Η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος – Νέοι πρωταγωνιστές

IMG_5429Χριστίνα Φούντζουλα

 Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΜΠ, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Στα πλαίσια της κρισιμότερης οικονομικής  και  πολιτικής συγκυρίας  χάθηκε το ενδιαφέρον και η ελπίδα ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί και πήρε τη θέση τους  το ενδιαφέρον πολιτικών και απλών καθημερινών συζητήσεων γύρω από την κλασσική σε όλους θέση: «Η χώρα θα φύγει από την κρίση» ή «θα φύγει η χώρα από την κρίση;» και ακόμα χειρότερα «η χώρα δεν θα φύγει από την κρίση».

Αναλωθήκαμε σε συζητήσεις και τίποτα δεν κάναμε.

Είναι σημαντικό, καταρχήν να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε ότι η οποιαδήποτε κατάσταση δυσκολίας δεν αντιμετωπίζεται μόνη της, δεν στηρίζεται μόνο  σε συζητήσεις και δεν καταπολεμάται  με αδράνεια. Η διαχείριση κρίσεων απαιτεί δραστικές λύσεις που απαιτούν τη συμμετοχή όλων, αφενός της πολιτικής εξουσίας, η οποία οφείλει να λάβει σωστές  αποφάσεις που θα συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομίας  και αφετέρου των πολιτών που θα προσπαθήσουν σε ατομικό επίπεδο πλέον  να επιτύχουν την οικονομική ανάπτυξη μέσω ενός ευνοϊκού οικονομικού και επιχειρηματικού πλαισίου που θα πρέπει να τους παράσχει η κεντρική  διοίκηση

Η Αιτωλοακαρνανία, δυστυχώς, ανήκει στους νομούς γύρω από τους οποίους έχουν γίνει σημαντικές συζητήσεις και παρέμειναν βεβαίως στο επίπεδο των συζητήσεων.

Το μεγαλύτερο πλήγμα της είναι η απασχόληση των νέων. Το επίπεδο ανεργίας είναι δραματικά υψηλό, με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό νέων να μεταναστεύει στο εξωτερικό ή εσωτερικά αναζητώντας κυρίως μια απλή θέση βασικής εργασίας στην πρωτεύουσα και ένα επίσης μεγάλο ποσοστό να προσπαθεί να βρει εργασία στις επιχειρήσεις που  κινδυνεύουν να κλείσουν και δραστηριότητες που αρχίζουν να χάνονται.

Το πρόβλημα είναι συλλογικό και συλλογικά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να αναγεννηθεί οικονομικά με δραστηριότητες που θα αναδείξουν οι νέοι όταν τις πάρουν στα χέρια τους.

Η αγροτική δραστηριότητα, ο τουρισμός, η δημιουργία και ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η καινοτομία θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη των νέων, οι οποίοι θα καταφέρουν να αλλάξουν οριστικά το οικονομικό προφίλ του νομού μας και θα τον αναδείξουν σε πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης.

Μέσα από το ερευνητικό μου έργο και την εργασιακή μου εμπειρία έχω διαμορφώσει συγκεκριμένους άξονες δράσης για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και προτείνω:

                                   ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  • Παροχή κινήτρων για δημιουργία εργαστηρίων μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στο νομό.
  • Δημιουργία φορέα, ο οποίος θα αναλαμβάνει την προώθηση των προϊόντων στην εγχώρια αγορά. Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί δίκτυο πωλητών με σκοπό να διοχετεύσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα τα τοπικά προϊόντα της Αιτωλοακαρνανίας.
  • Προώθηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και των τοπικών προϊόντων μεταποίησης.
  • Ανάπτυξη του εσωτερικού εμπορίου μέσα από την παροχή κινήτρων για συνεργασία παραγωγών και εμπόρων στα πλαίσια του νομού. Τα χρήματα δεν θα φεύγουν από το νομό, θα μένουν στον τόπο μας.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • Προώθηση εσωτερικού τουρισμού. Ο εκάστοτε κάτοικος του νομού θα έχει σημαντικά προνόμια και εκπτώσεις, προκειμένου να προτιμήσει την διαμονή του σε οποιοδήποτε τουριστικό προορισμό του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
  • Συνεργασία με tour operators
  • Πανελλαδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με σκοπό την προσέλκυση κοινού απ’ όλη τη χώρα.

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

  • Δωρεάν σεμινάρια επιχειρηματικότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικότητας τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λειτουργούν εμπειρικά, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις επιχειρηματικότητας με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να κινδυνεύουν να κλείσουν γιατί δεν μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις κρίσης.
  • Παροχή κινήτρων για εργασία των νέων που σπουδάζουν. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε τους νέους να ξεκινούν να εργάζονται όταν φτάσουν στην ηλικία των 18, ακόμη κι αν σπουδάζουν.  Κερδίζουν μία πενταετία εργασιακής εμπειρίας, ενώ ετοιμάζουν τις βάσεις για να είναι έτοιμοι στον  επαγγελματικό στίβο.
  • Ενίσχυση επιχειρηματικότητας νέων για τις ηλικίες 18 έως 35.
  • Προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί πλέον ένα μέσο που προσφέρει τη δυνατότητα εισαγωγής σε νέες αγορές χωρίς να απαιτείται μεγάλο κεφάλαιο. Δυστυχώς, η ανάπτυξη του περιορίζεται στις μεγαλουπόλεις. Η προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου κάθε είδους θα μπορούσε να δημιουργήσει έσοδα στο νομό.

 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Μέσα στα σχέδια μου είναι να  αναλάβω πρωτοβουλία για την διασύνδεση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων που έχουν αρχίσει και αναπτύσσονται στο νομό μας με ερευνητικά κέντρα και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προκειμένου ν’ αντλήσουν χρήσιμη τεχνογνωσία και μέσα από τη συνεργασία αυτή να ανάπτυξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

 

Τα χρήματα πρέπει να παραμείνουν στον τόπο μας, οι πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να συμμαχήσουν, οι νέοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Προτεραιότητα μου είναι να βοηθήσω τους νέους να στηρίξουν και να αναγεννήσουν οικονομικά την Αιτωλοακαρνανία και παράλληλα να στηρίξω τους έμπειρους εργαζόμενους που βρίσκονται στην ανεργία ή πλήττονται από την κρίση να επαναδραστηριοποιηθούν στην αγορά στα πλαίσια της ανάπτυξης που πρεσβεύουμε και για την οποία θα αγωνιστούμε.

 

 

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...