Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη βρίσκονται σε σταυροδρόμι

 Μεγάλες προκλήσεις το προσφυγικό και η κρίση του Ευρώ

 «Η Ελλάδα και η ζώνη του ευρώ πράγματι βρίσκονται σε σταυροδρόμι», τόνισε κατά την ομιλία του  ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε εκδήλωση της «Young PresidentsOrganization», στην Αθήνα, καθώς «αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και κινδύνους την προσεχή περίοδο».  Μερικές από τις προκλήσεις είναι πολιτικής φύσεως και σχετίζονται με τις λαϊκίστικες και αντιευρωπαϊκές απόψεις που ακούγονται με αφορμή το κύμα προσφύγων, ενώ όπως τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας «άλλες σχετίζονται με τα προβλήματα που κληροδότησε η κρίση της ζώνης του ευρώ».

Αν και όπως είπε,  «τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος τόσο στην Ελλάδα όσο και στη ζώνη του ευρώ, ενώ η διευκολυντική νομισματική πολιτική στηρίζει την ανάκαμψη», ο ίδιος προσέθεσε ότι  «επιβάλλεται να γίνουν ακόμη περισσότερα,  με σκοπό την εντατικοποίηση των προσπαθειών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την παροχή κινήτρων για επενδύσεις, ούτως ώστε να στηριχθεί η ανάκαμψη και να ενισχυθούν η ανάπτυξη και η απασχόληση μεσομακροπρόθεσμα».

Στην Ελλάδα, η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας, αναμένεται να συμβάλει στην εξομάλυνση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Ιδιαίτερο βάρος έχει και η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων μας να λάβουν μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους βραχυπρόθεσμα έως μεσομακροπρόθεσμα αποτελεί θετική εξέλιξη. Όμως, επεσήμανε «τα προβλεπόμενα μέτρα διαχείρισης του δημόσιου χρέους χρειάζεται να εξειδικευθούν, να ποσοτικοποιηθούν και να εφαρμοστούν με εμπροσθοβαρή τρόπο».  Με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχυθεί η αξιοπιστία και η αποδοχή των ασκούμενων πολιτικών, συμβάλλοντας στην παγίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της ανάκαμψης.

Με την εκπλήρωση των παραπάνω προϋποθέσεων, ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί «εφικτή» τη μείωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και εξής σε 2% του ΑΕΠ, «χωρίς να επηρεάζονται οι προοπτικές βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, εφόσον συνδυαστεί με  ήπια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Αυτή η δημοσιονομική χαλάρωση, τονίζει ότι θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς θα καταστήσει δυνατή τη μείωση της φορολογίας και την απελευθέρωση πόρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ θα καταστήσει τους δημοσιονομικούς στόχους οικονομικά και κοινωνικά εφικτούς.

Όμως, η ανάκαμψη αντιμετωπίζει διάφορες αντιξοότητες,  προειδοποιεί «που αφορούν  πολιτικούς κινδύνους, συνδεόμενους με την άνοδο του  λαϊκισμού και της αντιευρωπαϊκής ρητορικής, την προσφυγική κρίση, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από τη ΕΕ (Brexit) και τα προβλήματα που κληροδότησε η κρίση, δηλ. την υψηλή ανεργία και το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος».

Άρα μπροστά σε αυτούς κινδύνους οι επόμενες κινήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί το αναπτυξιακό δυναμικό και για τη θωράκιση της Ελλάδος και της ζώνης του ευρώ  απέναντι σε μελλοντικές διαταραχές, καθώς και αυξημένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, σύγκλιση και επιμερισμό των κινδύνων εντός της ΟΝΕ, είπε ο κ. Στουρνάρας

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...