Δεν υπήρξε συναίνεση στο ασφαλιστικό

Δεν υπήρξε συναίνεση στο ασφαλιστικό

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχουν συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους δανειστές σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και των συντάξεων (με εισαγωγή μεταξύ άλλων της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος το οποίο σημαίνει ότι το Δημόσιο

θα εγγυάται μια βασική εθνική σύνταξη και δεν θα συνεχίσει να επιχορηγεί τα ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία) ήδη από τον Ιούλιο του 2015, στην σημερινή σύσκεψη οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος προσπάθησαν να εκβιάσουν την στήριξη των άλλων αρχηγών στους χειρισμούς τους.

Ενδεικτικό της έντασης που προκλήθηκε για τις συντάξεις ήταν το επεισόδιο με την έκρηξη του κ. Τσίπρα. Από την Παρασκευή, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν προαναγγείλει ότι δεν προτίθενται να προσφέρουν λευκή επιταγή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να προχωρήσει σε επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Ο κ. Τσίπρας στην αρχή του Συμβουλίου των αρχηγών είπε ότι προτείνει την σύσταση δύο διαφορετικών επιτροπών όπου θα μετέχουν όλα τα κόμματα με έναν εκπρόσωπο: Μία επιτροπή για το ασφαλιστικό και μία για την συνταγματική αναθεώρηση. Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, το ΠΑΣΟΚ διά της προέδρου του Φώφης Γεννηματά και το Ποτάμι μέσω του επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη είπαν «όχι» και απέρριψαν την πρόταση του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια της συζήτησης η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στους υπόλοιπους μετέχοντες στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών να συνυπογράψουν μια κοινή ανακοίνωση για το ασφαλιστικό. Η απάντηση των πολιτικών αρχηγών ήταν αρνητική.

Ο πρωθυπουργός επανήλθε και με δεύτερη πρόταση, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Φέρεται να πρότεινε κοινή ανακοίνωση με την οποία όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα υπογράμμιζαν την κοινή βούλησή τους να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Η απάντηση των πολιτικών αρχηγών ήταν και πάλι «όχι» αφού κατά πληροφορίες θεώρησαν ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να τους παγιδεύσει διότι έχει ήδη προσυμφωνήσει με τους δανειστές την μεταρρύθμιση του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος με δραματική επιδείνωση όσων ισχύουν σήμερα για όλους τους Έλληνες.

Τότε ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς στοιχεία με τις μειώσεις που επέφεραν τα πρώτα δύο μνημόνια στις συντάξεις από το 2010 μέχρι το 2014. ««Έχετε το θράσος να λέτε εσείς ότι αυτό ήταν το χειρότερο μνημόνιο όταν επί των ημερών σας έγιναν αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις;» είπε ο Αλ.Τσίπρας στους συνομιλητές του, σύμφωνα με όσα διαρρέουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Η έκρηξη του πρωθυπουργού αποτυπώνει ένα συγκρουσιακό κλίμα και υποδηλώνει ότι το ασφαλιστικό εξελίσσεται στο κομβικό θέμα που μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις και πάντως πυροδότησε και επισημοποίησε την ασυμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Λεβέντης: Αορίστως ζητούσε συναίνεση
«Αορίστως ζητούσε συναίνεση. Τίποτα δεν παρουσίασε» συμπύκνωσε ο Βασίλης Λεβέντης όσα ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, «επέπληξε» τους άλλους αρχηγούς ότι υπονομεύουν τη συναίνεση. Μην χτυπάτε την κυβέρνηση γιατί το Grexit είναι ακόμη στο τραπέζι, είπε κατά πληροφορίες ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Προσπάθεια να συνταχθεί ανακοίνωση
Ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί ξεκίνησαν να αποχωρούν από το Προεδρικό Μέγαρο στις 18:30, έπειτα από έξι και πλέον ώρες συζητήσεων, μέχρι τις 19:30 δεν είχε συνταχθεί η αναμενόμενη και προαναγγελθείσα ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ανακοίνωση που μορφοποιείται μέχρι αυτή την ώρα θα περιέχει αναλυτική κοινή δήλωση των αρχηγών για το προσφυγικό και την αντιμετώπιση του τεράστιου ρεύματος ανθρώπων που καθημερινά φτάνει στην ελληνική επικράτεια εν όψει και της αυριανής συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Η ανακοίνωση των Πολιτικών Αρχηγών λέγεται ότι θα περιέχει γενικόλογες περιληπτικές αναφορές στο ασφαλιστικό και το μεγάλο ζήτημα της ομαλής καταβολής των συντάξεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι περνούν την γραμμή τους αφού κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες στην ανακοίνωση μετά το Συμβούλιο θα υπογραμμίζεται ότι το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομοθετικές πρωτοβουλίες από τη Βουλή των Ελλήνων.

Το μοναδικό από τα τρία θέματα που βρίσκονταν στην ατζέντα του Συμβουλίου και στο οποίο οι αρχηγοί -πλην της ΝΔ- συμφώνησαν φαίνεται όπως γραφει το protothema.gr ότι είναι το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, στην ανακοίνωση θα γίνεται λόγος για κοινή απόφαση -με την εξαίρεση της ΝΔ- για να συνταχθεί από την παρούσα Βουλή νέος εκλογικός νόμος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...