Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις από την ΕΛ.ΑΣ.

Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις από την ΕΛ.ΑΣ.
Η μια αφορά σε υπόθεση εγκληματικής ομάδας που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες με το πρόσχημα εύρεσης εργασίας σε διάφορες χώρες του εξωτερικού – Η δεύτερη συμμορία διακινούσε παράνομα μετανάστες στο εξωτερικό

Δύο εγκληματικές οργανώσεις εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ.

Η πρώτη αφορά σε υπόθεση εγκληματικής ομάδας που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες με το πρόσχημα εύρεσης εργασίας σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Η δεύτερη, οργάνωση, η οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, διακινούσε παράνομα μετανάστες στο εξωτερικό.

Σχετικά με την πρώτη υπόθεση, έχουν συλληφθεί επτά άτομα και αναζητούνται ακόμα δύο. Κατηγορούνται για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατά συναυτουργία τετελεσμένης και σε απόπειρα, από την οποία η προξενηθείσα ζημιά ξεπερνά το ποσό των 120.000 ευρώ, της απειλής, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου της ΕΛΑΣ, τα μέλη της οργάνωσης συνέστησαν εταιρεία μεσολάβησης, με έδρα στο κέντρο της Αθήνας, μέσω της οποίας προωθούσαν δήθεν προγράμματα εύρεσης εργασίας στο εξωτερικό, αναρτώντας αγγελίες σε εφημερίδες, καθώς και στο διαδίκτυο.

Τα μέλη της οργάνωσής τους, έπειθαν όσους πολίτες απευθύνονταν στην εταιρεία, να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την κατάρτιση φακέλων και τους ζητούσαν να καταβάλουν χρηματικά ποσά από 150 έως 300 ευρώ, ενώ τους παρέδιδαν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, αλλά με αναγραφόμενα ποσά της τάξεως των 10 με 20 ευρώ. Δεν τηρούσαν όμως ποτέ τη συμφωνία. Μάλιστα, όσοι αντιλαμβάνονταν την απάτη και ζητούσαν τα χρήματά τους πίσω, απομακρύνονταν από μέλη της οργάνωσης και δέχονταν απειλές.

Κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών

Σχετικά με τη δεύτερη υπόθεση, συνελήφθησαν συνολικά δέκα άτομα, τα οποία κατηγορούνται, ότι εφοδίαζαν με πλαστά έγγραφα διαμονής μη νόμιμους μετανάστες και στη συνέχεια τους προωθούσαν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» έναντι χρηματικής αμοιβής.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και μία 33χρονη, πρώην υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας με ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα, αλλά και πέντε νυν εργαζόμενοι σε αεροπορική εταιρεία.

Η οργάνωση μετέφερε τους μετανάστες δύο με τρεις ώρες πριν από την πτήση στον χώρο αφίξεων του αεροδρομίου. Στη συνέχεια, την κατάλληλη στιγμή τούς μετέφεραν στον χώρο αναχωρήσεων στις πύλες επιβίβασης, όπου και τους παραλάμβαναν οι συνεργοί τους – εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία επιβιβάζοντάς τους απευθείας στο αεροσκάφος. Για την περίπτωση του ελέγχου, τους εφοδίαζαν με πλαστά διαβατήρια, που εξέδιδαν κάποια από τα μέλη της οργάνωσης.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε όταν αστυνομικός που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών κατήγγειλε στο Τμήμα Εκβιαστών, ότι 33χρονη ημεδαπή -πρώην υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας- τον προσέγγισε και του πρότεινε να ενταχθεί, έναντι αμοιβής, σε «ομάδα» που προωθεί μη νόμιμους μετανάστες στο εξωτερικό, μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...