Α.Σ.Ο.Ν. 10 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς. Συνέντευξη του Παναγιώτη Νάκη

unnamed-1ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (ΑΣΟΝ)

«ΕΠΑΧΤΟΣ» 2006 – 2016

 10 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς

  • 7 χρόνια πανελλήνιες διακρίσεις
  • 5 χρόνια άστεγος

 Το 2005 προτάθηκε από τον Παναγιώτη Νάκη, σε σκακιστές της πόλης να επαναδραστηριοποιήσουν τον σύλλογό τους «ΟΜΟΝΟΙΑ» που ήταν σε αδράνεια από το 1993. Επειδή αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου συλλόγου, του οποίου το καταστατικό εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου το 2006. Ο νέος πλέον σύλλογος ονομάστηκε «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ – Α.Σ.Ο.Ν. ΕΠΑΧΤΟΣ».

Για να γραφτεί ο Όμιλος στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, έπρεπε να υπάρξουν 20 εγγραφές – Δελτία, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και στα Πρωταθλήματα Ένωσης Σκακιστών Πελοποννήσου.

Το πρώτο Δ.Σ. συγκροτήθηκε αποτελούμενο από τον Παναγιώτη Νάκη ως πρόεδρο, με μέλη τους: Παύλο Κατσιγιάννη, Μιχάλη Λουκά, Ανδρέα Παναγιώτου.     Τα πρώτα μαθήματα ξεκίνησαν στα δημοτικά σχολεία ώστε να δημιουργηθεί με τη νεολαία ένα υπόβαθρο για να συγκροτηθεί μια σωστή ομάδα.

Σημαντική ήταν η προσφορά του προέδρου Παναγιώτη Νάκη, ο οποίος εθελοντικά διέθετε τον ελεύθερο χρόνο του για την εκμάθηση των παιδιών.

Από τότε μέχρι και σήμερα, έχοντας περάσει δέκα ολόκληρα χρόνια από τη δημιουργία του Ομίλου, το «ε» συνάντησε τον πρόεδρο, για να μας θυμίσει όλη αυτή την πορεία:

unnamed-2«Η πορεία του Ομίλου από το 2006 μέχρι και σήμερα είναι αναμφίβολα εντυπωσιακή. Δεν φανταζόμασταν ότι θα είχαμε τόσα σημαντικά αποτελέσματα, τόσες διακρίσεις και να γίνεται εντωμεταξύ και τόση μεγάλη διαφήμιση στην πόλη. Αυτό αποδίδεται στο πολύ καλό ‘‘υλικό’’ που συναντήσαμε στα σχολεία, τη σημαντική προσφορά των γονιών στο να ενισχύουν τα παιδιά στην προσπάθειά τους και έτσι όλα αυτά φέρανε τα καλύτερα αποτελέσματα που θα μπορούσαμε να έχουμε.

Συμμετείχαμε, για παράδειγμα, στο τοπικό πρωτάθλημα της Ένωσης Σκακιστών Πελοποννήσου, όπου πήραν μέρος παιδιά από την Αχαϊα, Ηλεία, Αιτωλ/νία.

Είχαμε τη μεγάλη ομάδα των δέκα ατόμων και τη νεανική μας ομάδα αποτελούμενη από έξι άτομα.

Η νεανική μας ομάδα, στη συνεχή παρουσία της σε όλα αυτά τα πρωταθλήματα, έχει πάρει πέντε φορές τη 2η θέση μέχρι τώρα. Το 2012,μάλιστα  καταλαμβάνοντας την 2η θέση στην Περιφέρεια της ΕΣΣΠ, συμμετείχαμε στο Πανελλήνιο Ομαδικό – Νεανικό Πρωτάθλημα που έγινε στο Ρίο, με αντιπάλους 16 ομάδες από όλη την Ελλάδα και εμείς καταλάβαμε την 10η θέση.

Αυτό ήταν το αποκορύφωμά μας. Τα παιδιά μας διαγωνίστηκαν με τους πιο αξιόλογους σκακιστές σε όλη την Ελλάδα (έως 16 ετών).

