Για πρώτη φορά σε γυναίκα το βραβείο μαθηματικών Φιλντς

Για πρώτη φορά σε γυναίκα το βραβείο μαθηματικών Φιλντς
Η Ιρανή Μάριαμ Μιρζακάνι, καθηγήτρια μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ήταν ανάμεσα στους αποδέκτες του “βραβείου Νόμπελ” των μαθηματικών, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη στο Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών στη Σεούλ.

Το μετάλλιο Φιλντς απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια, σε μέχρι και τέσσερις εξέχοντες μαθηματικούς με ηλικία μέχρι 40 ετών το χρόνο της απονομής. Από το 1936 μέχρι σήμερα, οι 52 προηγούμενοι κάτοχοι του βραβείου ήταν όλοι άνδρες.

Η Μιρζακάνι ήταν ήδη γνωστή από το 1995, όταν ήταν και η πρώτη γυναίκα στο Ιράν που πέτυχε το απόλυτο σκορ στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα. Σήμερα μελετάει τη γεωμετρία αφηρημένων χώρων και συγκεκριμένα παραμετρικών χώρων  (moduli spaces), οι οποίοι είναι μία οντότητα που μπορεί να περιγραφεί  ως ένας ολόκληρος νοητός κόσμος κάθε σημείο του οποίου αποτελεί ένα ξεχωριστό κόσμο.

Η Μιρζακάνι μελέτησε τη δομή των γεωδαισιακών γραμμών στους χώρους αυτούς, οι οποίες αποτελούν τη γενίκευση των γνώριμων ευθειών ενός επίπεδου Ευκλείδιου κόσμου.

Το φως θεωρείται πως κινείται πάντα σε γεωδαισιακές γραμμές καθώς αποτελούν το πιο σύντομο δρόμο για να φτάσει κάτι από το σημείο Α στο σημείο Β μίας γεωμετρίας.

Η Μιρζακάνι περιέγραψε  στην εργασία της τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διαδοθεί το φως σε μία κλειστή διαδρομή εντός ενός Σύμπαντος με δύο διαστάσεις. Για να το επιτύχει χρειάστηκε να επινοήσει τρόπους πλοήγησης σε πολυσύμπαντα με περισσότερες διαστάσεις.

«H πλειονότητα των μαθηματικών δεν θα παράξει ποτέ κάτι τόσο καλό όσο που έκανε η Μιρζακάνι στη διδακτορική της εργασία», δήλωσε o Μπένσον Φαρμπ, μαθηματικός στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Επιπλέον, μία από τις πρόσφατες εργασίες της στο πως σχετίζεται η δυναμική αφηρημένων επιφανειών με τα τραπέζια του μπιλιάρδου, αποτελεί ίσως το θεώρημα της δεκαετίας», συμπλήρωσε.

Πέρα από τη Μιρζακάνι, το βραβείο Φιλντς απονεμήθηκε επίσης στο Βραζιλιάνο μαθηματικό Αρτούρ Αβίλα του πανεπιστημίου Ντενί Ντιντερό του Παρισίου, για την έρευνα του στα χαοτικά συστήματα, στο Μαντζούλ Μπαργκάβα του πανεπιστημίου του Πρίνστον για τη συνεισφορά του στη θεωρία αριθμών και στο Μάρτιν Χέρερ, ειδικό στις μερικές διαφορικές εξισώσεις από το πανεπιστήμιο του Γουόρικ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...