Δείτε το χρυσό συλλεκτικό νόμισμα που κυκλοφόρησε η ΤτΕ

Δείτε το χρυσό συλλεκτικό νόμισμα που κυκλοφόρησε η ΤτΕ

Ξεκίνησε από σήμερα Πέμπτη η διάθεση στο κοινό ενός χρυσού συλλεκτικού νομίσματος, αφιερωμένο στον Ηρόδοτο του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο Ηρόδοτος από την Αλικαρνασσό, πρώτος στη σειρά των αρχαίων Ελλήνων ιστορικών, έχει επονομαστεί «πατέρας της ιστορίας». Το έργο του Ἱστορίαι αποτελεί τη βασική πηγή πληροφοριών για τους Περσικούς Πολέμους, αλλά και για άλλους πολιτισμούς, όπως ο αιγυπτιακός και ο περσικός. Στο πλαίσιο των ερευνών του ταξίδεψε σε πολλά μέρη του τότε γνωστού κόσμου (Αίγυπτο, Φοινίκη, Περσία), ενώ αργότερα συμμετείχε στον αποικισμό των Θουρίων.

1

Στην πρόσθια όψη του νομίσματος απεικονίζεται ο Ηρόδοτος. Αριστερά αναγράφονται οι λέξεις «ΗΡΟΔΟΤΟΣ 484-425 πΧ». Δεξιά απεικονίζεται το ανθέμιο και το έτος κοπής. Στην οπίσθια όψη αποτυπώνεται βότσαλο που φέρει παράσταση αρχαίου πλοίου, το οποίο συμβολίζει τα ταξίδια που πραγματοποίησε ο Ηρόδοτος, η ονομαστική αξία, το εθνόσημο και οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».

Το θέμα περιβάλλεται από αρχαιοελληνικό μαίανδρο και στις δύο όψεις. Φιλοτεχνήθηκε από τον βραβευμένο χαράκτη της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Σταματόπουλο.

1

Παράλληλα, ξεκίνησε η διάθεση στο κοινό σειρών με τα οκτώ ελληνικά κέρματα ευρώ κοπής 2018, σε συσκευασία τρίπτυχου εντύπου BLISTER, με θέμα : «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΡΟΔΟΣ».

23

Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και το τέταρτο σε μέγεθος στην Ελλάδα. Ήταν το νησί του θεού Ήλιου, του οποίου το άγαλμα στην είσοδο του λιμανιού της αρχαίας πόλης, ο περίφημος Κολοσσός, ήταν ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας.

Η Ρόδος γνώρισε σπουδαία ακμή κατά την ελληνιστική εποχή, όταν αναδείχθηκε σε μεγάλη εμπορική δύναμη. Το 1309 το νησί έγινε η έδρα του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου. Δημιούργημά τους η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, με το Κάστρο των Ιπποτών και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1988.

1

Το νησί καταλήφθηκε από τους Τούρκους το 1523 και τους Ιταλούς το 1912, υπό τους οποίους παρέμεινε μέχρι την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα το 1948.

Σήμερα η Ρόδος είναι ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της χώρας, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες με τις υπέροχες παραλίες, τα ειδυλλιακά τοπία και τα σημαντικά αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία της.

Τη συλλεκτική συσκευασία επιμελήθηκε η καλλιτέχνης Αρετή Μιχελιουδάκη.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/335922-Deite-to-chryso-syllektiko-nomisma-poy-kyklophorese-e-TtE ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...