Επιμένει το ΔΝΤ: Καμία πληρωμή ως το 2040 για την Ελλάδα

Επιμένει το ΔΝΤ: Καμία πληρωμή ως το 2040 για την Ελλάδα

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Παρασκευή 20/05/2016 – 13:17

Επιμένει το ΔΝΤ: Καμία πληρωμή ως το 2040 για την Ελλάδα

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Την ώρα που η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέρχεται με κάθε επισημότητα και ζητάει παράταση χρόνου αποπληρωμής και νέα 20ετή περίοδο χάριτος.

Ειδικότερα, παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε τουλάχιστον μέχρι το 2040 προτείνει η Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους που εκπόνησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην ίδια έκθεση προτείνεται η επέκταση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF τουλάχιστον κατά 17 χρόνια ενώ των δανείων που έχει χορηγήσει ο ESM για 6 χρόνια.

Τέλος, για τα διακρατικά δάνεια που έλαβε η Ελλάδα με το πρώτο Μνημόνιο το ΔΝΤ προτείνει την επέκταση της περιόδου χάριτος κατά 20 χρόνια.

Η λήξη όλων των ευρωπαϊκών δανείων σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να παραταθεί έως το 2080.

Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων που έχει χορηγήσει ο EFSF και o ESM η έκθεση βιωσιμότητας εκτιμά ότι θα πρέπει να παγώσει στο επίπεδο του 1,5% τουλάχιστον έως το 2045.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι χωρίς την υλοποίηση των προτάσεων του το xρέος της Ελλάδος θα φθάσει το 293,6% του ΑΕΠ έως το 2060, σύμφωνα με τις παραδοχές του βασικού σεναρίου.

Το σενάριο αυτό προβλέπει διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό στο επίπεδο του 1,5% και έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030.

Τέλος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι εξαιτίας του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων και της ποιότητας του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιθανόν να απαιτηθεί και νέα κεφαλαιοποίηση. Έτσι η συνολική κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα φθάσει τα 20 δισ. ευρώ όπως είχε προβλεφθεί αρχικά στο τρίτο Μνημόνιο.

Διαβάστε επίσης: Λιου: Πρέπει να υπάρξει ευελιξία στο ζήτημα του ελληνικού χρέους

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...