Δ. Παπαδημούλης: Ο Π. Καμμένος δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση

bb

Δ. Παπαδημούλης: Ο Π. Καμμένος δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανησυχητική δεξιά στροφή της Ευρώπης, στα οφέλη για την Ελλάδα από τη συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να «ρίξει» την κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας του στο θέμα.

Ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρεται επίσης και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να αποφευχθεί η περικοπή των συντάξεων, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι: «Θα καταφέρουμε και θα πείσουμε τους πάντες, ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο για τον προϋπολογισμό του 2019, που είναι πλεόνασμα 3,5%, χωρίς το αχρείαστο και αντι-αναπτυξιακό μέτρο πρόσθετης περικοπής των συντάξεων».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στον δημοσιογράφο Μιχάλη Βασιλάκη:

Τον ερχόμενο Μάιο η Ευρώπη οδηγείται σε εκλογές. Σας ανησυχεί η αύξηση των αντιευρωπαϊκών, λαϊκίστικων και ακροδεξιών δυνάμεων ή πιστεύετε ότι δεν θα έχουν τύχη απέναντι στον φιλοευρωπαϊκό πολιτικό λόγο;

Τη δεξιά και λαϊκίστικη στροφή της Ευρώπης τη ζούμε ήδη με την ανησυχητικά επικίνδυνη άνοδο της άκρας δεξιάς, καθώς και με τη διάβρωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από ακροδεξιές ιδέες.

Πρέπει, επομένως, όλοι οι δημοκράτες -από τους μετριοπαθείς του ΕΛΚ μέχρι και την Αριστερά- να αντισταθούμε στον ανερχόμενο ρατσισμό και να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή συμμαχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αποφύγουμε την οπισθοδρόμηση σε εθνικιστικούς και ρατσιστικούς δρόμους, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες δικαιότερη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία.

Η χώρα τελείωσε το πρόγραμμα προσαρμογής, καλλιεργώντας στους πολίτες την προσδοκία ότι θα βγούμε από το σπιράλ τη ύφεσης. Πιστεύετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα καταφέρει τελικά την μη περικοπή των συντάξεων (που θεωρείται το πρώτο crash test σε αυτή την προσπάθεια);

Αυτή τη στιγμή η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2018 πηγαίνει καλά και θα πετύχουμε όχι μόνο τον στόχο του 3,5%, αλλά και περίσσευμα. Αυτό μας επιτρέπει να αποδείξουμε με αριθμούς και να πείσουμε τους πάντες ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο για τον προϋπολογισμό του 2019, που είναι επίσης 3,5%, χωρίς το αχρείαστο και αντι-αναπτυξιακό μέτρο της πρόσθετης περικοπής των συντάξεων, όπως είχε επιμείνει και επιβάλει σε προηγούμενη φάση το ΔΝΤ. Τώρα, που είμαστε εκτός μνημονίου, το πώς θα το πετύχουμε αυτό είναι δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε, με βάση τα νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά μας και την ανάγκη να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, να αποφύγουμε την πρόσθετη περικοπή των συντάξεων, που επέβαλε πέρυσι το ΔΝΤ και που αυτή τη στιγμή είναι δρομολογημένη.

Ο κυβερνητικός σας εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, εννοώ τους ΑΝΕΛ, επανέλαβαν πρόσφατα  ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρείτε ότι μπορεί τελικά αυτή η κυβέρνηση να προχωρήσει ή μπορεί να πάμε σε εκλογές, τελικά, λόγω Σκοπιανού;

Αρνούμαι να πιστέψω ότι ο Πάνος Καμμένος, του οποίου η διαφορετική άποψη είναι σεβαστή για τη συμφωνία των Πρεσπών, θα προχωρήσει σε πράξεις που θα διευκολύνουν τον πάγιο στόχο της ΝΔ και της διαπλοκής που τη στηρίζει να «ρίξουν» τον Τσίπρα πριν την ολοκλήρωση της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας του.

Αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε, ανάμεσα σε δύο εταίρους με μεγάλες διαφορές, με στόχο όχι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά και να ενισχύσουμε την πολιτική της σταθερότητα, να τη βάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης, να αρχίσουμε να επουλώνουμε πληγές, αλλά και να συμβάλλουμε επιτέλους στην εκκαθάριση μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς, που βρίσκονται στη δικαιοσύνη.

