Δ.Αβραμόπουλος:Όταν ένας ευρωπαϊκός λαός αγωνίζεται κάποιοι άλλοι υψώνουν φράχτες

Σκληρή κριτική σε όσους επενδύουν στον λαϊκισμό και τον εθνικισμό, άσκησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος καταγγέλλοντας όσους επιδιώκουν να υψώσουν φράκτες στην Ευρώπη.image038_1

Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί τη στιγμή που ένας ευρωπαϊκός λαός αγωνίζεται για να στήσει δομές καταγραφής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, κάποιοι άλλοι να υψώνουν φράκτες» τονίζοντας πως λύση είναι η οργανωμένη και κοινή προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, η συντονισμένη μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων που έχουν συμφωνηθεί να μοιραστούν σε χώρες της Ένωσης, η εμβάθυνση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και η εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών ενσωμάτωσης, που θα χτυπήσουν στην ρίζα τους την ριζοζοσπαστικοποίηση και το μίσος.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι την ώρα που η Ευρώπη ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει το ζήτημα του προσφυγικού «οι πρώτες αντιδράσεις από λαϊκιστικές, εθνικιστικές και ξενοφοβικές κινήσεις, άρχισαν τα πρώτα φαινόμενα αμφισβήτησης των θεμελιωδών αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας» αρχές που, όπως επεσήμανε, δεν είναι όχι μόνο ηθικές αλλά και νομικές.

Ο Έλληνας Επίτροπος μίλησε για μονομερείς κινήσεις και αντιδράσεις με κατασκευή φρακτών και τοίχων, με απειλή για κλείσιμο συνόρων και με τάσεις εθνικής απομόνωσης, κάνοντας λόγο για «απόνερα του λαϊκισμού» που «άρχισαν να φτάνουν και στις παρυφές πολιτικών δυνάμεων που ήσαν πάντα στην υπηρεσία των αρχών και των αξιών της Δημοκρατίας και του Ανθρωπισμού».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «αυτή δεν είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της και δεν είναι η Ευρώπη που η δικιά μας γενιά θα κληροδοτήσει στις επόμενες» ενώ επεσήμανε πως δοκιμάζεται η παγκόσμια μεταπολεμική αρχιτεκτονική αλλά και το αξιακό σύστημα, πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε το όραμα και η ιδέα της Ευρώπης. «Δοκιμάζεται η συνοχή, η αλληλεγγύη, οι αξίες και οι Αρχές της. Δοκιμάζεται η ενότητά της» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η ΕΕ θέτοντας ως στρατηγική της, την προτεραιότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης καλύπτοντας έτσι ένα κενό, αφού δεν υπήρχε πριν ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.

«Οφείλουμε να κρατήσουμε το ευρωπαϊκό όραμα ζωντανό και αυτό σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει πίσω από συρματοπλέγματα, φράχτες και σύνορα. Γιατί αυτά, μόνον αφελείς θα πίστευαν ότι μπορούν να εμποδίσουν απελπισμένους ανθρώπους, που ζητούν και δικαιούνται διεθνή προστασία και που θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και την τρομοκρατία από το να την επιδιώξουν με κάθε θυσία και κάθε τρόπο» είπε ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος και τόνισε πως «πρέπει να γίνει αντιληπτό πως το κοινό μας μέλλον βρίσκεται στην ενσωμάτωση του διαφορετικού και στην κοινή αποτελεσματική δράση σε ό,τι αφορά και στις γεωπολιτικές εξελίξεις της γειτονιάς μας» .

Ο Επίτροπος εξέφρασε την εκτίμηση πως η γενικευμένη γεωπολιτική αστάθεια και η κρίση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολικής και της Βόρειας Αφρικής θα συνεχισθεί, με αυξητικές τάσεις των προσφυγικών ροών, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι προσφυγικές πιέσεις και από άλλες περιοχές της Ευρώπης. «Αυτό επιβάλλει περισσότερη συνοχή, ετοιμότητα και πρωτοβουλίες της Ευρώπης που θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας αλλά και της δημιουργίας των μηχανισμών που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού» είπε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε πως η χώρα, λόγω γεωγραφικής αλλά και γεωπολιτικής θέσεως, είναι στο επίκεντρο του προβλήματος και της αναλογεί ένας γεωστρατηγικός ρόλος στο όνομα της Ευρώπης αφού εκ των πραγμάτων είναι ακρίτας των συνόρων της.

Ξεκαθάρισε όμως πως η χώρα δεν είναι μόνη της. «Δέχεται μεγάλες πιέσεις και όλοι το αναγνωρίζουν. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της. Πολιτικά, οικονομικά και με τις απαραίτητες υποδομές της. Το ίδιο και με κάθε χώρα που θα αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα. Είναι ώρες στιγμές μεγάλης ευθύνης» υπογράμμισε, εκφράζοντας όμως την εκτίμηση πως ο χρόνος δεν είναι μαζί μας. Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου χθες βράδυ «ενθαρρυντικά» δίνοντας έμφαση στις αποφάσεις για «Όχι σε μονομερείς, διμερείς και τριμερείς δράσεις», για «συλλογική ευθύνη απέναντι στις χώρες εντός και εκτός Σένγκεν, εντός και εκτός ΕΕ στον κοινό αγώνα να λύσουμε το μεταναστευτικό-προσφυγικό» , και για το «όχι στην πολιτική, που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων σε άλλη χώρα (wavethroughpolicy)».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η ΕΕ θα είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες. Έμφαση έδωσε και στην επιτάχυνση του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας ενόψει της Συνάντησης Κορυφής της 7ης Μαρτίου, αλλά και στην ανάγκη καλύτερης διαχείριση των συνόρων με την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

«τη στιγμή που ένας ευρωπαϊκός λαός αγωνίζεται Η ισχύς μας είναι η ενότητά μας. Και αυτόν το δρόμο, δείχνει η πολιτική που χαράζεται στις Βρυξέλλες. Και αυτόν το δρόμο, μας ζητούν οι πολίτες να ακολουθήσουμε» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος τονίζοντας πως η Ευρώπη χρειάζεται ηγετικότητα, θάρρος, ευθύνη και αλληλεγγύη.

The post Δ.Αβραμόπουλος:Όταν ένας ευρωπαϊκός λαός αγωνίζεται κάποιοι άλλοι υψώνουν φράχτες appeared first on indicator.gr.

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...