Διαπραγμάτευση θρίλερ στο κυνήγι της συμφωνίας
kchalkiadakis
Κυριακή 10/04/2016 – 23:27
ΔΙΨΑΝΕ ΓΙΑ ΑΙΜΑ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!
Η τέχνη του «έξυπνου συμβιβασμού» απέναντι στις απαιτήσεις του «κουαρτέτου»
«Αίμα» θέλουν οι δανειστές και στην τελευταία στροφή της διαπραγμάτευσης, προβάλουν εξωπραγματικές απαιτήσεις, που η υλοποίησή τους θα εξαΰλωνε τις συντάξεις και θα εξόντωνε οικονομικά τους έλληνες! Η Kontranews, για μήνες προειδοποιεί για τις προθέσεις των τοκογλύφων που με εκβιασμούς και απειλές, έχουν βάλει στόχο την εξαθλίωση του ελληνικού λαού και την βαλκανιοποίηση μισθών και συντάξεων. Τώρα η επιβεβαίωση έρχεται από τα πιο επίσημα χείλη, με την δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, μετά την συνάντηση που είχε το Σάββατο, με το «κουαρτέτο» για το Ασφαλιστικό, ότι «το ΔΝΤ θέλει αίμα στις επικουρικές συντάξεις. Ζητάνε περικοπές που δεν μπορούμε να τις κάνουμε δεκτές»!
Μετά από την τρίωρη συνάντηση του με τους υπαλλήλους των θεσμών, ξεκαθάρισε ότι το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τη συμφωνία είναι η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ), για «τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις. Μία βίαιη προσαρμογή των ελληνικών συντάξεων, που μνημόνιο με το μνημόνιο και 12 μικρές και μεγάλες μειώσεις από το 2010, καταρρέουν προς στα επίπεδα συντάξεων Βουλγαρίας.
Νέα μαραθώνια σύσκεψη για την συμφωνία
Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής συνεχίστηκε η κρίσιμη τελευταία συνάντηση αυτού του διαπραγματευτικού κύκλου, πριν από τα μεγάλα ραντεβού στις ΗΠΑ. Η ελληνική πλευρά, εκπροσωπήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Αν και εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση, χρειάστηκαν τέσσερεις αναβολές, πριν ξεκινήσει τελικά στις εννέα και μισή. Αιτία ήταν από την μία η επιθυμία των μελών του «κουαρτέτου» να επικοινωνήσουν με τους προϊσταμένους τους για να πάρουν τις τελικές κατευθύνσεις. Μία καθυστέρηση την οποία αξιοποίησε στο έπακρο η ελληνική πλευρά, που βρισκόταν σε «πυρετώδεις» διαβουλεύσεις στο μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, ώστε να καλυφθεί κάθε ενδεχόμενο. Οι δύο πλευρές μπήκαν τελικά στην αίθουσα της συνεδρίασης, με το οικονομικό επιτελείο να έχει ξεκάθαρο στόχο την συμφωνία «έως τα ξημερώματα της Δευτέρας» (όπως είχε δηλώσει ο Ευ. Τσακαλώτος).
Αν και τίποτα δεν είναι βέβαιο πληροφορίες από τον στενό πυρήνα της διαπραγμάτευσης, χαρακτήρισαν νωρίτερα «δύσκολη» την συμφωνία. Οι συζητήσεις γίνονται πάνω στα δύο κείμενα. Το 37σέλιδο Μνημόνιο με την Ευρώπη (Memorandum Of Understanding – MOU) και το 15σέλιδο μνημόνιο με το ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies- MEFP). Το πρώτο είναι το προσχέδιο της συμφωνίας με τους ευρωπαίους δανειστές και το δεύτερο η βάση μίας συμφωνίας με το ΔΝΤ, όπου καταγράφονται και οι διαφορετικές θέσεις που έχει πάνω στο πρόγραμμα. Τα δύο κείμενα έχουν σημαντικές διαφορές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο κείμενο της Κομισιόν υπάρχει αποδοχή από την Ε.Ε, τον ESM και την ΕΚΤ, ότι με μέτρα 3% του ΑΕΠ ή 5,4 δισ. ευρώ επιτυγχάνεται ο μνημονιακός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, ενώ στο δεύτερο κείμενο το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2018 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα μόνο 1,5% του ΑΕΠ. Η συμφωνία και στα δύο κείμενα, που είναι και ο στόχος της κυβέρνησης θα χρειαστεί η ελληνική αντιπροσωπία να ασκήσει την τέχνη του «έξυπνου συμβιβασμού» απέναντι στις απαιτήσεις του «κουαρτέτου».
Το ΔΝΤ θέλει να κουρέψει 700 εκατ. από τις συντάξεις!