Η ομάδα μας επίσης πήρε ένα πρωτάθλημα Β’ Εθνικής, συμμετείχε τρεις χρονιές στον Π.Ο.Α. και γενικά και τα δέκα χρόνια έχει αδιάλειπτη συμμετοχή στα πρωταθλήματα της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Πελοποννήσου.

     Η ομάδα μας έχει 114 εγγεγραμμένους αθλητές. Από αυτούς οι 20 είναι επιστήμονες (δάσκαλοι, καθηγητές, μηχανολόγοι κ.λπ.) και οι 28 είναι φοιτητές, εν δυνάμει δηλαδή επιστήμονες. Τα υπόλοιπα άτομα είναι αριστούχοι μαθητές. Συγκεντρώνει ο Όμιλός μας το καλύτερο έμψυχο πνευματικό υλικό της πόλης.

Το 2007, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Α.Σ.Ο.Ν., εισηγηθήκαμε, διοργανώσαμε και καθιερώσαμε τον 1ο Γύρο της Ναυπάκτου – Αγώνα Δρόμου  (για την επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης μας , σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπάκτου. Πήραν μέρος 350 αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα. Από εκείνη τη χρονιά καθιερώθηκε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο σύλλογός μας είχε τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης μέχρι το 2013. Επίσης είχαμε συμμετάσχει στη διοργάνωση των Πυληνίων Αγώνων για τρεις χρονιές. 

Άλλη μια δραστηριότητά μας ήταν ότι με την εθελοντική προσφορά του ορθοπεδικού Ανδρέα Μπαϊκούση έγινε εξέταση σε μαθητές του 2ου Γυμνασίου για έγκαιρη διάγνωση “προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης”.

 Στην πορεία των δέκα χρόνων έχετε διοργανώσει πάρα πολλά τουρνουά.

 «Διοργανώσαμε 7 τουρνουά σκακιού BLITS για την επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, 6 διασχολικά πρωταθλήματα σκακιού όπου συμμετείχαν όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Ναυπάκτου, Γυμνάσια και Λύκεια.

Διοργανώσαμε ένα νεανικό Rapid φιλίας όπου συμμετείχαν 6 ομάδες από την Περιφέρεια (Πάτρα – Αίγιο – Μεσολόγγι – Αγρίνιο – Ναύπακτο). Συνδιοργανώσαμε το πρώτο Αιτωλοαχαϊκό Rapid παίδων. Επί τρία χρόνια διοργανώσαμε επίδειξη σκακιού silmultane, από κορυφαίους σκακιστές της Ελλάδος όπως   τον Κώστα Ματούση και Νίκο Καλέση και έναν διαγωνισμό  solving show για επίλυση σκακιστικών προβλημάτω.

Διοργανώσαμε επίσης τις  πέντε τελευταίες χρονιές αγώνες στις κατασκηνώσεις στα Κωστέικα μεταξύ των παιδιών.

Θα ήθελα εδώ να πω ότι μετά από πρόταση της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης, ήμουνα τα τελευταία δύο χρόνια εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείου Παιδείας, με σκοπό να διδάξω το μάθημα του σκακιού στα σχολεία της περιοχής, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση. Το πρωί μάλιστα δίδασκα, εν ώρα του μαθήματος, στην ευέλικτη ζώνη, με τη φυσική παρουσία των διδασκόντων.

Με την αποπεράτωση της πρώτης χρονιάς, προσκαλέσαμε τον Πρωταθλητή Ελλάδος Θανάση Μαστροβαλίση, ο οποίος ήρθε στη Ναύπακτο, τιμήθηκε από τον Δήμαρχο της πόλης και μοίρασε στα παιδιά που παρακολούθησαν αναμνηστικά διπλώματα για τη συμμετοχής τους στα μαθήματα. Στα παιδιά αυτά μοιράστηκαν βιβλία του Ιδρύματος Κασπάροφ, τα οποία πρόσφερε το Ίδρυμα Νιάρχου και ήταν εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, με. Δόθηκαν συνολικά 250 βιβλία σε μαθητές της πόλης τις δύο αυτές χρονιές, ενώ τα παιδιά που πέρασαν  όλα αυτά τα χρόνια από τη διαδικασία μάθησης σκακιού, ξεπερνούν τα 400.

