Η Κοντσίτα από την Αυστρία η νικήτρια της Eurovision

Η Κοντσίτα από την Αυστρία η νικήτρια της Eurovision
Η Αυστρία με το τραγούδι Rise Like a Phoenix και την εκκεντρική Κοντσίτα αναδείχθηκε μεγάλος νικητής του 59ου διαγωνισμού της Eurovision σε μια φαντασμαγορική βραδιά -που χαρακτηρίστηκε όμως από αρκετούς ένα κιτς κοκτέιλ ποπ μουσικής και πολιτικής.
Οι 26 χώρες που διαγωνίστηκαν στον τελικό της Eurovision ήταν με σειρά εμφάνισης οι εξής: Ουκρανία, Λευκορωσία, Αζερμπαϊτζάν, Ισλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Αρμενία, Μαυροβούνιο,  Πολωνία, Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία,  Σλοβενία, Φινλανδία,  Ισπανία, Ελβετία, Ουγγαρία, Μάλτα, Δανία, Ολλανδία, Σαν Μαρίνο και Ηνωμένο Βασίλειο.Ο τελικός του διαγωνισμού μεταδόθηκε από τη ΝΕΡΙΤ με σχολιαστές τους τη Μαρία Κοζάκου και τον Γιώργο Καπουτζίδη.

Το φαινόμενο Κοντσίτα

Την παράσταση έκλεψε για ακόμη μια φορά η Κοντσίτα από την Αυστρία.  Γεννημένος ως Τόμας Νόιβιρτ το 1988, όπως αναφέρεται στον δικτυακό τόπο που δημιούργησε, σπούδασε σε σχολή μόδας και έλαβε μέρος σε σόου της τηλεόρασης της χώρας του.

Ως Conchita εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2011, στο reality «Die große Chance». Πριν υιοθετήσει την drag queen περσόνα Κοντσίτα, ο Tom εργαζόταν ως διακοσμητής καταστημάτων.
Για τις ανάγκες άλλου reality show, δούλεψε σε εργοστάσιο ψαριών και έζησε με φυλές νομάδων στη Ναμίμπια. To 2009 τραγούδησε σε μουσικό ριάλιτι το Everything της Άννας Βίσση. Έλαβε επίσης μέρος σε τηλεοπτικά σόου και προσπάθησε -ανεπιτυχώς- να προκριθεί στην Eurovision για την Αυστρία το 2012.

Η ίδια σημειώνει ότι η Conchita δημιουργήθηκε ως αντίδραση στην προκατάληψη και τις διακρίσεις που υφίστατο ο Τόμας.

Πολιτική σκιά

Η βραδιά του πρώτου ημιτελικού σφραγίστηκε με τις έντονες αποδοκιμασίες σε βάρος της Ρωσίας.
Μόλις οι δύο παρουσιαστές ανακοίνωσαν ότι η Ρωσία πέρασε στον τελικό, το στάδιο ξέσπασε σε αποδοκιμασίες, προκαλώντας αρκετή αμηχανία στους διοργανωτές. Αντίθετα, θερμό ήταν το χειροκρότημα στην περίπτωση της Ουκρανίας, που επίσης κατάφερε να περάσει στον τελικό.

Οι αποδοκιμασίες δεν έλειψαν ούτε στον δεύτερο ημιτελικό, με «θύμα» το τραγούδι της Λευκορωσίας. Ήταν όμως ηπιότερες σε σχέση με εκείνες του πρώτου ημιτελικού κατά της Ρωσίας.

Κατά πάσα πιθανότητα αποδίδονται στη στενή σχέση που διατηρεί πολιτικά η χώρα με την Ρωσία του Πούτιν.

Οι χώρες που προκρίθηκαν στον πρώτο ημιτελικό της Τρίτης ήταν οι: Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Ρωσία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Σαν Μαρίνο, Ουκρανία, Σουηδία, Ολλανδία και Ισλανδία.

Στον δεύτερο ημιτελικό της Πέμπτης διαγωνίστηκαν και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό οι: Ελλάδα, Μάλτα, Νορβηγία, Πολωνία, Αυστρία, Φινλανδία, Λευκορωσία, Ελβετία, Σλοβενία και Ρουμανία

Οι ιδρυτικές χώρες του θεσμού (ενισχύουν και οικονομικά τη διοργάνωση) δηλαδή Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία – γνωστές και ως «BIG 5»- πέρασαν κατευθείαν στον τελικό μαζί με τη διοργανώτρια Δανία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...