Ερντογάν: Η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τους πραξικοπηματίες

«ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΕΝΗΡΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΒΑΣΕΙ ΕΝΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΓΡΑΦΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ»

Στο εξωτερικό γράφτηκε το «σενάριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος» εκτίμησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες.

«Αυτό το πραξικόπημα δεν είναι μονάχα ένα γεγονός που σχεδιάστηκε εκ των έσω. Οι δράστες ενήργησαν στη χώρα βάσει ενός σεναρίου που είχε γραφτεί από το εξωτερικό», δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, που κατηγορεί τον ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, ότι υπήρξε ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος.

Ακόμα, ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα τους Δυτικούς ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία» και τους πραξικοπηματίες, στη σφοδρότερη λεκτική επίθεση που έχει εξαπολύσει μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και του ιδίου τη 15η Ιουλίου.

«Δυστυχώς, η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις επικρίσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το εύρος των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Αυτοί που φανταζόμασταν ότι ήταν οι φίλοι μας παίρνουν το μέρος των πραξικοπηματιών και των τρομοκρατών», επανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ που οργανώθηκε στο προεδρικό μέγαρο.

Εξάλλου, σύμφωνα με το «AFP», ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν θα επιχειρήσουν να θέσουν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους τις ένοπλες δυνάμεις εάν δεν υπάρξει ριζική αναδιάρθρωσή τους.

Διατύπωσε άλλωστε αμφιβολίες σχετικά με το είδος της στρατηγικής συνεργασίας που θα έχει η Τουρκία με τις ΗΠΑ στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αρνηθεί να εκδώσει τον ιεροκήρυκα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Τουρκία επιπλέον θα προχωρήσει και στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών πληροφοριών, πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Άγκυρα, που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει βάσει της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση που είχε συνάψει με την Τουρκία και παρά τις επιτυχίες της Άγκυρας στην αναχαίτιση των ροών παράτυπων μεταναστών.

Σταϊνμάιερ: Παράλογο η Άγκυρα να εκβιάζει την Ε.Ε. χρησιμοποιώντας το προσφυγικό

«Παράλογο» χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο η Τουρκία να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιώντας τη συμφωνία για το προσφυγικό και την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας».

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τόνισε ότι οι όροι είναι γνωστοί και δεν έχουν αλλάξει.

Ακόμα, επισημαίνει ότι οι αφίξεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά δεν έχουν αυξηθεί, ενώ επαναλαμβάνει ότι σε περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, θα ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό που ισχύει είναι ότι υπάρχουν όροι για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας και είναι γνωστοί σε όλες τις πλευρές. Η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να κάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να εκπληρώσει αυτούς τους όρους», δηλώνει ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στην Rheinische Post.

«Είναι σαφές ότι είναι προς το συμφέρον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Τουρκίας να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση. Δεν έχει τώρα νόημα να θέτει ο ένας στον άλλον τελεσίγραφα και να απειλεί», αναφέρει και διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν θέλει να συμμετάσχει σε εικασίες περί Σχεδίων Β σε περίπτωση που η Τουρκία υπαναχωρήσει από την συμφωνία.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε ότι έχει συμφωνηθεί. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα: η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει πόρους για την στέγαση και την εκπαίδευση των προσφύγων στην Τουρκία και η Άγκυρα φροντίζει αυτούς τους ανθρώπους εκεί», εξηγεί και επαινεί την Τουρκία γα τις ως τώρα προσπάθειές της στο προσφυγικό. «Δέχτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό προσφύγων. Για αυτό τον άθλο οι Τούρκοι αξίζουν σεβασμό», σημειώνει Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν των αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά να έχει αυξηθεί, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι ο αριθμός των αφίξεων στα ελληνικά νησιά «δεν έχει αλλάξει, παραμένει σε χαμηλό επίπεδο» και προσθέτει ότι «δεν διαφαίνεται καμία τάση προς τα πάνω».

Σχετικά με τις εκκαθαρίσεις που πραγματοποιεί η τουρκική κυβέρνηση στο δημόσιο, τις φυλακίσεις δημοσιογράφων, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε ακαδημαϊκούς και το αν αυτή η συμπεριφορά συνιστά επαρκή λόγο διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ υποστηρίζει ότι «το να κόβεις συνδέσμους αποτελεί το χειρότερο μέσο άσκησης πολιτικής» και διευκρινίζει: «Είμαστε σαφείς στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε απέναντι στην Τουρκία.

