τα νέα επαχθή φοροεισπρακτικά μέτρα που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο, τα συνολικά καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού σημείωσαν συνολική υστέρηση ύψους 578 εκατ. ευρώ.

Έτσι, το πλεόνασμα ύψους 774 εκατ. ευρώ που είχαν σημειώσει στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι καθαρές εισπράξεις εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, έχει περιοριστεί στα 196 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Ακόμη χειρότερα έχουν εξελιχθεί τα πράγματα όσον αφορά στα συνολικά καθαρά έσοδα όλου του Κρατικού Προϋπολογισμού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τα έσοδα αυτά στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016 υστερούν τουλάχιστον κατά 670 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί για την ίδια περίοδο!

Πηγή:

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...