Επιστολή διαμαρτυρίας Μουζάλα – Τόσκα σε Αβραμόπουλο για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

Επιστολή διαμαρτυρίας Μουζάλα - Τόσκα σε Αβραμόπουλο για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

Τη δυσαρέσκειά τους για στο σχέδιο της Κομισιόν για τη μετατροπή του Frontex σε μια Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η οποία θα μπορεί να παρεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα χωρίς να έχει προηγηθεί αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους – μέλους εξέφρασαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.κ. Νίκος Τόσκας και Γιάννης Μουζάλας, με επιστολή τους στο αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Με κοινή επιστολή τους προς τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας
εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στην προωθούμενη κατάργηση της εθνικής φύλαξης των συνόρων και
παραθέτουν τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

Ολόκληρη η επιστολή έχεις ως εξής:

«Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα θέσουν ως στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής την κάλυψη όλων των πτυχών της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, μεταξύ άλλων.

Μετά την πρόσφατη επιστολή των Γάλλων και Γερμανών εταίρων μας που ξεκίνησε τον διάλογο για τις αναμενόμενες προτάσεις, θα θέλαμε να σας δώσουμε ένα περίγραμμα των ιδεών μας για τα εν λόγω θέματα.

Έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό την ανάγκη για την ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων, που έχουν ήδη εγκριθεί εδώ και μήνες τώρα, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το εξαιρετικό πρόβλημα που θέτει σε δοκιμασία την ικανότητά μας να προστατεύσουμε και να σεβαστούμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να προστατεύουμε αποτελεσματικά την ευημερία των πολιτών μας: μια κρίση που δοκιμάζει τη δική μας ενότητα και την αλληλεγγύη.

Ενώ προβληματιζόμαστε σχετικά με τους τρόπους για τη βελτίωση του σχεδιασμού και της δράσης μας στον τομέα αυτό, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε την ανάγκη να υλοποιηθούν γρήγορα ό, τι έχουμε ήδη αποφασίσει σε μια σειρά από πτυχές του προβλήματος: hotspots, μετεγκατάσταση, μετεγκατάσταση, επιστροφές. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα και η αποτυχία να δράσουμε αποφασιστικά καταλήγει να επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια των συνόρων μας.

Ενώ είναι γεγονός ότι οι αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, έχουν φέρει πίεση για την ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης των συνόρων μας, είναι, ωστόσο, σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση μεταξύ της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης και ότι οι αξίες της ΕΕ και το κεκτημένο στον τομέα αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί.

Εν όψει των προτάσεων της επερχόμενης Επιτροπής που αναμένεται να παρουσιαστούν λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα ήθελε να μοιραστεί τις απόψεις της και να συμβάλει στη συνεχή συζήτηση.

Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εντός της ζώνης Σένγκεν αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας (άρθρα 20 και 21, η Συνθήκη της Λισαβόνας). Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, κατά την εξέταση τυχόν προτεινόμενων τροποποιήσεων του Κώδικα, να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να διαφυλαχθεί αυτή η θεμελιώδης αρχή που αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας ως Ένωση. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας κινήσεων.

Κύριε Δημήτρη Αβραμόπουλε,

Ήδη τον Οκτώβριο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν ότι η εντολή του Frontex πρέπει να ενισχυθεί, σύμφωνα με την κατανομή των αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της Συνθήκης και με πλήρη σεβασμό της εθνικής αρμοδιότητας των κρατών μελών.

Ο κανονισμός του Frontex προβλέπει την πρωτοβουλία και την συγκατάθεση του αιτούντος, του φορέα υποδοχής και των κρατών – μελών για μια πράξη που πρόκειται να αποφασισθεί, σχεδιαστεί και εκτελεστεί.

Η αρχή αυτή αντικατοπτρίζεται σε μια σειρά από άρθρα του κανονισμού και απηχεί τη λογική πίσω από τη ρήτρα αλληλεγγύης της Συνθήκης της Λισαβόνας (άρθρο 222). Είναι, ως εκ τούτου, αναγκαίο να διατηρηθούν οι αρχές της πρωτοβουλίας και της συναίνεσης, δεδομένου μάλιστα ότι οι αποφάσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού έχουν ληφθεί κατά πλειοψηφία.

Ενίσχυση της εντολής του Frontex θα πρέπει να παρέχει μια πιο έντονη αρμοδιότητα για την επιστροφή, όπως προβλέπεται επίσης στα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο. Η ενίσχυση και επέκταση της σχετικής αρμοδιότητας του θα συνδράμει στην ανακοπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών και την επέκταση της διεθνούς προστασίας σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, και θα συμβάλλει στην εξασφάλιση της διαχείρισης της νόμιμης μετανάστευσης.

Η προσφυγική κρίση έχει αποκαλύψει τα όρια και τις ελλείψεις του κανονισμού του Δουβλίνου στην παρούσα μορφή του. Οι χώρες πρώτης γραμμής της ΕΕ το έχουν υπογραμμίσει αυτό. Ο κανονισμός θα πρέπει να αναθεωρηθεί διεξοδικά και να προσαρμοστεί πλήρως ώστε να γίνει ένα πραγματικό σύστημα κατανομής των βαρών που θα διαθέσουν οι αιτούντες άσυλο βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Από την άποψη αυτή, το πρώτο κριτήριο εισόδου θα πρέπει να καταργηθεί ή να υποβαθμιστεί, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των κριτηρίων της οικογενειακής επανένωσης και της ελεύθερης βούλησης του αιτούντος.

Κύριε Επίτροπε,

Η Ελληνική Κυβέρνηση προσβλέπει σε σχετικές προτάσεις σας για όλα τα ανωτέρω θέματα. Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Επιτροπή, καθώς και με τους υπολοίπους εταίρους μας, προκειμένου η απάντησή μας στην κρίση της μετανάστευσης να είναι συνεκτική, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...