Όλα δείχνουν ότι, με την απαίτηση της επικεφαλής διαπραγματεύτριας του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, οι δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, βάζουν «φράγμα» στην αύξηση των εισφορών στις επικουρικές, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι τα 700 εκατ. ευρώ που χρειάζεται να εξοικονομηθούν ακόμα από το Ασφαλιστικό, θέλει να βγουν από την περικοπή των επικουρικών! Ένα τέτοιο «ψαλίδι» θα σάρωνε το σύστημα επικουρικής ασφάλισης, καθώς τα ποσά που θα λάμβαναν στο τέλος οι συνταξιούχοι, θα είχαν μειώσεις που μπορεί να φτάσουν ενδεχομένως και το 50%!
«Σφαγείο» 50% στις επικουρικές θέλει το ΔΝΤ!
Αν περάσουν οι Θέσεις Τόμσεν-Βελκουλέσκου, που έχουν παραξενέψει ακόμα και τους Ευρωπαίους δανειστές για την αυστηρότητά τους, τα σενάρια είναι δύο. Αν το «μαχαίρι» πέσει σε όλες τις επικουρικές, τότε όλοι οι συνταξιούχοι θα δουν μέσες περικοπές 20% στις συντάξεις τους, ενώ αν το «κουτσούρεμα» ξεκινήσει από τις επικουρικές συντάξεις 100-120 ευρώ και πάνω, τότε οι περικοπές στις επικουρικές, αναμένεται να αυξηθούν με μέσο όρο που θα αγγίζει το 40%! Αυτό αν συνδυαστεί με την μείωση έως 20% στα εφάπαξ και το σφαγείο στα μερίσματα Δημοσίου, μέχρι και 32%, τότε η εικόνα καταστροφής που επιθυμεί το ΔΝΤ, είναι πλέον ξεκάθαρη. Από την άλλη, σύμφωνα με τον υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο, τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις έχουν «κλειδώσει» στο 40,77% για σύνολο 40 ετών ασφάλισης.
Τα ραντεβού στις ΗΠΑ κρατούν το «κλειδί» για το χρέος
Με την διαπραγμάτευση να έχει πάρει χαρακτήρα αγώνα δρόμου, για την επίτευξη μίας πρώτης συμφωνίας πριν την αναχώρηση του «κουαρτέτου» για την Ουάσινγκτον και την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (15-17 Απριλίου). Εκεί αναμένεται να ανοίξουν όλοι οι «παίχτες» τα χαρτιά τους και να γίνει μία συνολική διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και το ελληνικό χρέος, η οποία θα βασίζεται στην πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί και το μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση από τον Αύγουστο. Ειδικά για το χρέος, οι θεσμοί αναμένεται ότι θα τα «συμφωνήσουν» μία ημέρα νωρίτερα, στις 14 του μήνα στο κλειστό ραντεβού του Ουάσινγκτον Group, όπου θα συμμετέχουν, τόσο οι θεσμοί όσο και άλλοι άνθρωποι «κλειδιά» για την πορεία του προγράμματος. Στο περιθώριο των συμβουλίων, μία συνάντηση Τσακαλώτου – Λαγκάρντ θεωρείται σίγουρη, ενώ από την πλευρά του Ταμείου εκφράζεται ξεκάθαρα η θέση ότι, χωρίς «ελάφρυνση» του χρέους το πρόγραμμα, απλά δεν βγαίνει! Συγκεκριμένα, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου, Αντρέα Μοντανίνο, η θέση του της κυρίας Λαγκάρντ είναι ξεκάθαρη εδώ και αρκετό καιρό. «Αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, το πρόγραμμα δεν βγαίνει». Αυτό είναι και το σημείο τριβής μεταξύ των δανειστών. Ο ίδιος τονίζει ότι, «θεωρώ μεν σημαντικό να μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας με το ΔΝΤ, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι τι θα κάνουν με το ελληνικό χρέος».
Το μεγάλο «αγκάθι» των «κόκκινων» δανείων και οι πλειστηριασμοί
Τα «κόκκινα» δάνεια, παραμένουν εμπόδιο στην συμφωνία, με τους δανειστές να μην δέχονται την νέα συμβιβαστική ελληνική πρόταση που περιλάμβανε όριο προστασίας 100.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια, 75.000 ευρώ για τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και προστασία 5.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια. Αντίθετα, παραμένουν σχεδόν εμμονικά προσηλωμένοι στην απαίτηση τους για ξεπούλημα όλων των δανείων είτε είναι «κόκκινα», δηλαδή μη εξυπηρετήσιμα, είτε είναι «πράσινα», δηλαδή εξυπηρετούνται κανονικά! Θέλουν όλα να πωλούνται στα «κοράκια» των διεθνών αγορών, τα κερδοσκοπικά funds, που ετοιμάζονται να στήσουν «μαγαζί» στην ελληνική αγορά. Μοναδική προστασία που φαίνεται να δέχονται οι θεσμοί, είναι αυτή για τα στεγαστικά δάνεια με κριτήρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή για μόνο για τους οικονομικά πιο αδύναμους οφειλέτες, αλλά ακόμα και εδώ θέλουν να υπάρχει συγκεκριμένη διάρκεια τριών ετών!
Πηγή: