Δεν θέλουν κοινωνική δημόσια ασφάλιση

Δεν θέλουν κοινωνική δημόσια ασφάλιση

Η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι το μόνο που θέλουν είναι να μην υπάρχει δημόσια ασφάλιση στη χώρα μας. Δεν κρύβουν ότι αυτό που υποστηρίζουν είναι την ιδιωτική ασφάλιση.
Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν είναι καθοριστικός για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, αυτές θα αλλάξουν και θα αλλάζουν κάθε φορά ανάλογα με την πορεία της απασχόλησης, την ικανότητα είσπραξης των οφειλόμενων και της πορείας της οικονομίας.
Αυτό που άλλαξε ο νόμος 4387/16 (που ονομάστηκε ν. Κατρούγκαλου) είναι η ΔΟΜΗ του ασφαλιστικού συστήματος. Έβαλε τις βάσεις για την πραγματική ενοποίηση του ασφαλιστικού (κοινοί κανόνες, κοινές διαδικασίες). Στη χώρα μας δεν είχαμε σύστημα, υπήρχαν διάφορα συστήματα (με διαφορετικούς κανόνες, διαφορετικά κριτήρια κα) κυρίως δε ήταν χαοτικό. Μόνο το ΙΚΑ είχε 980 κατηγορίες ενσήμων (δηλαδή άλλη χρηματοδότηση, άλλες πληρωμές, άλλες απολαβές) ενώ τα πολλά και διαφορετικά Ταμεία, δημιουργούσαν και χάος δικαιωμάτων και αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την βιωσιμότητα. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ως τελευταίο οχύρωμα άμυνας, πρόβαλαν τη θέση για τρία διαφορετικά ταμεία, δηλαδή θέλουν συνεχώς να υπάρχουν διαφοροποιήσεις, κάτι που θίγει την βιωσιμότητα ενός πραγματικού συστήματος.
Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες βιώσιμα δημόσια συστήματα είναι μόνο αυτά που έχουν ενιαία δομή, κοινό μητρώο και κοινούς κανόνες πληρωμών-απολαβών. Όσα επαγγέλματα και ν’ αλλάξει ένας άνθρωπος στη ζωή του δεν έχει καμία σημασία, πληρώνει αυτό που του αναλογεί και παίρνει αυτό που δικαιούται. Όχι όπως στην Ελλάδα που ακόμα και σήμερα αναζητάμε τα ένσημα παρελθόντων ετών από διάφορα Ταμεία.
Η κατάρρευση του ΕΣΥ και του ασφαλιστικού το 2011, έκανε ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για να σωθεί το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, να γίνει ενιαίο. Γι’ αυτό και ο 4387/16, έσωσε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Οι ιδιαιτερότητες (λόγω διαφορετικών επαγγελμάτων) προβλέπονται και στην ενιαία δομή.
Αυτή την ώρα υπάρχουν δύο θέματα που πράγματι σκοτεινιάζουν την ελπίδα:
1.     Η διαδικασία πραγματικής συγχώνευσης απαιτεί χρόνο, η δημιουργία ενιαίου Μητρώου (που θα είναι ο ΑΜΚΑ) και η μηχανοργάνωσή του, θέλουν χρόνο. Έτσι ώστε να φανεί η πλήρης εικόνα για κάθε ασφαλισμένο, που δεν θα τρέχει από γραφείο σε γραφείο να βρει ένσημα, δικαιώματα κλπ., κλπ.
2.    Τα λεφτά. Το σύστημα είχε καταρρεύσει, οι εισφορές αυτή την ώρα είναι ακριβές και πρέπει να μειωθούν. Και θα μειωθούν.
Όποιος πειράξει τον ν. 4387/16 δεν θέλει κοινωνική δημόσια ασφάλιση.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/340810-Den-theloyn-koinonike-demosia-asphalise ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...