Αδιάλειπτα κάθε χρόνο διοργανώνονται εσωτερικά πρωταθλήματα την ώρα του μαθήματος, για να συγκροτηθούν ομάδες, ώστε να λάβουν μέρος στα Περιφερειακά Πρωταθλήματα και στη συνέχεια στα πανελλήνια, όπου κάθε χρόνο συμμετείχαν πάνω από 300 παιδιά (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια). Από αυτή την προσπάθεια βρέθηκε όλο αυτό το υλικό, το οποίο είχαν την τόσο εντυπωσιακή πορεία, με τις τόσες διακρίσεις».

 Πείτε μας περισσότερα για τις διακρίσεις των παιδιών.

 «Μετά από τους εσωτερικούς αγώνες στα  σχολεία της πόλης μας τα παιδιά που ξεχωρίζουν αγωνίζονται στα περιφερειακά πρωταθλήματα, όπου συμμετείχαν 1000 περίπου μαθητές από όλα τα σχολεία της Περιφέρειας (Αχαϊας, Ηλείας, Αιτωλ/νίας, Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς). Σε αυτές τις διοργανώσεις έχουμε πάμπολλες διακρίσεις καθώς τα  δικά μας παιδιά κατακτούν πολλά κύπελλα επιτυγχάνουν πολλές πρωτιές, , με αποκορύφωμα μια χρονιά να έχουμε συγκεντρώσει 25 μετάλλια.

Στη συνέχεια, μετά τους Περιφερειακούς Αγώνες, τα παιδιά που έπαιρναν τις πρώτες θέσεις εξασφάλιζαν  προκρίσεις για το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα. Εδώ και επτά χρόνια συμμετέχουμε κάθε φορά με 10 μαθητές-τριες, με πανελλήνιες διακρίσεις που μεταφράζονται σε κατάκτηση πανελληνίων μεταλλίων κάθε χρόνο.

Έτσι φτάνουμε να έχουμε επτά πανελλήνιες διακρίσεις.

Το αποκορύφωμα σε όλα αυτά, είναι να βγει πρωταθλήτρια Ελλάδος πριν από δύο χρόνια η Αγγελική Μπανιά από τη Ναύπακτο, μαθήτρια της 3ης  Γυμνασίου.

Άλλη μεγάλη διάκριση ήταν το 2013 όταν σε ομαδικό επίπεδο, Δημοτικών Σχολείων, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου με τους                                                                     Κ.Κούρογλου, Β. Κρίτσα, Γ. Κρίτσα, Ελ. Μπανιά κατέκτησε την 3η Πανελλήνια θέση και το χάλκινο μετάλλιο στην Ερέτρια ανάμεσα από 48 σχολεία. Αποδείξεις για όλες τις διακρίσεις και τη μεγάλη συμμετοχή των παιδιών της πόλης μας στις σκακιστικές διοργανώσεις μπορεί κανείς να βρει είτε στην ιστοσελίδα μας www.asonepaχtos.gr είτε στα διάφορα αθλητικά site είτε στον τοπικό τύπο, όπου όλα έχουν καταγραφεί.

Το 2012, θεωρήσαμε αναγκαίο να δημιουργήσουμε άλλο ένα τμήμα, αυτό της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης – Ping Pong. Έχουμε εγγεγραμμένους γύρω στους 20 αθλητές και από τότε έχουμε διοργανώσει επτά τουρνουά και γραφτήκαμε στην Ομοσπονδία ΕΦΟΕΠΑ.

Συμμετείχαμε μάλιστα το ’13 και το ’14 στο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής της Πελοποννήσου».

