Βόμβα ελβετικού φράγκου σε 65.000 νοικοκυριά

Βόμβα ελβετικού φράγκου σε 65.000 νοικοκυριά
Τον οικογενειακό προϋπολογισμό περίπου 65.000 νοικοκυριών τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο όταν το νόμισμα ήταν σαφώς πιο «εξασθενισμένο» έναντι του ευρώ τινάζει στον αέρα η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να άρει το «πλαφόν» στη ισοτιμία με το πλαφόν.
Η κατακόρυφη ενίσχυση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ αμέσως μετά τις ανακοινώσεις, ισοδυναμεί για τις 65.000 οικογένειες με κατακόρυφη αύξηση του ποσού που οφείλουν στις τράπεζες. Και αυτό διότι από τη στιγμή που η δανειακή τους σύμβαση είναι σε ελβετικό φράγκο και το ελβετικό φράγκο ισχυροποιείται έναντι του ευρώ, αυτομάτως μεγεθύνεται –σε όρους ευρώ- και το ποσό του χρέους.

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι με ένα ευρώ μπορούσες να αγοράσεις 1,02 ελβετικά φράγκα όταν χθες, με ένα ευρώ μπορούσες να αγοράσεις 1,20 ελβετικά φράγκα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για έναν δανειολήπτη;

Ας υποθέσουμε ότι ο δανειολήπτης είχε πάρει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο το 2007 για να αγοράσει ένα σπίτι 100.000 ευρώ (όλα αυτά τα δάνεια είχαν χορηγηθεί την περίοδο από το 2006 έως το 2008 και είχαν προβληθεί ιδιαίτερα εκείνη την περίοδο λόγω των χαμηλών επιτοκίων που προσέφερε το ελβετικό νόμισμα). Πήρε από την τράπεζα 100.000 ευρώ και χρεώθηκε με 160.000 ελβετικά φράγκα διότι τότε η ισοτιμία ήταν 1 προς 1,6. Eκτοτε, το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε σημαντικά έναντι του ευρώ και φτάσαμε στην απόφαση του 2011 με την Ελβετία να κλειδώνει την ισοτιμία στο 1,2 (με ένα ευρώ αγοράζεις 1,2 ελβετικά φράγκα). Στη δεδομένη χρονική στιγμή και μέχρι και σήμερα το πρωί, το δάνειο των 100.000 ευρώ είχε γίνει 133.333 ευρώ λόγω της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου.

Και φτάνουμε στη σημερινή απόφαση όπου με ένα ευρώ αγοράζεις πλέον 1,02 ελβετικά φράγκα. Αυτό σημαίνει ότι το δάνειο των 100.000 ευρώ του 2008 ή των 133.333 ευρώ του…χθές έχει γίνει σήμερα 156.862 ευρώ τη στιγμή μάλιστα που το ακίνητο έχει χάσει την αξία του λόγω της κρίσης στην κτηματαγορά.

Προσφυγές στη δικαιοσύνη

Ακόμη και πριν τη σημερινή καταστροφική για τους δανειολήπτες του ελβετικού εξέλιξη –οι οποίοι πρακτικά ήταν εγκλωβισμένοι καθώς αν έπαιρναν την απόφαση να αλλάξουν το νόμισμα του δανείου τους απλώς θα «κλείδωναν» τη ζημιά- είχαν ξεκινήσει προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Οι ενδιαφερόμενοι είχαν προχωρήσει σε σύσταση Συλλόγου Δανειοληπτών προκειμένου, μέσω της δικαστικής οδού να διεκδικήσουν την επαναφορά των δανείων σε ευρώ με βάση την αρχική ισοτιμία κατά την εκταμίευση του δανείου. Το επιχείρημά τους, ήταν ότι είχαν πέσει θύματα κακής πληροφόρησης από την πλευρά των τραπεζών. Προ μηνών, είχε εκδοθεί θετική για τους δανειολήπτες απόφαση σε πρώτο βαθμό, ωστόσο εκκρεμεί η συζήτηση στο εφετείο.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...