Όπου υπάρχουν διαφορές απόψεων, τις επικοινωνούμε με κάθε σαφήνεια», αναφέρει και τονίζει ότι ενδεχόμενη εισαγωγή της θανατικής ποινής «θα είχε ως συνέπεια την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν συμβατό με τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Εκείνη τη νύχτα η Τουρκία βρισκόταν λίγο πριν τον γκρεμό και είμαι ευτυχής που η πτώση μπόρεσε να αποφευχθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι κάποιες από τις ως τώρα αντιδράσεις «ξεπερνούν κάθε μέτρο». «Δεν γίνεται δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι και δικαστές να απολύονται, χιλιάδες σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα να κλείνουν και δεκάδες δημοσιογράφοι να συλλαμβάνονται χωρίς να είναι ορατή άμεση σύνδεση με το πραξικόπημα».

Σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία ζητά ο Αυστριακός Καγκελάριος

Υπέρ μιας σκληρής στάσης απέναντι στην Τουρκία τάσσεται σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ» ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.

Σχολιάζοντας το τελεσίγραφο της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, ο Κρίστιαν Κέρν επισήμανε ότι “δεν είμαστε ικέτες, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση”, ενώ αναφερόμενος στις απειλές οπαδών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι “σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να μας εκφοβίζουν”.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος προτίθεται να συνεχίσει “με συνέπεια” την κριτική του απέναντι στον Ερντογάν, ενώ “βλέπει” με ψυχραιμία τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απειλεί με καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, εάν δεν υπάρξει μέχρι τέλους του χρόνου η απελευθέρωση της βίζας.

“Χρειαζόμαστε μεν την Τουρκία, αλλά αυτή, οικονομικά, μας χρειάζεται περισσότερο”, τονίζει ο Καγκελάριος στη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως “χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία κατευθύνεται σε κρατική πτώχευση”.

Το τουρκικό τελεσίγραφο στο προσφυγικό ζήτημα απορρίπτει και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, σε σημερινές δηλώσεις του στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, τονίζοντας πως η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να βρεθεί σε εξάρτηση από την Τουρκία, σημειώνοντας ότι: “για εμένα είναι σαφές ότι δεν επιτρέπεται να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό του μέτρου”.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης ζητούν τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, με τον ευρωβουλευτή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης- Χάραλντ Βιλίμσκι, να διαμηνύει σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση πως “έφτασε η στιγμή που κανείς πρέπει να πει: έως εδώ”, και τον βουλευτή των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ να εκτιμά ως “σκανδαλώδες το ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ήδη διακοπεί”.

Έφοδος της τουρκικής αστυνομίας σε στρατιωτικό νοσοκομείο Άγκυρα με στόχο 100 συλλήψεις

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος σχεδόν εκατό μελών του προσωπικού του κυριότερου στρατιωτικού νοσοκομείου της Άγκυρας, μεταξύ των οποίων είναι και γιατροί, δυόμισι εβδομάδες μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Η αστυνομία έκανε εφόδους στο νοσοκομείο Γκιουλχανέ, το μεγαλύτερο από τα τρία στρατιωτικά νοσοκομεία της τουρκικής πρωτεύουσας, προκειμένου να συλλάβει τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν τα εντάλματα, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν έχουν συλληφθεί μέλη του προσωπικού της GATA (Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία Γκιουλχανέ).

Τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο των μεγάλων εκκαθαρίσεων που πραγματοποιούνται στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου, η ευθύνη για το οποίο αποδόθηκε από την Άγκυρα στους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμειξη.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως το προσωπικό του νοσοκομείου θεωρείται ύποπτο ότι επέτρεψε την είσοδο υποστηρικτών του Γκιουλέν στον στρατό και την ταχεία προώθηση της στρατιωτικής σταδιοδρομίας τους με την έκδοση πιστοποιητικών ιατρικής ικανότητας.

«Η GATA έχει κρίσιμο ρόλο γιατί εκεί εκδίδονταν τα πιστοποιητικά υγείας και ικανότητας», εξήγησε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο τομέας της υγείας έμοιαζε να έχει εξαιρεθεί από αυτό το κυνήγι μαγισσών εναντίον των «γκιουλενιστών» που οδήγησε σε περισσότερες από 10.000 συλλήψεις.

Όμως, με πρόσφατο διάταγμα, η εποπτεία του GATA και των άλλων τουρκικών στρατιωτικών νοσοκομείων μεταφέρθηκε από τον στρατό στο υπουργείο Υγείας.

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...