 Ποιες είναι οι κυριότερες διοργανώσεις που έκανε η Επιτραπέζια Αντισφαίριση;

 «Από τις κυριότερες, είναι ένα ανοιχτό τουρνουά που κάναμε στις 20-7-14. Ήταν πανελλήνιο τουρνουά και συμμετείχαν 70 αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα και έγινε στο Παπαχαραλάμπειο Στάδιο. Στις 26-2-15, διοργανώσαμε το 1ο Σχολικό Πρωτάθλημα Αιτωλ/νίας, όπου συμμετείχαν 60 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Στις 9-3-16, κάναμε το 2ο Σχολικό Πρωτάθλημα όπου συμμετείχαν 22 σχολεία απ’ όλο τον κόσμο, με 130 μαθητές.

Από τότε έπαψε να λειτουργεί το τμήμα αυτό του Ping Pong, διότι δεν είχαμε πλέον χώρο ώστε να στεγαζόμαστε από το 2014.Τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε πολλά προβλήματα για τη στέγαση της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Καταρχάς από το 2014, ενώ στεγαζόμασταν στον επάνω όροφο της αίθουσας ‘‘ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ’’, αναγκαστήκαμε να φύγουμε λόγω του ότι ο Δήμος έκανε ανακαίνιση στο κτίριο. Λίγο αργότερα μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε μια αίθουσα – αποθήκη του 2ου Γυμνασίου. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε εκεί, γιατί δεν υπήρχε ρεύμα, νερό, τουαλέτες κ.λπ.

Ζητήσαμε να μας επιτρέψουν να χρησιμοποιούμε το κλειστό Γυμναστήριο του Αντιρρίου, αλλά δεν μας το έδωσαν, με την αιτιολογία ότι ήταν καινούργιο.

Επακόλουθο των παραπάνω τα τραπέζια του ping pong τώρα να αραχνιάζουν στο ‘‘υπό ανέγερση’’!!! κολυμβητήριο, εδώ και ένα χρόνο.

Το αποτέλεσμα της  έλλειψης μόνιμης στέγης ήταν να μην  μπορούμε να πάρουμε την ειδική αθλητική αναγνώριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Εάν λοιπόν δεν έχουμε αθλητική αναγνώριση, δεν μπορούμε να είμαστε και στη δύναμη της Ομοσπονδίας. Στη συνέλευση που θα γίνει σε λίγες μέρες, στις 23 Σεπτεμβρίου, προτάθηκε να μας διαγράψουν ως Σωματείο! Οπότε δεν θα έχουμε δικαίωμα πλέον να συμμετέχουμε στα πρωταθλήματα επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Και όλα αυτά επειδή δεν έχουμε στέγη».

 Ως Σκακιστικός Σύλλογος, πού στεγάζεστε τώρα;

 «Αυτό να το ξεκινήσουμε από την αρχή. Τα δύο πρώτα χρόνια ήμασταν άστεγοι, μέχρι να πειστεί ο Δήμος και να μας παραχωρήσει τον πάνω όροφο της αίθουσας ‘‘ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ’’. Τη χρησιμοποιούσαμε για πέντε χρόνια και έκτοτε, τα τρία τελευταία χρόνια, είμαστε χωρίς στέγη. Έγινε η ανακαίνιση, όπως είπαμε του κτιρίου, και δεν μας ξαναδόθηκε ποτέ μια αίθουσα. Η αποθήκη που μας δόθηκε για λίγο στο 2ο Γυμνάσιο δεν ήταν κατάλληλη για τις προπονήσεις των παιδιών. Εκτός αυτού, ενώ είχαμε στην αίθουσα αυτή όλο το υλικό μας και όλα τα αρχεία μας, δεν περιφρουρήθηκε. Με αποτέλεσμα, τέλος του 2015, να διαρρηχθεί να μας κλέψουν άγνωστοι το υλικό μας και να μας καταστρέψουν το αρχείο όλων αυτών των χρόνων.

