Ελάφρυνση χρέους με ή χωρίς το ΔΝΤ

Ελάφρυνση χρέους με ή χωρίς το ΔΝΤ

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα γίνει είτε υπάρξει συμφωνία του ΔΝΤ με την Ευρώπη, είτε όχι. Αυτό επισημαίνουν γνώστες των εξελίξεων, μετά τις κρίσιμες συναντήσεις του Σαββατοκύριακου, στον Καναδά και ενόψει της συνάντησης του EWG, την Πέμπτη. Παράλληλα, στο εσωτερικό υπάρχει αισιοδοξία, ότι όσο πλησιάζει το ορόσημο του Eurogroup της 21 Ιουνίου, οι θεσμοί θα απομακρυνθούν από τις πιο ακραίες θέσεις τους για την ελάφρυνση του χρέους και μία συμφωνία θα έρθει πιο κοντά.  Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, που επικαλείται αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, «η γενικότερη ατμόσφαιρα είναι πως θα υπάρξει μια συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Ιουνίου». Το Eurogroup, είχε ανακοινώσει στο τέλος Απριλίου, πως όλες οι λεπτομέρειες για το ελληνικό πρόγραμμα θα έχουν αποφασιστεί το αργότερο ως τις 21 Ιουνίου, όταν θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών.

 Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες, κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια ποια θα είναι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα μόνο αν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε μέτρα που θα καθιστούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Οι Financial Times μετέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ έχουν πραγματοποιήσει στροφή όσον αφορά το ΔΝΤ και πλέον δεν θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του.

Βερολίνο: Απόφαση για το χρέος θα ληφθεί εγκαίρως

 Δεν αργεί η απόφαση για το ελληνικό χρέος, δήλωσε σήμερα η η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ζανέτ Σβάμπέργκερ, σχολιάζοντας την αδυναμία του Washington Group να φθάσει σε συμφωνία. Όπως είπε, η απόφαση για το ελληνικό χρέος θα ληφθεί εγκαίρως και πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σύμφωνα με την ίδια, «όλοι οι εμπλεκόμενοι θα εξακολουθήσουν να συζητούν. Εγκαίρως, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ληφθεί μια απόφαση τότε, όταν θα είναι διαθέσιμες όλες οι εκθέσεις που είναι απαραίτητες για αυτό. Η απόφαση θα ληφθεί στην βάση αυτών».

Σε αυτό το στάδιο της διαπραγμάτευσης, ΔΝΤ και Βερολίνο, τους χωρίζει ένα ποσό περίπου 180 δις ευρώ, που αφορά λήξεις στη δεκαετία 2030 με 2040. Η Joan Hoey, τοπική διευθύντρια του Economist Intelligence Unit στο CNBC, δήλωσε σχετικά ότι «η σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ δεν έχει να κάνει με την προτεινόμενη χρηματοδοτική δέσμευση, η οποία είναι μικρή, αλλά με το να προσφέρει αξιοπιστία στην Ελλάδα όταν βγει από το πρόγραμμα και επιστρέψει στις διεθνές αγορές κεφαλαίου». Με τίτλο η τελική παρτίδα για την Ελλάδα, οι Financial Times, ανέφεραν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ θα συναντηθούν στο Παρίσι την Πέμπτη για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα και για το χρέος.

Συγκεκριμένα, έγραφαν ότι «οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συναντήθηκαν με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της συνάντησης της ομάδας G7 την περασμένη εβδομάδα στον Καναδά, καθώς οι προσπάθειες εντατικοποιούνται για την επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους».

Η απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση, ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, που σε ραδιοφωνική του δήλωση τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το ζήτημα του ελληνικού χρέους».  

Με τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei» επανέλαβε τη θέση του για λήψη προληπτικής γραμμής πίστωσης.  Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών «το γεγονός και μόνο ότι διέθεταν την ευέλικτη πιστωτική γραμμή τις βοήθησε να βγουν στις αγορές. Αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο υπό τις παρούσες συνθήκες. Ωστόσο, αυτή την απόφαση θα πρέπει να τη λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Τα δύο εργαλεία (ταμειακό απόθεμα ασφαλείας και προληπτική πιστωτική γραμμή) δεν θα πρέπει να θεωρούνται αμοιβαίως αποκλειόμενα, αλλά συμπληρωματικά».

Η απάντηση ήρθε και πάλι από τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο, που απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτική γραμμή πίστωσης, τονίζοντας, ότι «το θέμα έχει κλείσει εδώ και δύο μήνες. Θα βγούμε καθαρά από το πρόγραμμα με μια αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές. Η ρύθμιση του χρέους σε συνδυασμό με το χρηματοδοτικό μαξιλάρι δημιουργεί ένας απολύτως ασφαλές περιβάλλον».

Καρβούνης: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εταίροι θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους

Πως «είναι τώρα η σειρά των εταίρων μας να υλοποιήσουν την, από το 2012, δέσμευσή τους και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα το κάνουν» δήλωσε  ο Πάνος Καρβούνης, ειδικός σύμβουλος του επιτρόπου Μοσκοβισί και πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα. Για την Κομισιόν, όπως η θέση της εκφράζεται από τον κύριο Καρβούνη, θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ο ίδιος, εκτιμά ότι δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος  να ξαναμπεί η χώρα σε μνημόνιο. Όπως εξήγησε, είναι ένας κίνδυνος κυρίως πολιτικός και εμφανίζεται να είναι πιο έντονος κατά τα επόμενα δύο χρόνια, όπου θα διεξαχθούν σειρά εκλογικών αναμετρήσεων και ήδη αναπτύσσεται ένα πολωτικό κλίμα.

Σε άρθρο του «8 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή» που δημοσιεύθηκε στο Βήμα, ο κ. Καρβούνης, τονίζει ότι μετά το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου ο καλόπιστος παρατηρητής  διαπιστώνει ότι η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων δεν είναι καθόλου διαφωτιστική. Ενα τόσο σημαντικό γεγονός, ύστερα από οκτώ χρόνια απίστευτων δυσκολιών και θυσιών, έχει δυστυχώς καταστεί αντικείμενο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό έχει θολώσει την εικόνα, σε βαθμό που οι πιο πολλοί πολίτες διερωτώνται πού οδηγείται η χώρα, τι ισχύει από τα επιχειρήματα που αναπτύσσουν πολιτικοί και αναλυτές και τι δεν ισχύει.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/333785-Elaphrynse-chreoys-me-e-choris-to-DNT ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...