«Εσωστρέφεια»: Η πρώτη ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

«Εσωστρέφεια»: Η πρώτη ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Γράφει ο

Σταύρος Ξηντάρας

«Εσωστρέφεια» τιτλοφορείται η πρώτη ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού, που παρουσιάζεται στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Η έκθεση αποτελείται από την τελευταία ενότητα ζωγραφικών έργων του εικαστικού και θα διαρκέσει  έως τις 10 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει ο Ιστορικός Τέχνης Γιάννης Μπόλης «Σ’ ένα απόλυτα προσωπικό ύφος, ο Νίκος Λαγός επεξεργάζεται ένα σώμα εικονιστικών αναφορών τις οποίες ενσωματώνει, συνδυάζει και μετασχηματίζει σε έργα ευφάνταστα, και πρωτότυπα, οργανώνοντας το ζωγραφικό πεδίο των αφηγήσεών του. Μέσα από την έντονη χρωματικότητα ή τη σχεδόν μονοχρωματική απόδοση, τη σχηματοποίηση και την απλοποίηση, οι συνθέσεις του παραπέμπουν, άμεσα και συνειδητά, σε παιδικές ζωγραφιές ή γκράφιτι. Ο χώρος τους, τις πιο πολλές φορές, παρουσιάζεται ασφυκτικά “κατοικημένος”, δίνοντας την αίσθηση μιας ιδιότυπης κατάστικτης επιφάνειας, ενός μεταμοντέρνου χειρόγραφου κώδικα ή ενός οπτικού γρίφου, μιας σημειωτικής γραφής όπου η σύνδεση ανάμεσα στα σημαίνοντα και τα σημαινόμενα, τη φυσική παρουσία και τη νοητική κατασκευή, κυριαρχεί. Με εξαιρετική αντίληψη ρυθμού, ισορροπίας και δομής, μορφές, σύμβολα, λέξεις, γράμματα, προτάσεις και γλωσσικά παιχνίδια, συνωθούνται και συμβιώνουν σε μια άρρηκτη και διαδραστική σχέση μεταξύ τους, χαρτογραφώντας λαβυρινθώδεις μικρόκοσμους και κατευθύνοντας στα όρια μιας εντύπωσης, δυνατής και αυθόρμητης.»

Και προσθέτει: «Χωρίς να στερούνται ανατρεπτικού πνεύματος και καταλυτικού χιούμορ, οι συνθέσεις του Νίκου Λαγού αποκαλύπτουν και εικονοποιούν τις εσωστρεφείς διαδρομές του, αντανακλούν έναν εσωτερικό τρόπο βίωσης και μετάπλασης της πραγματικότητας, έναν ιδιαίτερο ψυχισμό, συστήνουν μια εναλλακτική, άκρως ενδιαφέρουσα, πρόσληψη της ζωής, των βεβαιοτήτων, των αντιφάσεων και των ανατροπών της».   

Ο Νίκος Λαγός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε Αρχιτέκτονας Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εργάστηκε ως αρχιτέκτονας από το 1997 έως το 2002. Από το 2002 έως το 2006 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Γ. Ψυχοπαίδη. Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Κύπρο, την Αγγλία, την Ελβετία, τις Η.Π.Α. και τη Γερμανία. Από το 2008 συνεργάζεται με τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη στην οποία παρουσιάζει την τρίτη ατομική του έκθεση.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITISMOS/321626-Esostrepheia-E-prote-atomike-ekthese-toy-Nikoy-Lagoy-sten-Gkaleri-Zoympoylake ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...