Για να σωθούν οι ξένες τράπεζες ο Γιωργάκης μας έβαλε στα προδοτικά μνημόνια

Για να σωθούν οι ξένες τράπεζες ο Γιωργάκης μας έβαλε στα προδοτικά μνημόνια

Αυτό που φωνάζουμε τόσα χρόνια, το ομολόγησε τώρα η Λαγκάρντ – Εγκληματικές οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος

 

ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ επιλογή του αξιοθρήνητου τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ήταν η προσφυγή στο ΔΝΤ και η υπογραφή του προδοτικού μνημονίου.

Εκτελώντας κατά γράμμα τις εντολές των ξένων τοκογλύφων ο Γ. Παπανδρέου οδήγησε την οικονομία της χώρας στην καταστροφή και το λαό στην εξαθλίωση για να διασώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες που ήταν εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα.

Αντί να ζητήσει από τους ιδιώτες πιστωτές γενναίο κούρεμα, ο Γιώργος Παπανδρέου υποθήκευσε το μέλλον της χώρας λειτουργώντας ως γκαουλάιτερ των ξένων συμφερόντων.

Η επιλογή του Γ. Παπανδρέου ήταν συνειδητή και γι’ αυτό δεν μπορεί να επικαλεστεί κανένα άλλοθι. Γνώριζε την κατάσταση της οικονομίας και φρόντισε να την κάνει χειρότερη εμφανίζοντας με αλχημείες μεγαλύτερο έλλειμμα ενώ διαπραγματευόταν μυστικά με το ΔΝΤ για το λεγόμενο πρόγραμμα διάσωσης. Το μνημόνιο διέσωσε αποκλειστικά τις ξένες τράπεζες οδηγώντας τη χώρα στον όλεθρο. Ακόμα και η Κριστίν Λαγκάρντ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ομολόγησε χθες ότι το πρόγραμμα στήθηκε για να μην προκληθούν ζημιές στις ξένες τράπεζες που είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Αυτό που βροντοφωνάζαμε κάθε μέρα εδώ και χρόνια το ομολογούν τώρα αυτοί που έβαλαν τη θηλιά στη χώρα. Η Λαγκάρντ και οι υπόλοιποι ξένοι τοκογλύφοι.

Οι ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου και του παλιού πολιτικού συστήματος είναι εγκληματικές. Λειτούργησαν ως κανονικοί δοσίλογοι και χωρίς καμιά αναστολή διέλυσαν τη χώρα για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Δυστυχώς αυτοί που κατέστρεψαν την Ελλάδα παραμένουν ατιμώρητοι και εξακολουθούν να διεκδικούν ρόλο στη δημόσια ζωή.

Προκλητικός στην κυριολεξία ο Γιωργάκης Παπανδρέου, αφού περιφερόταν ως τουρίστας τα τελευταία χρόνια διεκδικεί ξανά βουλευτική έδρα με το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που θα μείνει στην ιστορία ως ολετήρας των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Το παλιό πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να προσφέρει απλόχερα τη στήριξη στους ξένους τοκογλύφους με αντάλλαγμα την επιβίωσή του.

 

 

 

 

 

 

 

Κυνική ομολογία

 

Οι δανειστές βύθισαν την Ελλάδα στην κόλαση των μνημονίων, για να σώσουν τις τράπεζές τους! Μετά την σχετική ομολογία του πρώην Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τώρα και Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχεται ότι πρώτη έγνοια των δανειστών δεν ήταν ο ελληνικό λαός, αλλά οι τράπεζες! Η απόφαση των δανειστών να… «σώσουν» την Ελλάδα από τα χρέη της, πάρθηκε από το φόβο τους ότι αν η Ελλάδα δεν πλήρωνε τις ξένες τράπεζες, που ήδη βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού από την οικονομική κρίση του 2008 και την έκθεσή τους στα «τοξικά» ομόλογα. Αν δεν εξασφάλιζαν τις οφειλές,  θα γκρεμίζονταν! Αυτή ήταν και η κινητήριος δύναμη πίσω από τις ασφυκτικές πιέσεις των «φίλων» Ευρωπαίων, να βάλουν την Ελλάδα στην φυλακή των μνημονίων.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό ARD, η Κριστίν  Λαγκάρντ ομολόγησε τα κίνητρα των δανειστών. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η απόφαση του ΔΝΤ αλλά και της ΕΕ να διασωθεί η Ελλάδα το 2010 προήλθε κυρίως από τη βούληση να σωθούν οι τράπεζες, όπως η Deutsche Bank ή η γαλλική BNP Paribas, η «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ, απάντησε ότι «πήρε χρόνο μέχρι να μάθουμε ποια ήταν η πραγματική κατάσταση της Ελλάδας και πόσο αυξανόταν μήνα με το μήνα το χρέος, επειδή μόνο λίγο-λίγο παίρναμε αυτές τις πληροφορίες. Αλλά μπορώ να σας πω ποια ήταν η πρώτιστη έγνοια μας. Οπωσδήποτε ήταν η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα».

