bb

«Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ» με το Γιάννη Μόρτζο σε σκηνοθεσία Γιούλης Ζήκου στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

΄Ένα γνήσιο ελληνικό έργο γραμμένο με γνώση και πολύ χιούμορ. Μια φιλόδοξη προσπάθεια που στοχεύει να δώσει με σύγχρονες σκηνοθετικές ερμηνευτικές μεθόδους την ιστορική και τόσο καθοριστική για την πορεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δίκη και καταδίκη του μεγαλύτερου φιλοσόφου στοχαστή Σωκράτη.

Η θεατρική παράσταση « Η Δίκη του Σωκράτη» που έχει ως απώτερο στόχο να καταστήσει εύληπτα από το μέσο θεατή τα διαχρονικά μηνύματα που εμπεριέχονται στον αρχαιοελληνικό φιλοσοφικό στοχασμό ανεβαίνει στο Θέατρο Τζένη Καρέζη για έξι (6) μόνο παραστάσεις με τον Γιάννη Μόρτζο και πέντε ακόμα ηθοποιούς και συγκεκριμένα στις 25 (Παρασκευή), 26 (Σάββατο) και 27 (Κυριακή) Μαϊου και στις 1 (Παρασκευή), 2 (Σάββατο) και 3 (Κυριακή) Ιουνίου 2018.

 Οι ιδέες του Σωκράτη που αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη του παγκόσμιου πνευματικού πολιτισμού όπως προβάλλουν μέσα από το θείο λόγο του Πλάτωνα ,του Ξενοφώντα και το νευρώδη, καυστικό και χιουμοριστικό λόγο του Βάρναλη, αναδύονται ανάγλυφα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης και ταξινόμησης του υλικού για τη συγγραφή της διπλωματικής εργασίας μιας φοιτήτριας κι ενός φοιτητή. Ένας από τους δικαστές που παρευρέθησαν στη δίκη και ψήφισε υπέρ της αθώωσης του Σωκράτη καθώς και ένας από τους αγαπημένους και φανατικούς μαθητές του Σωκράτη έρχονται στο βάθος του χρόνου για να εμπλακούν καθοριστικά μέσα από μια εικονική πραγματικότητα στα σκηνικά δρώμενα. Η δημιουργική συζήτηση που θα έχουν με τους φοιτητές αποτελεί ένα πρωτότυπο και συνάμα ευχάριστο τρόπο γνωριμίας του θεατή με το πνευματικό μεγαλείο του αρχαίου ΄Ελληνα φιλοσόφου.

Η παράσταση στοχεύει και στην παράλληλη αποτύπωση της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αναδεικνύοντας την ενότητα της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας ανά τους αιώνες. «Με το πρόσχημα της αρχαίας Ελλάδας και της σωκρατικής φιλοσοφίας σατιρίζεται η σημερινή αντιδραστική Ελλάδα και η «κοινή γνώμη» του κοπαδιού, των «προδομένων Ελλήνων» (όπως θα έλεγε ο Σολωμός) που η κυρίαρχη τάξη τους τυφλώνει τόσο επιτήδεια, ώστε να μην μπορούνε να βλέπουνε και να κατανοούνε την πραγματικότητα».

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Θεατρικό κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιούλη Ζήκου, Σκηνικά- κοστούμια: Φαίδων Πατρικαλάκης, Μουσική: Χριστόδουλος Χάλαρης, Φωτισμοί: Τάκης Ποδαρόπουλος, Φωτογράφιση: Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης, Γραφικά: Βαγγέλης Καλαϊτζής, Εκτέλεση σκηνικών: Κώστας Αβραμιώτης, Ζωγραφική Σκηνικών: Ευθύμιος Ζήσης, Εκτέλεση Κοστουμιών: Ελένη Μελισσάρη, Περούκες: Ευγενία, Κομμώσεις: ΄Ολγα Νικόλα.

 

 

 

Τα πρόσωπα του έργου

Σωκράτης : Γιάννης Μόρτζος

Δικαστής: Μανώλης Γεραπετρίτης

Μαθητής: Ηλίας Γκογιάννος

Φοιτητής – Κρίτων :Γιώργος Μαγκίνης

Φοιτήτρια: Ελεάννα Πουλίδα

Αφηγήτρια : ΄Εφη Χαντζούλη

Α΄ Νόμος: Ελεάννα Πουλίδα

Β΄ Νόμος: Μανώλης Γεραπετρίτης

Γ΄ Νόμος: Ηλίας  Γκογιάννος

Θέατρο Τζένη Καρέζη: Ακαδημίας 3, Αθήνα, 8812289 . Πρεμιέρα: 25 Μαΐου 2018. 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITISMOS/330578-E-DIKE-TOY-SOKRATE-me-to-Gianne-Mortzo-se-skenothesia-Gioyles-Zekoy-sto-THeatro-Tzene-Kareze ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...