Γιατί η Ευρώπη έβγαλε τον Παναμά από τη λίστα των φόρο-παραδείσων;

Γιατί η Ευρώπη έβγαλε τον Παναμά από τη λίστα των φόρο-παραδείσων;

Μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers και των προκλητικών στοιχείων για τις αμύθητες περιουσίες που έχει κρύψει στους φορολογικούς παραδείσους, η φορολογική ελίτ, η Ευρώπη ασχολείται ενεργά, με την αντιμετώπιση της έλλειψης στοιχείων από τις χώρες που έχουν μπει στη «μαύρη λίστα». Ήδη γίνονται βήματα προς την καλύτερη επικοινωνία των φορολογικών αρχών και χώρες από τη «μαύρη λίστα», περνούν στην γκρι, που είναι μία ομάδα κρατών υπό επιτήρηση. Αυτή είναι και η διαδρομή που έκανε ο Παναμάς, μετά από ομόφωνη απόφαση του ECOFIN. Εντός συνόρων, τo θέμα πήρε διαστάσεις, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, να απαντούν ότι η απόφαση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών & Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) της 23/1/18  για την διαγραφή οχτώ χωρών, (μεταξύ των οποίων και ο Παναμάς) από την  κατηγορία της  Ε.Ε των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας υπήρξαν εσφαλμένη ανάγνωση του πολιτικού μηνύματος αυτής της απόφασης και ανακριβείς ερμηνείες των πραγματικών γεγονότων.

Σύμφωνα με την οδό Νίκης, το πολιτικό μήνυμα είναι ακριβώς το ανάποδο από την ερμηνεία που αναπαράγεται και είναι το εξής: Η Ευρώπη πλέον ασχολείται ενεργά με το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων, πράγμα που είναι πάγια θέση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  και που υποστήριζε σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στόχος των πρωτοβουλιών δεν είναι να εξακολουθούν να υπάρχουν «μαύρες λίστες» με φορολογικούς παραδείσους χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, αλλά να πιέζονται οι χώρες αυτές για να συμμορφώνονται και να συνεργάζονται σε θέματα φορολογικής δικαιοδοσίας. Και η απόφαση για ενισχυμένη παρακολούθηση, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον στόχο.

 Στο δημόσια αναρτημένο κείμενο των αποτελεσμάτων της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών & Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) της 23/1/18 ()αναφέρεται ότι:

Tο Συμβούλιο διέγραψε 8 περιοχές από τον κατάλογο της ΕΕ με τις μη συνεργάσιμες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας, σε συνέχεια των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες της ΕΕ. Τα Μπαρμπάντος, η Γρενάδα, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ειδική Διοικητική Περιοχή Μακάο, η Μογγολία, o Παναμάς, η Τυνησία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστή κατηγορία περιοχών υπό στενή παρακολούθηση”.

Οι συγκεκριμένες δηλαδή χώρες:

  • Έχουν αναλάβει δεσμεύσεις, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, να τροποποιήσουν τα επιβλαβή φορολογικά καθεστώτα τους και οφείλουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να υλοποιήσουν συστάσεις της Ε.Ε.
  • Παρακολουθούνται προσεκτικά και συστηματικά σε όλη την διάρκεια του έτους από την ομάδα “Κώδικας Δεοντολογίας” με την υποστήριξη της ΓΓ του Συμβουλίου και την τεχνική βοήθεια της Ε.Ε., ώστε να αξιολογείται η ουσιαστική συμμόρφωσή τους.   

Ειδικά στην περίπτωση της χώρας του Παναμά η οποία μέχρι και την συνεδρίαση Ecofin της 5/12/17  βρισκόταν στην επονομαζόμενη μαύρη λίστα:

  • Κρίθηκε από την Ε.Ε. ότι με την τρίτη επιστολή της (4/1/18) μπορεί να μετακινηθεί στην επονομαζόμενη γκρι λίστα (παράρτημα ΙΙ) και 

  • Θα κριθεί οριστικά, βάσει χρονοδιαγράμματος, μέχρι την προθεσμία της 31.12.18.

  • Εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση βάσει των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει, τότε θα ξαναμπεί στην μαύρη λίστα.

Τέλος, επί της διαδικασίας, επισημαίνεται ότι και τα 28 κ-μ συμφώνησαν στην παραπάνω διαδικασία, σε όλα τα στάδια εργασιών τα οποία προηγήθηκαν της συνεδρίασης του Ecofin της 23ης Ιανουαρίου στην οποία δεν έλαβε χώρα καμία ψηφοφορία.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/324608-Giati-e-Eyrope-ebgale-ton-Panama-apo-te-lista-ton-phoro-paradeison ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...