Εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ 80.000 αιώνιοι φοιτητές

Εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ 80.000 αιώνιοι φοιτητές
Εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ βρίσκονται ήδη 80.000 «αιώνιοι» φοιτητές, καθώς το όνομά τους δεν περιλαμβάνεται πλέον στα μητρώα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε τελικά στην εφαρμογή της ρύθμισης, φροντίζοντας ωστόσο να εξαιρέσει από το μέτρο της διαγραφής όσους φοιτητές είχαν συμμετάσχει σε εξετάσεις σε τουλάχιστον μια εξεταστική περίοδο τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη ή είχαν υποβάλει τη σχετική δήλωση μαθημάτων για συμμετοχή στις εξετάσεις αυτές. Εκτιμάται πως από το Καποδιστριακό έχουν διαγραφεί περίπου 50.000 φοιτητές, από το Οικονομικό της Αθήνας 13.000, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 8.000, το ΤΕΙ Πειραιά 7.000 και το Δημοκρίτειο Αθήνας 2.000.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Έθνος», η διαδικασία της εκκαθάρισης συνεχίζεται, με τον τελικό αριθμό των διαγραφέντων να φθάνει τους 150.000. Εκτιμάται πως οι «λιμνάζοντες» φοιτητές που πληρούσαν τις προϋποθέσεις της ρύθμισης του υπουργείου αγγίζουν τις 25.000, η πλειονότητα των οποίων συνεχίζουν την προσπάθειά τους να πάρουν το πτυχίο τους και πλέον έχουν τη δυνατότητα με διπλές εξεταστικές οι οποίες θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο να δώσουν τα τελευταία μαθήματα που χρωστούν.

Ποιοι προλαβαίνουν το πτυχίο

Σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργείου για τους αιώνιους φοιτητές, από την αυτοδίκαιη απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας εξαιρούνται όσοι είχαν συμμετάσχει σε εξετάσεις σε τουλάχιστον μια εξεταστική περίοδο κατά τα δυο προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη ή υπέβαλαν την σχετική δήλωση μαθημάτων για συμμετοχή στις εξετάσεις.

Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα σε σπουδαστές οι οποίοι εισήχθησαν πριν από το έτος 2003 σε ΑΕΙ 4ετούς κύκλου σπουδών, πριν από το 2001 σε ΑΕΙ 5ετούς κύκλου σπουδών και πριν από το έτος 1999 σε ΑΕΙ 6ετούς κύκλου σπουδών, να μπορέσουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη φοίτησή τους μέχρι την 30.4.2015.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας, με την εξαίρεση αυτή η πολιτεία δίνει τη δυνατότητα σε όσους φοιτητές είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους και έχουν επιδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον τους, να αποκτήσουν το πτυχίο τους χωρίς αυτό να αποβαίνει εις βάρος της ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ.

Όσοι φοιτητές οφείλουν μόνο διπλωματική ή πτυχιακή εργασία ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ ή συμμετείχαν σε εξετάσεις σε τουλάχιστον μια εξεταστική περίοδο κατά τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη 2012-2013 και 2013-2014, ή απλώς είχαν υποβάλει δήλωση μαθημάτων για συμμετοχή στις εξετάσεις, δικαιούνται να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα στις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου 2014 και του Φεβρουαρίου 2015.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...