Επιχείρηση καθαρισμού στη Γυάρο, παράδεισο της φώκιας M.monachus

Επιχείρηση καθαρισμού στη Γυάρο, παράδεισο της φώκιας M.monachus
Περισσότεροι από 30 εθελοντές συμμετείχαν την Κυριακή στον καθαρισμό δέκα παραλιών της Γυάρου προκειμένου να προσφέρουν ένα ασφαλές σπίτι στον μεγαλύτερο πληθυσμό της φώκιας Monachus monachus στη Μεσόγειο.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη WWF, τη Μεσόγειο SOS και την εκστρατεία Καθαρίστε τη Μεσόγειο, στο πλαίσιο του προγράμματος Κυκλάδες Life.

Γνωστό και ως Γιούρα, το μικρό νησί της Γυάρου είναι περισσότερο γνωστό ως τόπος εξορίας. Λιγότερο γνωστό είναι ότι αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή καταφύγια της απειλούμενης μεσογειακής φώκιας, αφού φιλοξενεί ούτε λίγο ούτε πολύ το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού της.

Το είδος αντιμετωπίζει κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης, καθώς ο συνολικός πληθυσμός σε Μεσόγειο και τον ανατολικό Ατλαντικό δεν υπερβαίνει τα 600 άτομα.

«Κάθε χρόνο συσσωρεύονται από τα θαλάσσια ρεύματα μια πληθώρα απορριμμάτων στις παραλίες του νησιού» εξηγεί ο Χρήστος Παπαδάς, επικεφαλής της ομάδας πεδίου Κυκλάδες Life του WWF Ελλάς. «Αλιευτικά εργαλεία, σακούλες, σίδερα και πάσης φύσεως πλαστικά αποτελούν απειλή για τις φώκιες που χρησιμοποιούν τις παραλίες για να ξεκουραστούν και να θηλάσουν τα μικρά τους.

Γι’ αυτόν τον λόγο η σημερινή δράση είναι τόσο σημαντική για τον σκοπό του προγράμματός μας. Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες. Σήμερα ήταν μόνο η αρχή» πρόσθεσε.

Η Γυάρος εντάχθηκε το 2011 στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Εκτός από μεσογειακές φώκιες φιλοξενεί και προστατευόμενους υποθαλάσσιους οικότοπους όπως λιβάδια ποσειδωνίας και τραγάνες.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν εδώ και καιρό τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Κυκλάδες που θα περιλαμβάνει τη σημαντική περιοχή της Γυάρου.

To πρόγραμμα Κυκλάδες Life υλοποιείται από το WWF Ελλάς μαζί με το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων,το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...