Η Ευρωζώνη «σπάει» ρεκόρ πλεονασμάτων και η Ελλάδα παλεύει με τα «θηρία» της ύφεσης

Η Ευρωζώνη «σπάει» ρεκόρ πλεονασμάτων και η Ελλάδα παλεύει με τα «θηρία» της ύφεσης

Όλο και πιο μακριά από την θετική πορεία της Ευρωπαϊκής Οικονομίας κινείται η χώρα μας, που «παλεύει» μέσα σε μία καταιγίδα «παγωμένης» αγοράς, ανεργίας και αφιλόξενου επενδυτικού περιβάλλοντος, ενώ οι συγκάτοικοι στο ευρωπαϊκό μας σπίτι, όπως δείχνουν και τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία και αναλύσεις, σπάνε ρεκόρ κερδών.

Παρά τις μικρές και μεγάλες κρίσεις που αρχίζουν και τελειώνουν στην παγκόσμια Οικονομία, όταν όλα έχουν ειπωθεί και η σκόνη έχει «κάτσει», τα νούμερα της Ευρωπαϊκής Οικονομίας είναι  πάντα θετικά και μάλιστα σύμφωνα με την Eurostat, το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο από το 2004.

Κάτι το προσφάτως «αδύναμο» ευρώ, κάτι το ότι άρχισαν να διαφαίνονται  λύσεις σε μία σειρά από προβλήματα που ασκούσαν πιέσεις στις Ευρωπαίκές εξαγωγές, το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης τον Ιούλιο βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2004 και η ανάπτυξη συνέχισε δυναμικά και στην αρχή του τρίτου τριμήνου μέσω της σημαντικής ενίσχυσης των εξαγωγών και μείωσης των εισαγωγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα η οικονομία των 19 της ζώνης του Ευρώ, αναπτύχθηκε ταχύτερα των εκτιμήσεων τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο, κυρίως χάρη στην μεγάλη  αύξηση των εξαγωγών.
Στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, αναφέρεται πως οι εξαγωγές αγαθών από τις 19 χώρες μέλη της ευρωζώνης ξεπέρασαν τις εισαγωγές κατά 31 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο λόγω της αύξησης των εξαγωγών κατά 7%, ενώ παράλληλα οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1%.

Τρισέ: «Ξανά στα πόδια της» η οικονομία της ευρωζώνης, εκτός από την Ελλάδα

Η Ευρωζώνη, με εξαίρεση την  Ελλάδα  «στέκεται ξανά στα πόδια της», εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.  

Αν και για πολλούς η παραδοχή ότι μετά από πέντε χρόνια μνημονίων η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα οικονομικής συρρίκνωσης, θα ήταν μία παραδοχή της συστημικής αποτυχίας και αποτυχίας της πολιτικής των μνημονίων, για τον κύριο Τρισέ που ήταν στη θέση του κ. Ντράγκι στα κρίσιμα χρόνια για την ελληνική Οικονομία, εκείνος περιορίζεται στο να δηλώσει πως,

«Το ανάχωμα του κρατικού ρίσκου εξαλείφεται σταδιακά και είναι πλέον ξεκάθαρο πως αν κοιτάξει κανείς την Ισπανία, βλέπει πως αναπτύσσεται, το ίδιο ισχύει και με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία (…) υπάρχει και η Ελλάδα που είναι μια ειδική περίπτωση, αλλά για όσους βρέθηκαν στην καρδία της κρίσης η σκληρή δουλειά έχει γίνει και η προσαρμογή αποδίδει καρπούς σε όρους ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Τρισέ αναφέρθηκε στο κοινό νόμισμα και την μικρή υποτίμησή του, τονίζοντας πως, «Αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή προοπτική, θεωρώ πως τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του ευρώ είναι κατάλληλα».

Ανάπτυξη εντός και εκτός ευρωζώνης – 3% πάνω οι μισθοί στην Τσεχία

Την ίδια στιγμή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και εκτός Ευρωζώνης, τα πράγματα είναι σε θετική τροχιά. Στην Τσεχία μετά από μία σειρά σκληρών μέτρων, οι δημόσιοι υπάλληλοι αποφασίστηκε να λάβουν μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 3% από την 1η Νοεμβρίου 2015.

Μπορεί η χώρα να μην έχει τα πλεονεκτήματα του Ευρώ, (όμως με την Τσεχική  Κορόνα την οποία οι ίδιοι οι Τσέχοι δεν θέλουν να αποχωριστούν, παρά το ότι η Οικονομία τους πληροί τα κριτήρια για την ένταξη στην Ζώνη του Ευρώ) η κυβέρνηση της χώρας μετά από μία μαραθώνια διαπραγμάτευση με τα εργατικά συνδικάτα, έφτασε στην απόφαση της αύξησης των αποδοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστές ζητούσαν υψηλότερες αυξήσεις μισθών τώρα που η οικονομία της Τσεχίας ανεβάζει ταχύτητα – ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο τρίμηνο – και η ανεργία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 ετών.

Η αύξηση των μισθών 11 χρόνια μετά την ένταξη στην Ε.Ε., ήταν ένα «φλέγον» θέμα στην χώρα, καθώς παρά το ότι η οικονομία αναπτύσσεται σε ετήσιο ρυθμό 4%, η πολιτική που ακολουθούνταν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ήταν ιδιαίτερα αυστηρή.  Χαρακτηριστική είναι η σύγκριση με χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία που οι μισθοί είναι υψηλότεροι παρά την μικρότερη ανάπτυξη.

Ο μέσος όρος των μισθών στην χώρα ήταν κοντά στα 860 ευρώ το 2014, όταν ένας εργαζόμενος στην καθαριότητα στη Γερμανία ελάμβανε 1.473 ευρώ.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...