Δεν λύγισε ο Ντράγκι στο Βερολίνο, το «φτηνό χρήμα» μένει!

Αναγκαία για την ανάπτυξη, τα χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, από το Βερολίνο. 

Απέναντι στην κριτική που δέχτηκε από τους Γερμανούς βουλευτές, ο ίδιος έδειξε ότι δεν πρόκειται να λυγίσει από τις πιέσεις και το «φτηνό» χρήμα θα συνεχίσει να πέφτει στην Ευρωπαϊκή αγορά.  Ο ίδιος τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να  πράξουν τα δέοντα, αν θέλουν να δουν τα επιτόκια να αυξάνονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όπως εξήγησε «για να αποκομίσουμε τα πλήρη οφέλη των μέτρων νομισματικής πολιτικής μας, θα πρέπει και άλλοι τομείς της πολιτικής να συνεισφέρουν αποφασιστικά, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τώρα είναι η ευκαιρία για τόνωση της Ανάπτυξης στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο και ο Μάριο Ντράγκι, κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες να σε δράξουν την ευνοϊκή συγκυρία και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

«Η νομισματική πολιτική μας έχει στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση και θα επαναφέρει τελικά τα επιτόκια κοντά στον στόχο μας», δήλωσε στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της γερμανικής Ομοσπονδιακής βουλής.

Απαντώντας γιατί χρειάζονται τα χαμηλά επιτόκια, ο ίδιος είπε ότι «είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον (…) Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή την στιγμή είναι να επιτρέψουμε στα μέτρα μας να αναπτύξουν όλη τους την δράση».

Τα όσα είπε ο Μάριο Ντράγκι, δεν άρεσαν καθόλου στους Γερμανούς, που επιθυμούν την επιστροφή σε ένα πιο σκληρό νόμισμα και έναν διαφορετικό δρόμο για την Ανάπτυξη, πιο ευνοϊκό για την Γερμανία.  Τώρα με το φτηνό χρήμα, δίνεται μία ανάσα στις περισσότερες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, που έχουν  αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, στα χρόνια μετά την κρίση. Αυτό που επιδιώκει η Γερμανία, είναι ένα πιο ακριβό ευρώ και περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), του προγράμματος που έχει μοιράσει 1 τρις στην Ευρώπη, με εκταμιεύσεις που φτάνουν και τα 80 δις ευρώ τον μήνα! Αν γινόταν κάτι τέτοιο, ο ευρωπαϊκός νότος θα  βρισκόταν αντιμέτωπος με έλλειψη ρευστότητας, αλλά οι Γερμανοί θα κέρδιζαν τόσο σε επίπεδο εθνικής Οικονομίας, αλλά και με την τόνωση του τραπεζικού τους τομέα, που λόγω των χαμηλών επιτοκίων, έχει δει τα κέρδη του να εξανεμίζονται.

Η κόντρα Γερμανίας – ΕΚΤ αναθερμαίνεται και πάλι, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters, καθώς η Τράπεζα, ανακοινώνει συνεχώς νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης για να αυξήσει τον πληθωρισμό, ενώ καλεί την Γερμανία να αυξήσει τις κρατικές της δαπάνες ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Κάτι που δεν αρέσει καθόλου στους Γερμανούς.

Από την πλευρά της Γερμανίας, ισχυρίζεται ότι τα αρνητικά επιτόκια και οι αγορές κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ υπονομεύουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την κατανάλωση και τις αποταμιεύσεις των καταναλωτών.

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...