Τα παιδιά από τότε δεν προπονούνται πλέον. Η Ομάδα συγκροτείται στο “πόδι” και για να λάβουν μέρος τα παιδιά σε αγώνες, οι οδηγίες γίνονται “καθοδόν”.

Τα δύο τελευταία χρόνια, για να γίνουν αγώνες στη Ναύπακτο, μας δόθηκε το 1ο Δ.Σ. να το χρησιμοποιήσουμε ως έδρα, μας πρόσφερε πολλές φορές κάποιο χώρο του το ξενοδοχείο NAFS, καθώς και το ξενοδοχείο ‘‘Ναύπακτος’’ αλλά και το καφέ ‘‘Let’s Art’’. Ενώ όταν πηγαίνουμε αλλού να παίξουμε αγώνες τα σωματεία που έχουμε ως αντιπάλους, έχουν αξιοπρεπείς χώρους που τους έχουν παραχωρηθεί από τη Δημοτική Αρχή. Εμείς αναγκαζόμαστε να διοργανώσουμε τους αγώνες μας στα ξενοδοχεία ή σε οποιονδήποτε ιδιώτη μπορεί να μας φιλοξενήσει.

Κινδυνεύουμε!

Αν ζητηθεί από τη  Γ.Γ. Αθλητισμού ειδική αθλητική αναγνώριση, μπορεί να μας διαγράψουν και από εκεί».

Εν αντιθέσει με   την αντιμετώπιση που τυγχάνουμε από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές μεγάλη είναι όμως και η συνεισφορά Ναυπάκτιων επιχειρηματιών οι οποίοι αναγνωρίζοντας την προσπάθειά μας μάς ενίσχυσαν οικονομικά έτσι ώστε να καλύψουμε μέρος των εξόδων μετακίνησης των παιδιών στο τελευταίο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Χαλκιδικής αλλά και να  προβούμε στην αγορά απαραίτητου υλικού όπως πχ σκακιστικών ρολογιών για τη διεξαγωγή αγώνων.

 Παρόλα αυτά τα τραγικά προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε, κ. Νάκη, τα παιδιά συνεχίζουν.

 «Συνεχίζουν αξιοπρεπέστατα, με συνεχείς διακρίσεις! Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί αυτό. Τα νέα παιδιά που θέλουν να γραφτούν στον Όμιλό μας, δεν έχουν πού να διδαχθούν για να πάρουν μέρος σε αγώνες. Αυτός είναι κι ένας λόγος που τα παιδιά αναγκάζονται να φύγουν και να γραφτούν σε άλλους συλλόγους, όπως π.χ. στην Αχαϊα. Μας τα ζήτησαν όλα τα παιδιά μας».

 Τώρα με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, θα συνεχιστούν τα μαθήματα στα σχολεία;

 «Η προσπάθειά μας συνεχίζεται, χρησιμοποιώντας τις σχολικές αίθουσες για να αναδείξουμε τα νέα ταλέντα που θα στελεχώσουν μελλοντικά τον Α.Σ.Ο.Ν.

Ανελλιπώς όλα αυτά τα δέκα χρόνια, σχεδόν κάθε απόγευμα, τις καθημερινές, στα σχολεία κάνουμε μάθημα στα παιδιά. Τα μαθήματα γίνονταν: στο 1ο Δημοτικό, όπου συμμετείχαν παιδιά από το 1ο, το 3ο, το Λυγιά. Στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά  και στο 2ο Δημοτικό, όπου συμμετείχε και τα παιδιά από το 7ο Δ.Σ.

Πέρα από αυτά τα σχολεία, γίνονται μαθήματα επίσης στο Ευηνοχώρι και στο Μεσολόγγι.

Για φέτος, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Γ. Καπεντζώνης και ήδη είμαστε στη διαδικασία για να ξεκινήσουμε μαθήματα στο Ευπάλιο, όπου θα μας παραχωρήσει αίθουσα ο Δήμαρχος, με προσωπική παρέμβασή του.

