Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: 4.027 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή στην προσπάθεια να φύγουν από τη χώρα τους

bb

Ο ΠΙΟ ΒΑΡΥΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 3.120 ΘΑΝΑΤΟΥΣ

Συνολικά 4.027 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του έτους στην προσπάθεια να διασχίσουν τη Μεσόγειο, αλλά και σε διαδρομές στη Βόρεια Αφρική καθώς και στα σύνορα Τουρκίας –Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

Μάλιστα, ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 26% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σε ανακοίνωση του οργανισμού ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, αναφέρεται ότι ο πιο βαρύς απολογισμός καταγράφηκε στη Μεσόγειο, με συνολικά 3.120 θανάτους μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Ιουλίου.

Η πιο επικίνδυνη θαλάσσια διαδρομή παραμένει εκείνη προς την Ιταλία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 2.692 άνθρωποι, μακράν των διαδρομών προς την Ελλάδα (383 θάνατοι) και προς την Ισπανία (45 θάνατοι).

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αύξησε σήμερα τον απολογισμό για τους θανάτους στη Μεσόγειο, μετά τον εντοπισμό 120 πτωμάτων στις ακτές της πόλης Σαμπράτα της Λιβύης.

Την περασμένη εβδομάδα, 87 πτώματα ξεβράστηκαν στις ακτές της πόλης αυτής η οποία βρίσκεται 70 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης. Άλλες τριάντα τρεις σοροί μεταναστών βρέθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Ούτε ο IOM ούτε η λιβυκή ακτοφυλακή –η οποία εντόπισε τις σορούς στη Σαμπράτα– ήταν σε θέση να πουν πότε οι άνθρωποι αυτοί πνίγηκαν σε κάποιο από τα πολλά ναυάγια σκαφών που μετέφεραν μετανάστες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του IOM, Τζόελ Μίλμαν, οι επιβάτες προσπαθούσαν πιθανότητα να φθάσουν στην Ιταλία.

Μετά τη Μεσόγειο, η βόρεια Αφρική ήταν φέτος η πιο επικίνδυνη περιοχή για τους επίδοξους μετανάστες, με 342 θανάτους.

Οι μετανάστες αυτοί ήταν θύματα διακινητών ή «εθνικών αρχών», διευκρίνισε ο IOM, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο αριθμό των βίαιων θανάτων στις διαδρομές που διασχίζουν τη βόρεια Αφρική.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από τη Συρία πλήρωσαν επίσης βαρύ τίμημα στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την Τουρκία. Από τις αρχές του 2016, 64 Σύριοι αιτούντες άσυλο σκοτώθηκαν από Τούρκους συνοριοφύλακες, σύμφωνα με τον IOM.

Πηγή:

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...