Γεροβασίλη: Το «παραιτηθείτε» είναι ένα αίτημα που κινείται εχθρικά στη χώρα

Τρίτη 14/06/2016 – 15:32 «ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙ ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ»                                                  «Το ‘παραιτηθείτε’ είναι ένα αίτημα το οποίο δεν απαντά σε ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και το οποίο κινείται εχθρικά στη χώρα αυτή τη στιγμή», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Ιωαννίνων, προσθέτοντας πάντως ότι «το δικαίωμα του καθενός να διαδηλώσει είναι αναφαίρετο».
«Είναι ελεύθερος ο καθένας να διαδηλώσει όπως εκείνος νομίζει. Βεβαίως, κρίνονται αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να πουν ότι είναι απολίτικο και κόσμος δυσαρεστημένος, ενώ στα αλήθεια δεν πρόκειται περί τέτοιου», είπε συγκεκριμένα η Όλγα Γεροβασίλη ερωτηθείσα σχετικά με το κίνημα «Παραιτηθείτε» και την συγκέντρωση που διοργανώνεται την Τετάρτη.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για «συγκάλυψη στελεχών συγκεκριμένων πολιτικών χώρων και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας» που «καλά θα έκαναν να είναι με το όνομά τους». «Δεν είχαν να φοβηθούν κάτι από αυτό, αλλά νομίζω ότι έχουν να φοβηθούν τη μη συμμετοχή των ανθρώπων, εάν οι ίδιοι ήταν οι διοργανωτές», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη.
«Προσπάθησαν να κρυφτούν οι διοργανωτές και να πουν ότι κανείς δεν συμμετέχει σε όλο αυτό αλλά όλο αυτό γίνεται αυθορμήτως. Το σχολιάζω όσον αφορά αυτό. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κανένα θέμα να σχολιάσω περαιτέρω, για μια συγκέντρωση η οποία έχει δικαίωμα ο καθένας να την οργανώσει και να την κάνει», προσθέτει η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Η Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης και με τα εργαλεία που δημιουργούνται η χώρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα ανακόψει την υφεσιακή πορεία. «Είμαστε εδώ, είμαστε αισιόδοξοι και παλεύουμε ούτως ώστε να βγούμε από τα μνημόνια, να βγούμε από τις δεσμεύσεις με τον λαό όρθιο», σημείωσε.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν βάρη τα οποία προστέθηκαν, τα 5,4 δισεκατομμύρια μέτρων τα οποία συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι», αλλά για να μην πέσουν όπως είπε, «στους ανθρώπους που δεν μπορούν να αντέξουν άλλο και έχουν υποστεί περισσότερο από όλους το βάρος της κρίσης (…) αυτά τα βάρη μετατοπίστηκαν στους Έλληνες πολίτες που μπορούν να αντέξουν περισσότερο, δηλαδή τους πλουσιότερους ή και τους πλούσιους».
 
Αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση και τα εργασιακά εκτίμησε ότι «θα επιλυθούν και αυτά τα ζητήματα με θετικό τρόπο, όπως έληξε και η πρώτη αξιολόγηση».
Όπως τόνισε, το υπουργείο Εργασίας έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς στα εργασιακά ζητήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσει και σκληρότερες απαιτήσεις που συνήθως έρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει ήδη οργανώσει ομάδες τέτοιες, ούτως ώστε να έχουν δημιουργηθεί οι όροι για την επίλυση με θετικό τρόπο και της δεύτερης αξιολόγησης».
Κουρουμπλής: Το “παραιτηθείτε” μου θυμίζει το 1983 που διαδήλωσαν κυρίες με γουνάκια και βραχιόλια
«Αγωνιστήκαμε για να έχει το δικαίωμα ο καθένας να εκφράζει ειρηνικά όποια άποψη νομίζει. Ας πούμε εμένα μου θυμίζει αυτή η αυριανή εκδήλωση, μια άλλη το 1983 περίπου που βγήκαν ορισμένες κυρίες με τα γουνάκια και με τα βραχιόλια, να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφερόμενος στην εκδήλωση που διοργανώνει το κίνημα «Παραιτηθείτε».
«Δημοκρατία έχουμε, υπάρχουν επιλογές. Σέβομαι την επιλογή του καθενός. Εγώ σας είπα τι μου θύμισε, δεν είπα ότι είναι αυτό. Δηλαδή, αν μαζευτούν 50.000 και 100.000 άνθρωποι στο Σύνταγμα θα πέσει η κυβέρνηση; Δεν πέφτει αυτή η κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στα Παραπολιτικά Fm.
Σκουρλέτης για τους “Παραιτηθείτε”: Έχουν το σπέρμα μιας ακροδεξιάς λογικής
«Έχουν το σπέρμα μιας ακροδεξιάς λογικής», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8, αναφερόμενος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας «Παραιτηθείτε» που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη, στην πλατεία Σύνταγματος.
Συγκεκριμένα, ο Πάνος Σκουρλέτης, ερωτηθείς, γιατί η κυβέρνηση διαφημίζει την εν λόγω εκδήλωση διαμαρτυρίας, με την εκδοχή της αρνητικής διαφήμισης, απάντησε:
«Δεν νομίζω ότι είναι στο χέρι της κυβέρνησης να διαφημίσει κάποιον, με την έννοια ότι δεν ελέγχει τα ΜΜΕ. Και κυρίως δεν είναι αυτή η οποία φτιάχνει γεγονότα στον χώρο των ΜΜΕ.
Αυτή είναι η συριζαίϊκη ιδιομορφία λέω εγώ –είναι η εμπειρία της διακυβέρνησης των 15 μηνών του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα, αυτή κάθε αυτή η λογική όσων καλούν, ενώ σε ένα πρώτο επίπεδο εμφανίζεται ως μία απολιτική προσέγγιση, κι αυτό είναι κακό, αλλά τα συνθήματα του ‘όχι στα κόμματα, στα χρώματα και στα συνδικάτα’, έχουν το σπέρμα μιας ακροδεξιάς λογικής».
Στο ερώτημα πώς θα είναι ο χώρος της ενέργειας στη χώρα μας σε ένα με δύο χρόνια, ο υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε:
«Καταρχήν πρέπει να δεχτούμε, για να κατανοήσουμε τις αλλαγές στη χώρα μας, ότι είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει υιοθετήσει μια συγκεκριμένη στρατηγική στο χώρο της Ενέργειας. Αυτή η στρατηγική με δυο λόγια, τι λέει;
Ότι θα ενοποιήσουμε την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Πως θα γίνει αυτό; Μέσα από διασυνδέσεις. Γιατί θέλουμε να το κάνουμε αυτό; Για να πετύχουμε ενεργειακή ασφάλεια και για να καταπολεμήσουμε και την ενεργειακή φτώχεια. Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το περίγραμμα της στρατηγικής. Από εκεί και πέρα βαδίζουμε σε μία αγορά η οποία θα είναι πιο απελευθερωμένη», υπογράμμισε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Ωστόσο, ο Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι: «Κάθε χώρα έχει τις ιδιομορφίες της. Εμείς έχουμε επιλέξει, θα έλεγα, έναν δικό μας δρόμο για να πάμε σε αυτή τη νέα ελεύθερη αγορά ενέργειας, η οποία χαρακτηρίζεται από μία προσπάθεια να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των δικτύων πρώτα απ’ όλα, των υποδομών».
Ερωτηθείς, αν όντως θα διατηρηθεί, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απάντησε: «Αυτό έχει λήξει. Έληξε θετικά και μάλιστα πιστοποιήθηκε και με το τελευταίο νομοσχέδιο, όπου όχι μόνο περιγράφεται ο οδικός χάρτης, αλλά καταργείται και το συγκεκριμένο άρθρο της προηγούμενης δρομολογημένης ιδιωτικοποίησης του 66% του ΑΔΜΗΕ».
Στο μικροσκόπιο οι λοιπές χρεώσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΗ
Με αφορμή την εφαρμογή της μείωσης 15% στην τιμή του ρεύματος από την 1η Ιουλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι «πέρα από το ανταγωνιστικό, εμπορικό σκέλος που αφορά την παραγωγή του ρεύματος -το κόστος και τη μείωση, ανάλογα- υπάρχουν όλες αυτές οι χρεώσεις που αφορούν τα δίκτυα, το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και εδώ είναι ένα “κουβάρι”.
Eμείς μελετάμε όλα τα πεδία του τελικού αποτελέσματος, για να μπορέσουμε να πετύχουμε φθηνές και αξιόπιστες υπηρεσίες και προς τους ιδιώτες καταναλωτές και προς τις επιχειρήσεις».
Στην επισήμανση ότι όλες αυτές οι χρεώσεις βρίσκονται στο “μικροσκόπιο”, και η κυβέρνηση θα δει το επόμενο διάστημα τι θα κάνει με αυτές, ο ίδιος απάντησε:
«Ακριβώς. Εδώ κανείς θα πρέπει να δει κάτι που επισημάνθηκε και σε μία συνάντηση υπουργών που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, όπου όλοι ανέφεραν την “εθνική” τους εμπειρία σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ενώ, λοιπόν και σωστά τις στηρίζουμε και πριμοδοτήθηκαν, με υψηλότατες εγγυημένες επιδόσεις, αυτές οι επιδόσεις, οι τιμές, είναι η αιτία που δεν αποκλιμακώνονται τα τιμολόγια. Διότι το κόστος αυτών των εγγυημένων τιμών το πληρώνουμε όλοι μέσω των λογαριασμών μας. Άρα, είναι μια δύσκολη εξίσωση. Πρέπει να δούμε πώς θα διεισδύσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πώς δεν θα επιβαρύνουμε τον τελικό καταναλωτή».
Κυρίτσης για τους “παραιτηθείτε”: Καπελάκι και νεράκι να έχουν
«Να πάνε οι άνθρωποι, να το ευχαριστηθούν. Καπελάκι να έχουν γιατί έχει ζέστη και νεράκι» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, σχολιάζοντας την εκδήλωση διαμαρτυρίας «παραιτηθείτε» που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη στην πλατεία Συντάγματος, μιλώντας στον Realfm 97,8.
«Εμείς ξέρετε, προερχόμενοι από την Αριστερά, έχουμε μεγαλώσει στο δρόμο και έχουμε μια μεγαλύτερη εμπειρία… Κι όταν γίνονται συγκεντρώσεις στα μέσα του Ιούνη, καλό είναι να λαμβάνει ο κόσμος ορισμένα μέτρα προστασίας αυτού του είδους που σας είπα… καπελάκι, νεράκι», πρόσθεσε ο Γιώργος Κυρίτσης.

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...