Ενέργειες της Εξεταστικής για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ

ΒΟΥΛΗ-ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ-ΕΔΡΑΝΑ

Mε την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας», διατρανώνεται η αταλάντευτη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μπει ένα τέλος στο καθεστώς διαπλοκής, ανομίας, προνομιακής μεταχείρισης, προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, που θεμελιώθηκε επί δεκαετίες εις βάρος των πολιτών, καισυνέβαλε στη δημιουργία ενός κλίματος απαξίωσης της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

Την θέση αυτή διατυπώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενες στην σχετική απόφαση της Βουλής και τονίζουν ότι σκοπός της Επιτροπής είναι να σπάσει επιτέλους το «τρίγωνο της διαπλοκής», πολιτικών κομμάτων, ΜΜΕ και τραπεζών.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «όπως έχει επανειλημμένα πει ο ΣΥΡΙΖΑ, στη μια κορυφή του «τριγώνου» βρίσκεται, εδώ και δεκαετίες, το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην άλλη οι χρεοκοπημένες τράπεζες που διασώθηκαν με λεφτά των φορολογουμένων. Στην τρίτη τα υπερχρεωμένα, πλήρως αναξιόπιστα, ΜΜΕ».

Ως προς το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι:

«Η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτήθηκε άμεσα σε σώμα, και ευθύς αμέσως ξεκίνησε τις εργασίες της. Ως πρώτο βήμα, έχουν ήδη αποσταλεί στις 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha), καθώς και στην Attica Bank, επιστολές, με τις οποίες ζητείται η αποστολή αναλυτικών σημειωμάτων στα οποία θα αναφέρονται Δανειακές συμβάσεις οιασδήποτε μορφής, οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ των τραπεζών και όλων των πολιτικών κομμάτων που έχουν εκπροσωπηθεί στη Βουλή τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς και μεταξύ των τραπεζών και όλων των ΜΜΕ, ακόμα κι αν αυτά δεν υφίστανται πλέον, αλλά και των ιδιοκτητών και μετόχων τους, κατά την τελευταία εικοσαετία.

Πέρα από τις υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις, οι τράπεζες οφείλουν να αποστείλουν στην Εξεταστική Επιτροπή Πλήρεις Εισηγήσεις και Αναλυτικά Πρακτικά της Αρμόδιας Ανώτατης Επιτροπής Εγκρίσεων, του Δ.Σ. της Τράπεζας ή οιουδήποτε αρμοδίου οργάνου, για την έγκριση χορήγησης, τροποποίησης, παρακολούθησης και αναχρηματοδότησης, ρύθμισης, διαγραφής μερικής ή ολικής καθώς και κάθε άλλης πράξης (μεταβολή εγγυήσεων, αλλαγή προσώπων εγγυητών-φυσικών και νομικών-, απαλλαγή, διαγραφή κλπ) των ως άνω συμβάσεων.

Τέλος, ζητείται και η αποστολή στοιχείων σχετικών με τις Διασφαλίσεις, ενέχυρα και εξασφαλίσεις που δόθηκαν για την χορήγηση των πιστοδοτήσεων και δανείων αυτών καθώς και για τυχόν συμβάσεις αναχρηματοδότησής τους (εγγυήσεις, εμπράγματες άλλες εξασφαλίσεις, κλπ).

Με αυτό τον τρόπο, θα διερευνηθεί η τήρηση ή μη των κανόνων τραπεζικής πίστης, η τυχόν προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων κομμάτων, ΜΜΕ και ιδιοκτητών τους, και θα χυθεί άπλετο φως στο ερώτημα αν κάποιοι, ακόμα και σήμερα, είναι «πιο ίσοι» από άλλους.

Η απάντηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα είναι καθοριστική για την διασφάλιση της αξιοπιστίας του πολιτικού, τραπεζικού και δημοσιογραφικού συστήματος.

Τηρώντας ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, χωρίς καθυστερήσεις και προσκόμματα, η Εξεταστική Επιτροπή έχει ζητήσει την αποστολή όλων των παραπάνω στοιχείων, το αργότερο μέχρι την 11.5.2016, έτσι ώστε, πολύ σύντομα, να δοθούν απαντήσεις σχετικά με το καθεστώς της εγχώριας διαπλοκής, που ταλανίζει τον τόπο εδώ και δεκαετίες».

The post Ενέργειες της Εξεταστικής για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ appeared first on indicator.gr.

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...