Το να γίνονται μαθήματα στα σχολεία, δεν σημαίνει ότι γίνεται και σωστή προετοιμασία για αγώνες. Στα σχολεία γίνεται εκμάθηση και όχι προπόνηση.

Η προετοιμασία πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένο χώρο, να αισθάνονται τα παιδιά άνετα  σαν τον δικό τους χώρο, όπου θα συγκεντρώνονται μεταξύ τους να κάνουν αγώνες και ν’ αποκτούν εμπειρία.

Αν δεν αποκτήσουν εμπειρία αγώνων, δεν μπορούν να προχωρήσουν.

unnamed-2 Έχετε απευθυνθεί τελευταία στον Δήμο για παραχώρηση στέγης;

 «Έχουμε απευθυνθεί σε όλους τους Φορείς. Και παρέμβαση έγινε απ’ όλους για να βρεθεί στέγη. Δεν κατέστη όμως δυνατόν να βρεθεί. Έχουμε ζητήσει βοήθεια και προφορικά και εγγράφως. Το τελευταίο έγγραφο που στείλαμε ήταν τον περασμένο Ιούνιο, το οποίο δεν μας έχει απαντηθεί ακόμα.

Ζητήσαμε συγκεκριμένα τον επάνω όροφο του ανακαινισμένου κτιρίου Τσώνη, γιατί πρέπει να έχουμε ορισμένες προδιαγραφές. Δεν μπορούμε να στεγαστούμε όπου να ’ναι. Καταρχήν θεωρούμε ό,τι αξίζει να δοθεί ότι καλύτερο υπάρχει για τους επιστήμονες αυτούς, το καλύτερο δυναμικό της πόλης.

Δεν μπορεί αυτή η νεολαία, το μέλλον της πόλης, να στεγάζεται σε παρακατιανές λύσεις. Δεν μπορεί να στεγαστεί ούτε στη Μαμουλάδα ούτε στη Βομβοκού ούτε στον Λυγιά και άλλα σημεία, χωρίς τις σωστές προδιαγραφές.

Η έδρα του Συλλόγου θα πρέπει να είναι στο κέντρο της πόλης, προσβάσιμη από όλους, ορατή από όλους. Να είναι ασφαλής απ’ όλες τις απόψεις (για να πάρει την αθλητική αναγνώριση), να μην είναι σε απόμερο σημείο.

Το πρόβλημα που έχουμε τώρα είναι ότι βγήκε για τον επόμενο μήνα η προκήρυξη για το νεανικό πρωτάθλημα, όπου για πέντε συνεχείς Κυριακές θα πρέπει να συμμετάσχουν τα παιδιά μας.

Αντιμετωπίζουμε ήδη το πρόβλημα για το πού θα δηλώσουμε έδρα. Πρέπει να βρούμε στέγη και για έναν λόγο ακόμα. Ν’ αναπληρώσουμε το υλικό που χάθηκε και άξιζε 1.500 ευρώ, ώστε να μπορούν και τα παιδιά να μπουν σε μια σειρά, να φέρουμε και έναν προπονητή και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά με τα παιδιά από άλλες πόλεις». 

 Επιδίωξη και moto του συλλόγου μας είναι ότι: ‘‘Η καλλιέργεια του πνεύματος και η άθληση του σώματος, είναι αναγκαία για όλους’’.

Το μέλλον δεν είμαστε εμείς, αλλά η νεολαία μας. Εμείς όμως είμαστε το παρόν και πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις για το μέλλον.

Πρέπει, τέλος, ν’ αναφέρω δύο στίχους του τραγουδιού ‘‘Κάποτε θα ’ρθουν’’ του Παύλου Σιδηγόροπουλου:

‘‘Κάποτε θα’ρθουν να σου πουν

πως σε πιστεύουν, σ’ αγαπούν

και πως σε θένε…

 Υπερασπίσου το παιδί

γιατί αν γλιτώσει το παιδί

υπάρχει ελπίδα”.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Εμπρός Ναυπάκτου”

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...