Η πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα πριν την ώρα της βάζει φρένο σε όλες τις παραπάνω επιδιώξεις και νομίζω ότι αυτό ο Πάνος Καμμένος θα το λάβει υπόψιν, καθώς έχουμε αρκετούς μήνες μέχρι την εξάντληση της συνταγματικής μας θητείας.

Αποκλείετε το σενάριο των τριπλών εκλογών;

Οι εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες και, για τη σταθερότητα της χώρας και την ανάκαμψη της οικονομίας, είναι προτιμότερο να γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών, καθώς τον Μάιο του 2019 πρόκειται να διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές.

Για ποιους ακριβώς λόγους πιστεύετε ότι το περιεχόμενο της Συμφωνίας είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας;

H πατριωτική γραμμή είναι να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών, καθώς αν γίνει ένα βήμα προς τη σταθερότητα και την οικονομική συνεργασία, μόνο κέρδος θα έχουμε ως χώρα.

Mε τη συμφωνία αυτή η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα, η ελληνική Μακεδονία, ενδυναμώνονται εμπορικά, σταθεροποιούνται, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι πολιτιστικές σχέσεις και ο τουρισμός.

Σε δύο βδομάδες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, θα μεταβεί στα Σκόπια, όπου θα υπογραφούν συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί την 4η σε ύψος επενδυτική δύναμη στην πΓΔΜ.

Υπάρχει η δυνατότητα, λοιπόν, τα δικά μας λιμάνια -Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη-, η δική μας Εγνατία με κάθετους άξονες, η δική μας σιδηροδρομική γραμμή, τα δικά μας ενεργειακά δίκτυα, να αποτελέσουν τον κορμό για μια βαλκανική συνανάπτυξη.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι εάν υπάρξει σχέδιο, σοβαρότητα και αφήσουμε στην άκρη την εθνικιστική δημαγωγία και το φθηνό λαϊκισμό, τότε τα επόμενα χρόνια πρόκειται να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, με κυρίως ωφελημένη τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονίας μας και ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα.

Η ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών ενίοτε κρύβει και παγίδες. Ποιο ήταν το μεγαλύτερο «μάθημα» για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά από την κυβερνητική εμπειρία μέχρι σήμερα;

Κάναμε λάθη και είναι λογικό, γιατί -με τη στήριξη του λαού- ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα του 3,5% έγινε κυβερνητική δύναμη. Το μεγαλύτερο από αυτά ήταν ότι προεκλογικά υποσχεθήκαμε περισσότερα από όσα μπορούσαμε να κάνουμε, όπως αποδείχθηκε τελικά, λόγω και των δυσμενών διεθνών συσχετισμών.

Όμως, παρόλα τα λάθη, τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς- ο ΣΥΡΙΖΑ κι η κυβέρνηση Τσίπρα  είναι αυτοί που κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, στα οποία την έριξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οφείλουμε να κάνουμε τα παθήματα του παρελθόντος μαθήματα, γι’ αυτό κι ο σκοπός μας δεν είναι τώρα, που βγήκαμε από τα μνημόνια, να αρχίσουμε να μοιράζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν. Κύριο μέλημά μας παραμένει η καταπολέμηση της ανεργίας και των διαρθρωτικών παθογενειών της χώρας, καθώς και η ανάπτυξη της οικονομίας, διατηρώντας υγιή δημόσια οικονομικά.

Το στοίχημα, λοιπόν, για εμάς για την επόμενη περίοδο είναι να καταφέρουμε να αντιστοιχήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με τις νέες προκλήσεις, να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, πραγματοποιώντας σημαντικές τομές σε ζητήματα που για χρόνια είχαν βαλτώσει, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να δουν άμεσα βελτίωση στην καθημερινότητά τους.

Όντας προσηλωμένοι στους παραπάνω στόχους και με σκληρή δουλειά, θεωρώ ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε μια ακόμη νέα 4ετία στις εκλογές του 2019. Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν για να μείνουν.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/343498-D-Papademoyles-O-P-Kammenos-den-prokeitai-na-rixei-ten-kybernese ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...