Η Ελλάδα το νέο success story της Ευρώπης

Η Ελλάδα το νέο success story της Ευρώπης

Θετικά μηνύματα για την ελληνική πρόοδο, αλλά και την αναμενόμενη συμφωνία στο Eurogroup της Επόμενης Πέμπτης, έστειλαν σήμερα, αξιωματούχοι των Θεσμών. Η Ελλάδα είναι το επόμενο success story της Ευρώπης, εκτίμησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις σημαντικές και παράλληλες εξελίξεις, τόσο στο ονοματολογικό της πΓΔΜ όσο και στο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι , «τα τελευταία δυο, τρία χρόνια έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο και έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων, νομίζω η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει».

Στη συνέχεια, ο Γερμανός τεχνοκράτης, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για όσα έχουν επιτευχθεί αλλά και για τη συμφωνία με την πΓΔΜ. Ειδικά για την ελληνική οικονομία και τα αποτελέσματά της είπε πως είναι πολύ χαρούμενος γιατί η Ελλάδα αποτελεί την 5η επιτυχία της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, είπε ότι «έχετε κάνει πολύ δουλειά από την πλευρά σας» και πλέον πρέπει να συζητηθεί το θέμα της ανάπτυξης.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, θα συναντήσει αύριο το πρωί και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 π.μ., στο υπουργείο Οικονομικών. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις. Αμέσως μετά, ο υπουργός Οικονομικών, θα πραγματοποιήσει συνάντηση και με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου στις 12:30.

Γενναία λύση για το χρέος ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης

Το μεσημέρι ο κ. Ρέγκλινγκ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην ανάγκη εξεύρεσης οριστικής και γενναίας λύσης στο ζήτημα του δημόσιου χρέους, κάτι που προβλεπόταν, άλλωστε, ήδη από τη συμφωνία του 2012. Σημείωσε, δε, ότι αυτή δεν θα πρέπει να καθυστερήσει άλλο αλλά να επιτευχθεί στο επικείμενο Εurogroup της 21ης Ιουνίου.

Φάιλμπριφ: Σίγουρη η συμφωνία στο Eurogroup

 Απολύτως βέβαιος ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο δήλωσε ο επικεφαλής του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ. O πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Eurogroup επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαφορές μεταξύ των πιστωτών.

Όπως είπε σχετικά «στις 21 Ιουνίου θα έχουμε συνολική πρόταση για την Ελλάδα και θα γιορτάσουμε με ούζο την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιβιώσει στην επόμενη οικονομική κρίση». Ο Ολλανδός τεχνοκράτης, περιέγραψε συνοπτικά τι θα συμπεριλαμβάνει η συμφωνία που θα τεθεί στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. «Ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μεταμνημονιακή περίοδος και επιτήρηση, ύψος δόσης και εκταμίευσή της, αλλά και ύψος για το “μαξιλαράκι” ρευστότητας».

Τότε αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη και η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους των Ευρωπαίων πιστωτών, πάνω στην οποία θα βασιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει αποφασίσει νωρίτερα αν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, η οποία για την Ευρώπη, θεωρείται ότι δεν είναι απαραίτητη.

Τσακαλώτος: Η Ελάφρυνση χρέους ανοίγει το δρόμο για τις αγορές

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,  αναφέρθηκε στην αναμενόμενη απόφαση του Eurogroup για την Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι «ο Όλαφ Σοτλς γνωρίζει ότι υπάρχει μία ανακοίνωση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, η οποία είναι πολύ σημαντική και δεσμεύεται σε μία ελάφρυνση του χρέους, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει και πάλι να βγει στις χρηματαγορές μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

Σε συνέντευξή του στη «ZEIT Online», ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε τη σημασία του που έχει για την ελληνική Οικονομία, να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα. «Τι είναι αυτό που θα κάνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βιώσιμο; Θα μπορούσε κανείς να κάνει ένα παραλληλισμό της κατάστασης με μία εγκυμοσύνη: Δεν είναι δυνατόν να είναι κανείς ‘ολίγον έγκυος’. Ή θα καταφέρει κανείς να φτάσει σε ένα επίπεδο όπου το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι».

Οι θετικές εξελίξεις από μία συμφωνία στο Eurogroup της άλλης Πέμπτης, θα ήταν πολλές και με σημαντική επίπτωση στις αγορές. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει τον χρόνο μιας πιθανής νέας έκδοσης ομολόγων μετά το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.  Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «όλες οι προσπάθειές μας είναι επικεντρωμένες στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου αναμένουμε να έχουμε μια συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους. Οι όποιες άλλες συζητήσεις θα γίνουν μετά την 21η».

Τέλος χρόνου για ΔΝΤ – Δεν υπάρχει προληπτική πιστωτική γραμμή

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πρέπει να έχουν τη σφραγίδα του ΔΝΤ τόνισε ο επικεφαλής του γραφείου του επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, Ολιβιέ Μπαγί. Μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πια το χρονικό περιθώριο για να ενεργοποιήσει το ΔΝΤ ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι η εκτίμηση και του επιτρόπου Μοσκοβισί.

Ωστόσο, το Ταμείο θα παραμείνει ως «τεχνικός σύμβουλος», στο πλαίσιο της παρακολούθησης της εξέλιξης της Οικονομίας, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Στη συνέχεια, έβαλε το τελευταίο καρφί στο θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, λέγοντας ότι κανείς στο Εurogroup δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει πιστωτική γραμμή, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας. «Κανείς που μίλησε με τον Μοσκοβισί δεν το θεωρεί πιθανό σενάριο». Τέλος, για το χρέος, τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί πως θα το κάνουν και ότι «όλοι έχουν όφελος» από αυτό.

Handelsblatt: Ευκαιρία η Ελλάδα να αφήσει πίσω τη λιτότητα

«Η Ελλάδα θα μπορέσει να εξέλθει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης με ένα οικονομικό μαξιλάρι και περαιτέρω ελαφρύνσεις», ανέφερε σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.  «Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αφήσει πίσω της το πρόγραμμα στήριξης και τα μέτρα λιτότητας για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2010, μετά από μια σκληρή πορεία λιτότητας και οικονομικής σταθεροποίησης. Θα προηγηθεί η αποπληρωμή μιας ακόμα τελευταίας δόσης από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που ξεκίνησε το 2015. Για το λόγο αυτό, οι ευρωπαίοι εταίροι απαιτούν 88 ακόμα μεταρρυθμίσεις» αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/334570-E-Ellada-to-neo-success-story-tes-Eyropes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...