 

Άλλο η διάσωση των ξένων τραπεζών, που ήταν και η αρχή των μνημονίων και άλλο η σωτηρία των ελληνικών τραπεζών, που χρειάστηκαν βοήθεια, επειδή μπήκαμε στα μνημόνια. Σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ, σε αυτή την κατεύθυνση «χρησιμοποιήσαμε διάφορα εργαλεία. Είτε με τη συμμετοχή σε τράπεζες, όπως έγινε στις ΗΠΑ με το πρόγραμμα TARP, είτε με ημικρατικοποίηση, όπως έγινε στη Μεγάλη Βρετανία. Ή με την επιβολή δανείων, όπως σε ορισμένες άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, ήταν η αποφασιστική μας προσπάθεια».

 

Το «παραμύθι» της Ελληνικής κρίσης

 

Αν και πολλές φορές, έχουν γίνει προσπάθειες να θολώσουν τα νερά πίσω από τους λόγους της ελληνικής κρίσης, τα στοιχεία της ΤτΕ και οι Προϋπολογισμοί που έχουν κατατεθεί στη βουλή δεν σβήνονται. Άλλο η διεθνής οικονομική κρίση και άλλο η ελληνική κρίση χρέους. Η πρώτη ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και διέλυσε ακόμα και κολοσσούς που είχαν επενδύσει σε τοξικά ομόλογα, που προήλθαν από τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων. Το κραχ της αγοράς Real Estate στις ΗΠΑ και οι μηδαμινές εξασφαλίσεις στα δάνεια, σήμαινε καταστροφή για όσες τράπεζες είχαν επενδύσει σε τέτοιους τίτλους.

 

Όμως, οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έδειξε μεγάλη αντοχή στην κρίση και την ώρα που τράπεζες των ΗΠΑ και της δυτικής Ευρώπης έψαχναν κρατική βοήθεια, οι ελληνικές είχαν κατακτήσει τις αγορές των Βαλκανίων, με επέκταση στην Τουρκία, την Αίγυπτο,  την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Πολωνία κ.α. Η τραπεζική κρίση στην Ελλάδα, ξεκίνησε μετά το μνημόνιο, όταν λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, τις μαζικές απολύσεις που έφεραν έκρηξη της ανεργίας και την αύξηση φόρων και εισφορών, ο κόσμος σταμάτησε να πληρώνει τα δάνειά του. Αυτό ήταν το μεγάλο χτύπημα των δανειστών στις ελληνικές τράπεζες, που τις έβαλε στην περιπέτεια τριών ανακεφαλαιοποιήσεων, τις ανάγκασε να πουλήσουν τις θυγατρικές τους στις ξένες αγορές και τέλος τις παρέδωσε σε ξένους επενδυτές.

 

Γκρέμισαν την Ελλάδα, για να την ξαναχτίσουν όπως την ήθελαν!

 

Το μνημόνιο χρησιμοποιήθηκε από τους θεσμούς, ως όχημα για να φέρουν την Ελλάδα στα μέτρα τους.  έφερε στην Ελλάδα πολλές μεταρρυθμίσεις που ήδη υπήρχαν στην υπόλοιπη Ευρώπη και προχώρησε σημαντικές αλλαγές, που κάνουν την Οικονομία και την αγορά γενικότερα πιο συμβατή με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Μία διαδικασία που για πολιτικούς λόγους και άλλες σκοπιμότητες, δεν προχωρούσε πριν το 2008, όταν η Ελλάδα ήταν ισχυρή. Δεν μπορούσαν να παρακάμψουν την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να προκαλέσουν αντιδράσεις από τα άλλα μέλη της Ένωσης. Όμως η προθυμία της κυβέρνησης Παπανδρέου, να δεχτεί το αδιανόητο, να βάλει την Ελλάδα στο μνημόνιο, τους έδωσε την ευκαιρία που έψαχναν.

