Επιστροφή επενδυτών και έξοδο από το μνημόνιο βλέπει η Fisher Investments για το 2018

Επιστροφή επενδυτών και έξοδο από το μνημόνιο βλέπει η Fisher Investments για το 2018

Η προσέλκυση επενδυτών το μεγάλο στοίχημα για την Ανάπτυξη

Η κυβέρνηση περιμένει σημαντική αύξηση των επενδύσεων το 2018 και σύμφωνα με την Fisher Investments αυτό είναι αρκετά πιθανό καθώς οι φόβοι του «Grexit» έχουν μετατραπεί σε προσδοκίες για «Grecovery».

Μπορεί οι μεγάλοι επενδυτές να φοβόντουσαν να κάνουν ανοίγματα στην ελληνική αγορά τα χρόνια των μνημονίων, καθώς η χώρα υπέστη τρεις διασώσεις και δύο αδυναμίες πληρωμής των χρεών της (στα μάτια των επενδυτών είναι πτωχεύσεις), όμως, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, η κατάσταση βελτιώθηκε.

Στο τέλος του 2017, τα πρωτοσέλιδα ήταν γεμάτα αισιοδοξία. Οι λόγοι είναι ξεκάθαροι, η οικονομία αναπτύσσεται, η πολιτική έχει σταθεροποιηθεί, οι επενδυτές επιστρέφουν και η χώρα κινείται μακριά από αυτή τη σκοτεινή εποχή. Αν και η Fisher Investments δεν συστήνει σε κάποιον να βιαστεί να γεμίσει το χαρτοφυλάκιό τους με ελληνικές μετοχές ωστόσο τονίζει πως αυτή η πρόοδος δείχνει πόσο έχει προχωρήσει μπροστά η ευρωζώνη αφήνοντας πίσω την κρίση και πώς έχει εξελιχθεί θετικά η επενδυτική ψυχολογία.

Μπορεί για χρόνια η Ελλάδα να μην μπορούσε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, αλλά σύμφωνα με τους επενδυτές, αυτό άλλαξε τον Ιούλιο του 2017, όταν η Ελλάδα επέστρεψε για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά ομολόγων.

Παρά την πτώση στις δημοσκοπήσεις και την ισχνή πλειοψηφία, ο Αλέξης Τσίπρας έχει περάσει πολλές μεταρρυθμίσεις από την Βουλή. Το ελληνικό ΑΕΠ έχει αυξηθεί τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία τρίμηνα και αν και αυξάνεται από μία πολύ χαμηλή βάση, η ανάκαμψη δεν αμφισβητείται.

Στην εικόνα της σταθερότητας συνέβαλε και ότι το υπουργείο Οικονομικών,  ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία την ανταλλαγή ομολόγων του PSI ενώ ο δρόμος είναι ήδη στρωμένος για νέες εκδόσεις ομολόγων πριν την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Αν και η ανεργία βρίσκεται σε ακόμη πολύ υψηλά επίπεδα, η τάση είναι πτωτική και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011.  Σύμφωνα με την Fisher Investments η ζωή συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δύσκολη για πολλούς Έλληνες, με την φτώχεια να εξαπλώνεται. «Τα πράγματα δεν πρόκειται να γίνουν καλά από τη μια μέρα στην άλλη, και η ανάκαμψη χρειάζεται χρόνο. Αλλά είναι δίκαιο να πούμε ότι βλέπουμε φως στο τούνελ».

Τέλος, από την πλευρά των αναλυτών επισημαίνεται ότι το μεγάλο θέμα σήμερα είναι πως βλέπουν την Ελλάδα οι επενδυτές.  Ναι, έχουν γίνει σαφώς ορισμένες θεμελιώδεις βελτιώσεις, αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν στον τρόπο με τον οποίο την βλέπουν οι κεφαλαιούχοι του εξωτερικού. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια έχει μετατραπεί από «ένα πρόβλημα για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία» σε μία «φθηνή» αγορά, ακόμη και χωρίς τη θεμελιώδη βελτίωση του είδους που είδαμε στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, αλλά οι επενδυτές τελικά ξεπερνούν την κρίση της ευρωζώνης.

Ικανοποίηση Κομισιόν από την εφαρμογή των προαπαιτούμενων

Θετικά μηνύματα για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος στέλνει η Κομισιόν, που εκφράζει την ικανοποίησή της για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Ο Γιοχάνες Μπάρκε, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «Η Επιτροπή χαιρετίζει την ψήφιση του μεταρρυθμιστικού πακέτου από τη Βουλή των Ελλήνων».  Παράλληλα, τόνισε ότι η Επιτροπή εξετάζει και αξιολογεί προσεκτικά τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε και γενικότερα την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέτρων που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η σχετική έκθεση της Επιτροπής θα είναι έτοιμη εγκαίρως και θα κατατεθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Όπως είπε, «η Επιτροπή έχει εμπιστοσύνη στη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να εργαστούν εποικοδομητικά με στόχο την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και άρα την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) που επετεύχθη τον Δεκέμβριο».

FT: Υπάρχουν κίνδυνοι στο ελληνικό πρόγραμμα

Τις αμφιβολίες που υπάρχουν σχετικά με το εάν η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια θα είναι όσο απρόσκοπτη επιθυμεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφράζει δημοσίευμα των Financial Times. Ο συντάκτης επισημαίνει ότι  η χώρα οδεύει προς την έξοδο από μία περίοδο οκτώ ετών οικονομικής κηδεμονίας τον προσεχή Αύγουστο, χτίζοντας αποθέματα ρευστού για να είναι έτοιμη για τη ζωή μετά από την εξάρτηση από τον χρηματοδοτικό ορό των πιστωτών.

Την ίδια, ώρα, στο εσωτερικό, η κυβέρνηση διευθετεί αθόρυβα τις τελευταίες λεπτομέρειες για το πακέτο διάσωσης ύψους 86 δις ευρώ που πρόκειται να λάβει πριν από το καλοκαίρι.

Ωστόσο, τονίζεται ότι «στις Βρυξέλλες υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι όσο απρόσκοπτη επιθυμεί ο κ. Τσίπρας». Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στο τέλος του «μεγάλου ελληνικού πειράματος» ελλοχεύουν κίνδυνοι.  Αυτοί είναι οι «δύο μακρές δικαστικές υποθέσεις έχουν ρίξει νέο φως σε κάποιες από τις αμφιβολίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την κατάσταση των εγχώριων ζητημάτων της Ελλάδας», εξηγεί το δημοσίευμα, αναφερόμενο στην δίκη του πρώην επικεφαλής του ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, και στην εκκρεμή δίκη τριών πρώην αξιωματούχων της Ευρωζώνης που εργάστηκαν ένα διάστημα ως στελέχη στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, «και οι δύο διώξεις, αφορούν σε φερόμενα εγκλήματα τεχνοκρατών κατά του ελληνικού κράτους». Πέρα από τα νομικά θέματα, οι FT, αναφέρουν ότι πριν την έξοδο, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ευαίσθητες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι οποίες θα είναι δύσκολες.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/317895-Epistrophe-ependyton-kai-exodo-apo-to-mnemonio-blepei-e-Fisher-Investments-gia-to-2018 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...