Εγκληματίες Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς και Γ. Στουρνάρας

ΑΥΤΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ

Εγκληματικές ευθύνες που αγγίζουν τα όρια της Εθνικής προδοσίας σε βάρος του λαού και της χώρας καταλόγισε στις μνημονιακές κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Παρουσιάζοντας τεκμηριωμένα στοιχεία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κορυφαίος τραπεζίτης υποστήριξε ότι οι τραγικοί χειρισμοί του Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα αφού μείωσαν το ΑΕΠ κατά 27%…

Στην ουσία ο Γ. Προβόπουλος αποκαλύπτει ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν ο Γιωργάκης Παπανδρέου και  ο Αντώνης Σαμαράς συνιστούν εθνική προδοσία. Πρόκειται για συνειδητή παράδοση της χώρας στους ξένους τοκογλύφους από δοσίλογους πολιτικούς οι οποίοι εκτελούσαν συμβόλαιο με άγνωστα ανταλλάγματα.

Ο Γιώργος Προβόπουλος με την τεράστια εμπειρία, πείρα και γνώση που έχει υποστήριξε ότι η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει μόλις 2,5 χρόνια και η μείωση του ΑΕΠ θα έφτανε το 15%. Βέβαια τα μνημόνια που υπέγραψαν ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου που ισοπέδωσε την οικονομία και το κυριότερο κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πλέον από όλη αυτή τη συμφορά πότε θα σταματήσει αυτή η καταστροφική πορεία.

Ο πρώην διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, επέρριψε ευθύνες και στον Γιάννη Στουρνάρα, αμφισβητώντας την αναγκαιότητα της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τα ντοκουμέντα που παρουσίασε ο Γ. Προβόπουλος στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που άφησαν άναυδους όλους τους βουλευτές αποκαλύπτουν τα εγκλήματα που διέπραξαν οι πρωθυπουργοί των μνημονίων και για τα οποία θα πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά. Γιατί δεν μπορεί δύο-τρεις πολιτικοί να καταστρέφουν μια χώρα, να ισοπεδώνουν την οικονομία, να οδηγούν σε εξαθλίωση την κοινωνία και να μένουν ατιμώρητοι, λόγω του αίσχους της παραγραφής και της προστασίας την οποία έχουν εξασφαλίσει, από τους ξένους τοκογλύφους.

Αποκαλυπτικός ήταν ο Γ. Προβόπουλος και για τις ευθύνες του Γ. Στουρνάρα για την Τράπεζα Αττικής. Ο κορυφαίος τραπεζίτης χαρακτήρισε επίσης μεγάλο λάθος τα capital controls, εκτιμώντας ότι θα το πληρώνουμε για πολλές ακόμα δεκαετίες. Αναφέρθηκε επίσης και στα θαλασσοδάνεια που έδινε η ΑΤΕ στα κόμματα για τα οποία είπε ότι είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι αποτελούν χορηγίες υψηλού κινδύνου.

 

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις έκαναν λάθος επιλογές

«Η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει μόλις δυόμισι- τρία χρόνια. Να ταρακουνηθεί η χώρα γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να το γλιτώσει. Θα μπορούσε όμως αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές να σταματήσει εκεί τον κατήφορο. Να δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 27% που έχουμε χάσει σήμερα και να είχε μπει σήμερα ήδη σε αναπτυξιακή πορεία έχοντας κερδίσει και μεγάλο μέρος του 2015.
Έχουμε χάσει σήμερα 26% του ΑΕΠ και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία. Η αβεβαιότητα είναι τεράστιο αρνητικό οικονομικό στοιχείο για τους οικονομικούς παράγοντες».

Δεν ήταν αναγκαία η 3η ανακεφαλαιοποίηση

 

Προβληματισμένους άφησε τους περισσότερους βουλευτές η αναφορά του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την αναγκαιότητα της 3ης ανακεφαλαιοποίησης.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για το ενδεχόμενο 4ης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο κ. Προβόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα γίνει τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν αναγκαία ούτε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που έγινε πέρσι τον Νοέμβριο». -«Ποιος φταίει τότε;», συνέχισε ο κ. Κασιδιάρης. -«Δεν ξέρω», ανταπάντησε ο κ. Προβόπουλος.

Βολές και κατά Στουρνάρα για την Τράπεζα Αττικής

Βολές όμως εκτόξευσε ο κύριος Προβόπουλος και για το διάδοχο του Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με το θέμα της τράπεζας Αττικής και τις ευθύνες που είχε ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός οικονομικών στη κυβέρνηση της ΝΔ. «Ήταν μία από τις τράπεζες που είχαν κάποια θέματα που λίγο πολύ είναι γνωστά – δεν είμαι δικαστής να απονείμω ποινές για πράγματα που δεν ξέρω – είχε αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου αυτό που λέγεται διοικητική διακυβέρνηση πχ ίδιος δ/νων σύμβουλος και πρόεδρος. Είχα στείλει επιστολές και σε υπουργούς ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα. Υπήρξε ολιγωρία και δεν λύθηκε ούτε από τον υπουργό, ούτε από την τράπεζα. Αρμόδιος τότε ήταν ο κ. Στουρνάρας. Προς το τέλος έγινε μια προσπάθεια να μπει εκεί ο κ. Μάμαλης και τελικά με καθυστέρηση το ζήτημα λύθηκε. Υπήρξε μια πρόοδος στο δρόμο αλλά ήταν αργή και έπρεπε να είναι πιο γρήγορη» είπε.

Αναφερόμενος στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ο κ. Προβόπουλος είπε ότι ήταν «πολύ μεγάλο λάθος τα capital controls», εκτιμώντας ότι «θα το πληρώνουμε για δεκαετίες».

«Δεν ήξερα για δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα»

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Προβόπουλος, η ΤτΕ δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων ως άτυπη «προεγκρίνουσα» αρχή. «Δεν έχω γνώση των λεπτομερειών για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα. Το θέμα αυτό το εξάντλησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της ΤτΕ ο οποίος το είχε χειριστεί».
Παράλληλα υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εμπλέκεται στην εγκριτική διαδικασία τραπεζικών δανείων. «Αυτό υπόκειται στη διαδικασία των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας. Ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ περιορίζεται στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια», τόνισε ο κ. Προβόπουλος και προσέθεσε: «Αν η ΤτΕ διαπιστώσει αδυναμία στο εσωτερικό σύστημα μιας τράπεζας, επιβάλλει ποινές και κυρώσεις οι οποίες μπορεί να είναι χρηματικές, ενώ, κλιμακούμενες, μπορεί να φθάσουν μέχρι την ανάκληση της τραπεζικής άδειας».
Σε ότι αφορά το δανεισμό των κομμάτων, που αποτελεί επίσης αντικείμενο ερεύνης της κοινοβουλευτικής επιτροπής, αναγνώρισε ως αδυναμία των τραπεζών την πιστοδοτική ταξινόμηση της χορήγησης δανείων σε κόμματα ως χαμηλού κινδύνου. «Ο κανόνας που ισχύει στην ΕΕ και στην Ελλάδα είναι ότι οι τράπεζες αποφασίζουν ελεύθερα για το μέγεθος και τον τρόπο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους» πρόσθεσε.
Προσέθεσε δε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε έγκαιρα τη δουλειά της όσον αφορά την Αγροτική Τράπεζα που έδινε το μεγαλύτερο μερίδιο δανείων και παρουσίαζε αδυναμίες στην πιστοδοτική της πολιτική και της συνέστησε να χαρακτηρίζει ως χορηγίες υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τα κόμματα.

 

 

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...