Η Βιολογική αξία της Πρόπολης.Της Αναστασίας Γραμματέα.

Η προπόλη είναι μία πολύπλοκη ουσία και υπάρχει μεγάλη παραλλαγή στα διάφορα μείγματα. Ουσιαστικά αποτελούν ρητίνες και κόμμεα που συλλέγουν που συλλέγουν οι μέλισσες προκειμένου να ασφαλίσουν την κυψέλη και να μειώσουν το άνοιγμα της εισόδου της κυψέλης. Συνήθως είναι ανεπιθύμητη για τους μελισσοκόμους διότι κολλάει στα χέρια, νοθεύει το καθαρό κερί και συγκολλεί τα πλαίσια μεταξύ τους δυσκολεύοντας την μετακίνηση τους. Η κατα μέσο όρο σύνθεση της προπόλης είναι κερί(30%), ρητίνες και βάλσαμα(55%), αιθέρια ελαια(10%), γύρη(5%). Λυώνει στους 66ο C.Οι ιδιότητες του εξαρτάται απο τις καιρικές συνθήκες και απο την περιοχή που συλλέγουν οι μέλισσες.

Βιολογική αξία. Η ποιότητα και η βιολογική αξία σχετίζεται με την χημική της σύνθεση. Οι φαρμακολογικώς ενεργές ουσίες της προπόλης διαλύονται σε αλκοόλες. Τα πιό σημαντικα συστατικά είναι οι διάφορες φαινολικές και αρωματικές ουσίες. Δεν είναι τοξικη για τον άνθρωπο εκτός άν ληφθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Οι διάφορες φαρμακολογικές και θεραπευτικές ιδιότητες της προπόλης είναι:

  • Χρησιμοποιειται σαν αντιμικροβιακό εναντίον ποικίλων βακτηρίων και ιών
  • Ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία
  • Βελτιώνει την αναπνευστική ανεπάρκεια
  • Δυναμώνει ή αυξάνει την δράση των αντιβιοτικών
  • Αναστέλλει την ανάπτυξη του μελανώματος και των κακοήθων νεοπλασματικών κυττάρων
  • Έχει αντιδιαβητική, αντιφλεγμονώδη και σπασμολυτική δράση
  • Χρησιμοποιείται στην τοπική αναισθησία, στην επούλωση του έλκους του στομάχου και εναντίον του ιού του έρπη
  • Βοηθάει στην θεραπεία των ασθενειών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα κρυολογήματα, πόνοι του λαιμού, προβλήματα δέρματος, εγκαύματα, αιμορροίδες, νόσοι των ούλων και τραύματα. Η προπόλη κυκλοφορεί στο εμπόριο σε σκευάσματα διαφόρων μορφών όπως είναι οι ταμπλέτες, κάψουλες, κόκκοι, σκόνη, βάμμα, καραμέλες, μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα προιόντα όπως γύρη, βασιλικό πολτό κτλ.

Αλλες χρήσεις. Η προπόλη χρησιμοποιείται πολύ στα καλλυντικά σαν συστατικό στις λοσιόν, στις κρέμες προσώπου και χεριών, στα σαπούνια, στα σαμπουάν, στα κραγιόν, στις μαστίχες, στις οδοντόκρεμες,αντηλιακές κρέμες, υγρά για το πλύσιμο της στοματικής κοιλότητας. Επίσης χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Κρεμόνα της Ιταλίας απο τον Στραντιβάριους και από άλλους φημισμένους κατασκευαστές βιολιών σαν κύριο συστατικό των βερνικιών τους.

Στιγμιότυπο πλήρους οθόνης 172014 101224 μμ

Γραμματέα Αναστασία

Γεωπόνος ΓΠΑ

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...