Η ΕΚΤ πιέζει τη Γερμανία για γενναία ελάφρυνση του χρέους!

Η ΕΚΤ πιέζει τη Γερμανία για γενναία ελάφρυνση του χρέους!

Ισχυρές πιέσεις στην Γερμανία, να δεχθεί γενναία και «αυτοματοποιημένα» μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στηρίζοντας τις πάγιες θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την συμφωνία εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η νέα θέση της ΕΚΤ, φάνηκε και στις δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε πως οι χώρες «γεράκια» – με μπροστάρη τη Γερμανία, πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουν σε «ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για το χρέος» για να ανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Το μήνυμα προς την Γερμανία είναι ξεκάθαρο. Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ, ζητούν μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, με την  παρέμβαση της ΕΚΤ να γίνεται καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία για το βαθμό του πολιτικού ελέγχου που πρέπει να έχουν οι πιστωτές σε έναν μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους που θα προσαρμόζει τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους ανάλογα με τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τη μία πλευρά, είναι η Γερμανία και οι σύμμαχοι της, η Ολλανδία, η Αυστρία και Φινλανδία θέλουν ο μηχανισμός να περιλαμβάνει αυστηρούς όρους, όπως ψηφοφορίες στην γερμανική Βουλή κάθε χρόνο, για να μην έχουν οι μελλοντικές ελληνικές κυβέρνησης την δυνατότητα υπαναχώρησης από τις υποσχέσεις για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ή την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο μέλλον, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Από την άλλη πλευρά, το Παρίσι και το ΔΝΤ πιέζουν για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα χωρίς περιθώρια πολιτικών υπολογισμών ως την καλύτερη λύση για την διαβεβαίωση των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτηθεί χωρίς πόρους των πιστωτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ φοβάται πως η σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με άλλους στόχους διακινδυνεύει να αυξήσει τις ανησυχίες της αγοράς για τον όγκο του χρέους της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ, καθώς η χώρα θα ξεκινάει τη νέα ζωή της εκτός μνημονίων.

Ο κ. Κερέ, τόνισε ότι «όσο πιο εμπροσθοβαρή είναι (σ.σ. τα μέτρα ελάφρυνσης) και όσο πιο αυτοματοποιημένα, τόσο περισσότερο μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και στις αγορές».

Σχοινάς: Οι λόγοι αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο

Η Ελλάδα αλλάζει οριστικά σελίδα, τόνισε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας εχθές το βράδυ, από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, μετά από 10 χρόνια πρωτοφανούς προσαρμογής η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα φάση η οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι είναι κρίσιμη. Πλέον στην Ελλάδα ανοίγει ο δρόμος για ένα άξιο και σύγχρονο κράτος και όλοι μαζί θα πρέπει να έχουμε αυξημένη θέληση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αποκρυστάλλωσε τους τρεις βασικούς λόγους αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα της Ελλάδας:

  • Οι θυσίες των Ελλήνων που άνοιξαν το κλειδί της μετάβασης στην κανονικότητα

     

  • Το μεγάλο χρέος της χώρας βρίσκεται στα χέρια της ευρωπαϊκής οικογένειας

     

  • Η Ευρώπη τη νέα περίοδο θα βρίσκεται δίπλα και όχι απέναντι από την Ελλάδα

     

Οι θεσμοί, που στις δηλώσεις τους μετά το συμβούλιο, στη Σόφια, έστειλαν θετικά μηνύματα για την ελληνική Οικονομία, τις προοπτικές της και την καθαρή έξοδο, επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις του Eurogroup, αυτό που περίμενε και το Οικονομικό επιτελείο.

Σεντένο: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για έξοδο από το πρόγραμμα

Παραγωγική η συζήτηση για την Ελλάδα o Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά την λήξη του συμβουλίου. Τόνισε πως είχαμε πολύ καλά νέα από την Αθήνα εσχάτως ειδικά στα δημοσιονομικά. Για την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τόνισε  ότι δείχνει την «ιδιοκτησία» της χώρας για τη μεταρρυθμιστική πορεία μετά το πρόγραμμα. Χαρακτήρισε την «ιδιοκτησία» του προγράμματος σημαντική, όπως φάνηκε και στις άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο, συζητήθηκε το μεταμνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο αλλά και το θέμα του χρέους. Ως προς αυτό δήλωσε ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί αν χρειάζεται στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα».

Μοσκοβισί: Η εποπτεία δεν θα μοιάζει με πρόγραμμα

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι  στις 21 Ιουνίου πρέπει να ληφθούν οι  αποφάσεις που θα φέρουν το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.

Αναφορικά με το αναπτυξιακό σχέδιο, ο επίτροπος σημείωσε ότι άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις. Είναι σημαντικό οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες να συνεχιστούν και αυτή η στρατηγική που σχεδιάζεται από την Αθήνα πρέπει να υπάρχει. Θα χρειαστεί να διευκρινιστούν κάποια θέματα, αλλά είμαστε σε καλή τροχιά και οι υπουργοί πήραν θετική στάση για το θέμα. Ο ίδιος αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, είπε ότι δεν έγινε συζήτηση για το θέμα του χρέους γιατί χρειάζεται ακόμα δουλειά,, αλλά είναι θέμα που θα επανέλθουμε.

Ρέγκλινγκ: Καθαρή έξοδος στο τέλος Αυγούστου

Την ικανοποίησή του για την αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία είναι ελληνικής «ιδιοκτησίας» εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι γεμάτες έντονη διαπραγμάτευση για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση, το θέμα του χρέους και η εποπτεία. Τέλος αναφέρθηκε και στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος από τον ESM (11,7 δις ευρώ) που όπως είπε θα είναι σημαντική, για να χτιστεί το μαξιλάρι ρευστότητας.

Στις 14 Μαΐου η επιστροφή του κουαρτέτου 

Τώρα το ενδιαφέρον, επιστρέφει στον αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που απομένουν, ώστε όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, οι δύο πλευρές να φτάσουν σε τεχνική συμφωνία. 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/330049-E-EKT-piezei-te-Germania-gia-gennaia-elaphrynse-toy-chreoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...