Δολοφονία Πολκ – Πώς θα γίνει η δημοσιογραφική «αναψηλάφιση» 70 χρόνια μετά

Δολοφονία Πολκ – Πώς θα γίνει η δημοσιογραφική «αναψηλάφιση» 70 χρόνια μετά

polk

Ημερίδα με δημοσιογραφικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον, με επίκεντρο την δολοφονία του Αμερικανού Δημοσιογράφου του CBS George Polk θα γίνει την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, στις 11:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Οι διοργανωτές επιχειρούν να φέρουν στο σύγχρονο Ψηφιακό Περιβάλλον Ενημέρωσης την υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού ανταποκριτή του Cοlumbia Broadcasting System, George Polk, στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο του 1948, μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας.

Για την υπόθεση θα μιλήσουν στην ημερίδα οι συγγραφείς – ερευνητές:
 

  • Φοίβος Οικονομίδης (Ο Πόλεμος, η Διείσδυση και η Προπαγάνδα – Εκδόσεις Ορφέας)
  • Γιώργος Λεονταρίτης (Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ; – Εκδόσεις Άγρα)
  •  Μιχάλης Ιγνατίου (Οι έξι θάνατοι του Τζορτζ Πολκ – Εκδόσεις Πατάκη),

Θα μιλήσουν ακόμα ο  πρώην υπουργός και νομικός, Στυλιανός Παπαθεμελής, που είχε υπάρξει δικηγόρος του Γρηγόρη Στακτόπουλου, ο ιστορικός Γιώργος Κόκκαλης, τελειόφοιτος του ΠΜΣ του ECI «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες» και ο δημοσιογράφος (Κοιν.Εκπρ. ΣΥΡΙΖΑ) Νίκος Ξυδάκης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ενώ για την υπόθεση και για το ζήτημα της βίας κατά των δημοσιογράφων θα μιλήσει ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος. Οι εισηγήσεις των ομιλητών θα εμπλουτιστούν με οπτικοακουστικές παρεμβάσεις από το ερευνητικό υλικό που δημιούργησαν φοιτητικές ομάδες.

Με την Ημερίδα οι Συνδιοργανωτές ολοκληρώνουν τις πρωτοβουλίες τους για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, που περιλάμβανε Ημερίδα – Εργασήριο για τα Fake News, καθώς και τον Εαρινό κύκλο του (συνεχιζόμενου) Σεμιναρίου Data Journalism. Aμφότερα ήσαν σε ζωντανή μετάδοση από τα Νέα Μέσα της ΕΡΤ και με πάνω από 200 συνολικά δια ζώσης συμμετοχές.

Η δημοσιογραφική «αναψηλάφιση» της υπόθεσης στο ψηφιακό περιβάλλον

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δράσης, από τις 15 Μαΐου, και από τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα του George Polk, θα επιχειρηθεί σε πρώτο πρόσωπο και ως ‘χρονογράφημα’ η εξιστόρηση των γεγονότων που προηγήθηκαν της δολοφονίας του, με βάση τα όσα έχουν καταγράψει οι ερευνητές της υπόθεσης στη σχετική βιβλιογραφία.

Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η δημοσιογραφική κάλυψη μέσω social media σε Ενεστώτα Χρόνο (ως προσομοίωση), δημιουργώντας μία αίσθηση μεταφοράς της υπόθεσης στο σήμερα, με σκοπό την ευαισθητοποιήση του κοινού στην ιστορία του Πολκ αλλά και στα Φαινόμενα Βίας Κατά Των Δημοσιογράφων που έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας τόσο της Επικοινωνίας, όσο και της ίδιας της Δημοκρατίας..

Επίσης, παρουσιάζεται ο Ιστότοπος που δημιουργήθηκε με την συνδρομή της εταιρείας Generation Y, που θα φιλοξενήσει οπτικοακουστικό υλικό, ντοκουμέντα, ερευνητικό έργο, εφημερίδες της εποχής κ.α.

To εγχείρημα, ως συμμετοχικό δημοσιογραφικό πείραμα, λαμβάνει διάσταση ‘Πληθοπορισμού’, καθώς θα ζητήσει την συνδρομή της κοινωνίας για να περιλάβει άλλα πιθανά ντοκουμέντα και μαρτυρίες που παραμένουν σκόρπια. Αυτά θα εμπλουτίσουν το περιεχόμενο του Διαδικτυακού Αποθετηρίου και το αποτέλεσμα θα παρουσιασθεί σε ειδική Ημερίδα , προγραμματισμένη για το 2019, με κεντρικό θέμα την Εγγραματοσύνη του Πολίτη.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας δημιουργείται μία τόσο διευρυμένη Συνέργεια και μάλιστα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, για αυτές τις δράσεις. Αυτή περιλαμβάνει το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Commission.

Στην έρευνα μετέχουν (ΕCI):
 

  • Φοιτητική ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες»
  • Φοιτητική ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημιουργία Περιεχομένου και Στρατηγική Επικοινωνίας»,

υπό την καθοδήγηση του Δημοσιογράφου Τεχνολογίας και επικεφαλής του ΠΜΣ CMCS M.A. Τάσου Οικονόμου, αξιοποιώντας προσωπικό και τεχνογνωσία του μαθήματος της «Ψηφιακής Αφήγησης – Digital Storytelling».

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/332230-Dolophonia-Polk-Pos-tha-ginei-e-demosiographike-anapselaphise-70-chronia-meta ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...