Βαρόμετρο ΜμΕ : Χάσμα Βορρά και Νότου στις εμπορικές αγορές της Ε.Ε.

Βαρόμετρο ΜμΕ : Χάσμα Βορρά και Νότου στις εμπορικές αγορές της Ε.Ε.

Κατηγορία

christos.papad…
Τρίτη 15/03/2016 – 17:37

litotita-euro

Άνοδος της Ευρωπαϊκής αγοράς και στην Ελλάδα «πάγος»

«Οι ευρωπαϊκές ΜμΕ διαχειρίζονται τις δυσκολίες της κρίσης», διαβεβαίωσε η Πρόεδρος της UEAPME Ulrike Rabmer-Koller κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του δείκτη Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).

Στην Ευρώπη ο δείκτης ελαφρώς αυξάνεται και το Βαρόμετρο δείχνει μια πολύ ευνοϊκή κατάσταση για την ευρωπαϊκή ΜμΕ. Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος των ΜμΕ από την UEΑPME δημοσιεύεται κάθε έξι μήνες και εξετάζει την κατάσταση αλλά και τις προοπτικές των ΜμΕ της Ευρώπης.

Η UEAPME, είναι Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος ΜμΕ και σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η πρόεδρος εξήγησε ότι, «αυτό το εξάμηνο οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη είναι σε πολύ πιο θετική κατάσταση και όχι σε ουδέτερες καταστάσεις σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Επιπλέον, όλες οι προσδοκίες είναι πάνω από το μηδέν για το επόμενο εξάμηνο, ως εκ τούτου, αυτό δείχνει επίσης μια θετική προοπτική για το μέλλον».

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη ενώ, οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες εντός συνόρων.

Σύμφωνα με το Δείκτη της 14ης Μαρτίου του 2016, στην κατάρτιση του οποίου συνέβαλε και το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ με την αποστολή των σχετικών στατιστικών δεδομένων, τα βασικά συμπεράσματα για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

• Ο Δείκτης διατηρεί τις ανοδικές του τάσεις για έκτο συνεχές εξάμηνο, ενισχυμένος ελαφρώς (+0,7 εκατοστιαίες μονάδες) σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό.

• Οι ανησυχίες που καταγράφονται εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, της μεταναστευτικής κρίσης αλλά και του ενδεχομένου ενός «Brexit»  καθιστούν τις συζητήσεις για πλήρη ανάκαμψη μάλλον υπερβολικά αισιόδοξες.

• Σημαντικές διαφοροποιήσεις στην υφιστάμενη κατάσταση αλλά και στις προοπτικές καταγράφονται μεταξύ των χωρών του Βορρά, της Κεντρικής Ευρώπης και του Νότου, όπου οι επιδόσεις των ελληνικών ΜμΕ, μετά την παρατεταμένη οικονομική ύφεση, άσκησαν έντονα καθοδικές πιέσεις στο Δείκτη. Ο αντίκτυπος των εθνικών μεταρρυθμίσεων στη Νότια Ευρώπη και η ταχεία ανάπτυξη των χωρών της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν αυτή την εξέλιξη. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Κέντρου και των χωρών του Νότου στην περιφέρεια της Ευρώπης. Επιπλέον, αυτό το εξάμηνο, το Βαρόμετρο UEAPME ΜμΕ εμφανίζει ότι η αύξηση της εγχώριας ζήτησης έχει ωθήσει έντονα τις ΜμΕ προς τα εμπρός, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίες αναπτύσσονται πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.

• Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θετικές είναι οι ενδείξεις που παρουσιάζουν οι ΜμΕ σχετικά με τις επενδύσεις, τον κύκλοεργασιών και την απασχόληση αλλά και τις τιμές, οι οποίες παρέμειναν σχετικά σταθερές. Αντίθετα, οι παραγγελίες προϊόντων διατηρήθηκαν σε αρνητικό επίπεδο, γεγονός που καθιστά μάλλον υπερβολικές ή πρώιμες τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για πλήρη ανάκαμψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. 

• Οι θετικές εξελίξεις που καταγράφηκαν στο β΄ εξάμηνο του 2015 οφείλονται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ εκείνος των κατασκευών δεν έδειξε να επωφελείται από την άνοδο της εσωτερικής ζήτησης.

• Σύμφωνα με το Δείκτη της UEAPME, οι ΜμΕ και μάλιστα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη δείχνουν να ανακάμπτουν, ενώ στην Ελλάδα η διάρκεια και η ένταση της οικονομικής κρίσης είχε συντριπτικά αποτελέσματα.

• Οι προσδοκίες για το α΄ εξάμηνο του 2016 για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ είναι θετικές σε όλους τους επιμέρους τομείς που εξετάζονται (κύκλος εργασιών, επενδύσεις, απασχόλησης, τιμές και παραγγελίες).

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...