Ερχονται οι Αλκυονίδες μέρες: Τι πραγματικά συμβαίνει με τον καιρό;

Ερχονται οι Αλκυονίδες μέρες: Τι πραγματικά συμβαίνει με τον καιρό;
Ηλιοφάνεια και υψηλότερες από τις συνηθισμένες για την εποχή θερμοκρασίες αναμένεται να έχουμε τα επόμενα 24ωρα, αφού έρχονται «Αλκυονίδες» μέρες και η μεταβολή του καιρού θα είναι αισθητή.

Ήδη από σήμερα ο καιρός έχει παρουσιάσει μεταβολή και η άνοδος της θερμοκρασίας είναι αισθητή. Αυτός ο αίθριος καιρός θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο αύριο και μεθαύριο, με τον υδράργυρο να φτάνει μέχρι και τους 18 βαθμούς.

Από που πήραν την ονομασία τους οι Αλκυονίδες ημέρες

Αλκυονίδες μέρες λέγονται οι ημέρες του Ιανουαρίου κατά τις οποίες επικρατεί ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια. Οι ημέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους (“αλκυόνιαι”) από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων που φέρεται με το όνομα του πτηνού. Ο αστέρας Αλκυόνη κατά την εποχή αυτή μεσουρανεί κατά τις εσπερινές ώρες και επομένως κατά τις ανέφελες νύκτες του Ιανουαρίου είναι ορατός στο σύμπλεγμα των Πλειάδων, ως κορωνίδα της Πούλιας, κατα τη δημώδη έκφραση, που σημαίνεται ως προς το ζενίθ, στην ψηλότερη περιοχή του ουράνιου θόλου. Εξ αυτού του απλού φυσικού γεγονότος όλες οι συνεχόμενες ημέρες που είναι ορατός ο αστέρας Αλκυών ήταν πολύ φυσικό να ονομασθούν Αλκυονίδες.

Τι συμβαίνει με τον καιρό

Οπως γράφει και το wikipedia από καθαρά μετεωρολογική άποψη, οι αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρείται η αυτή βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο υπάρχουν Aλκυονίδες ημέρες. Υπάρχουν και έτη που έλειψαν τελείως, όπως το 1947, αλλά και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης και διάρκεια αυτών δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα όμως καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, άλλοι επιμένουν να αποδίδουν τη διάρκειά τους σε διάστημα 14 αίθριων ημερών, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, στην καρδιά του χειμώνα.

Οι μύθοι που συνοδεύουν τις Αλκυονίδες 

Οι σχετικοί μύθοι είναι πολλοί και σε όλες τις εκδοχές τους μιλούν για τους θεούς, που προσέφεραν τις μέρες αυτές στο πουλί Αλκυόνη, στο οποίο μεταμόρφωσε ο Δίας την Αλκυόνη, κόρη του θεού των ανέμων Aιόλου μετά το θάνατό της, ώστε να μπορεί να γεννά τα αυγά του στα βράχια των αλκυονίδων νήσων χειμώνα κι όχι άνοιξη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. ‘Aλλο προσωνύμιο του Ήλιου (θεού) είναι Χάλκης ή σκέτο Άλκης η και Άκης
  Χάλκης επιδή χαλκέυει (σφυροκοπά) μέσα του ο θεός Ήφεστος νυχθυμερών (σπάει τα άτομα του υδρογόνου, και παράγει φως) ο Ήφεστος είναι λέει Χάλκης (τυφλός) επιδή είναι μέσα στον πυρήνα και διασπά τα άτομα συνεχώς και ενώ παράγει φως, φως δεν μπωρει να δει, από εδώ και η χαλκή μυία (τυφλόμυγα)
  Ο ήλιος μας εύρίσκετε σε ευθεία γραμμή με τον άλλο Ήλιο τον κατά πολλύ μεγαλύτερο τον Σύριο κατά το τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου εκείνες της μέρες επόμενο είναι οι μέρες αυτές να είνε πιο θερμές και ξάστερες αυτές οι μέρες νά ονομάζωνται “Αλκυωνίδες”
  Ήλιος = Θεός επιδή θεάται, ονομάζεται και Απόλλων, και Αλλάχ (από το Απόλλων) και Ζευς, και Δίας = φως,
  Φώς = Γνώση, Γράμματα,
  Στην Κρήτη λέει, γενήθηκε ο Δίας, (τα γράμματα “δείτε δίσκος Φαιστού) σε ένα σπήλαιο στο όρος Ήδη, ή ‘Ιδα, ή Βίδα,
  Ιδαίον άνδρον λένε το σπήλαιο οι ντόποιοι
  Από το Άκης = Δίας = Φως = Γνώση, 90% από τα Κρητικά επίθετα τελειώνουν σε ΆΚΗΣ
  Επίσης, από το Βύδας με ύψιλον (επιδή πρόκειται για συσωρευμένη θεϊκή ενέργεια) έχωμαι το Δωρικό, Βούδας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...