 

Ντάισελμπλουμ: Έχει δίκιο ο κόσμος που λέει ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες

Οι τράπεζες σώθηκαν με λάθος τρόπο και σε βάρος των φορολογούμενων, είχε παραδεχτεί από τον Νοέμβριο του 2017, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Λίγο πριν το τέλος της θητείας του, σε μία κρίση ειλικρίνειας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, ενώπιον της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή κατά πόσο συμφωνεί με τον Όλι Ρεν ότι το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας έγινε για να στηριχτούν οι τράπεζες, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι στην αρχή της κρίσης «σε όλες τις χώρες το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι τράπεζες».

«Είχαμε τραπεζική κρίση, δημοσιονομική κρίση και χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα χρήματα του φορολογούμενου, με λάθος τρόπο κατά την γνώμη μου, για να σώσουμε τις τράπεζες και ο κόσμος που επέκρινε τα πρώτα χρόνια λέγοντας πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχει κάποιο δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι γι΄αυτό το λόγο δημιουργήθηκε η τραπεζική ένωση.

«Με υψηλότερες προδιαγραφές, με καλύτερη εποπτεία, με ένα πλαίσιο εξυγίανσης διάσωσης όταν οι τράπεζες έχουν απώλειες. Ακριβώς για να μην ξαναβρεθούμε σε αυτήν την κατάσταση» επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup.

 

Λαγκάρντ: Τώρα η Ελλάδα είναι πιο θωρακισμένη από ποτέ

 

 Μετά την άδικη καταστροφή των μνημονίων, που διέλυσαν το 1/5 της ελληνικής Οικονομίας, σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ οι θυσίες των Ελλήνων, έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Συγκεκριμένα,  σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD, είπε πως

 

 Σύμφωνα με την ίδια, «βλέπουμε ήδη να αναπτύσσεται λίγο τώρα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι μια διαδικασία χωρίς σαφές σημείο τερματισμού. Μένουν πολλά να γίνουν ακόμα» σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ».

Δεν έχουν περάσει ούτε 30 ώρες από τις δηλώσεις του εκπροσώπου  Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις όπου δήλωσε  ότι έχει γίνει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο το Ταμείο επιμένει στο θέμα της ρύθμισης του χρέους.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Ταμείου, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Γερμανία, την οποία επέκρινε για το αστρονομικό πλεόνασμα του εμπορικού της ισοζυγίου, το οποίο χαρακτήρισε ως υπερβολικό και ζήτησε από η Γερμανία να προχωρήσει σε περισσότερες νέες επενδύσεις.

 

Σύμφωνα με την ίδια, «θεωρούμε μέρος του πλεονάσματος απόλυτα δικαιολογημένο … το επίπεδο όμως, στο οποίο έχει φτάσει τώρα, δεν δικαιολογείται». Όπως είπε, η Γερμανία μπορεί να εκμεταλλευτεί τις επενδύσεις, για να αποτελέσει καλό ομαδικό παίκτη (teamplayer) στην παγκόσμια οικονομία. Οι επενδύσεις στην καινοτομία μειώνουν τις ανισότητες και ταυτόχρονα εξοπλίζουν τη Γερμανία για το μέλλον.

 

Τέλος, αναφέρθηκε και σε μία μεγάλη συζήτηση που υπάρχει στην Ευρώπη, σχετικά με τα επιτόκια της ΕΚΤ. Για την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων υποστήριξε, το σχέδιο Ντράγκι για χαμηλά επιτόκια και φτηνό χρήμα. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ, κάθε Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να δρα υποστηρικτικά για όσο χρόνο δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού». Μέχρι τότε θα πρέπει να διατηρεί τη χαλαρή νομισματική πολιτική της.

 

 

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/318232-Gia-na-sothoyn-oi-xenes-trapezes-o-Giorgakes-mas-ebale-sta-prodotika-mnemonia ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...