Η Αιτωλοακαρνανία και η Ναυπακτία του 1959 σε βίντεο ντοκουμέντο

Βίντεο ντοκουμέντο από ντοκιμαντέρ γερμανικής παραγωγής του 1959 παρουσιάζει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την καθημερινότητα στην Αιτωλοακαρνανίας του 1959. Ξεκινάει  ένα οδοιπορικό με αυτοκίνητο στην Ελλάδα από την Κέρκυρα και   διασχίζει την Ήπειρο.Από την Αιτωλοακαρνανία  ξεκινάει  δείχνοντας πλάνα από την Κλεισούρα  στο συγκεκριμένο απόσπασμα  μετά τα “Φραγκουλέικα”. Διακρίνονται παλιά πετρόχτιστα της εποχής και φυσικά το οδικό δίκτυο, που αντιστοιχούσε σε ένα σημερινό ρεύμα κυκλοφορίας. Να σημειωθεί ότι  ένα μεγάλο κομμάτι της Κλεισούρας που διασχίζει το αυτοκίνητο Mercedes (διακρίνεται σε όλη τη διάρκεια του video και το σήμα άλλωστε) δεν αντιστοιχεί στην σημερινή χάραξη του δρόμου.

Το πιο συγκλονιστικό είναι οι ανθρώπινες φιγούρες που διακρίνονται: Το ντύσιμο τους, ο τρόπος μεταφοράς τους παραπέμπουν σε μια άλλη τελείως εποχή.  Σε αντίθεση με την Γερμανίδα εκφωνήτρια του βίντεο που μετακινείται με το αυτοκίνητο, οι άνθρωποι μετακινούνται στην Εθνική Οδό με γαϊδούρια, κουβαλώντας μαζί τα απαραίτητα τους ή τη σοδειά τους.

Τα μόνα οχήματα που διακρίνονται είναι το λεωφορείο του ΚΤΕΛ της γραμμής κοντά στο σημερινό χάνι της Γαβρολίμνης.

Χαρακτηριστικά επίσης είναι τα πλάνα από τα γεφύρια του Αιτωλικού, τα οποία δείχνουν να μην έχουν αλλάξει καθόλου εδώ και μισό αιώνα. Αξιοσημείωτα άλωστε και τα πλάνα της Εθνικής Οδού στην Κλόκοβα ( Παλιοβούνα), όπου ο δρόμος (…ελάχιστα φυσικά άλλαξε στην πορεία των χρόνων) θυμίζει σημερινό επαρχιακό δρόμο που μπορεί κανείς να συναντήσει στις μέρες μας σε ένα μικρό νησί της άγονης γραμμής.

Το ολιγόλεπτο απόσπασμα στην Αιτωλοακαρνανία κλείνει με δυο μικρά παιδιά να παίζουν στην παραλία της Ναυπάκτου.

Το βίντεο στα ακόλουθα links:

 http://footage.framepool.com/de/shot/520151036-aetolien-akarnanien-mercedes-stern-strassenrand-daimler-benz

http://footage.framepool.com/de/shot/633237099-aetolien-akarnanien-mercedes-stern-daimler-benz-autoreise

http://footage.framepool.com/de/shot/681750397-aetolien-akarnanien-mercedes-stern-ionisches-meer-daimler-benz

agrinionews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...