Η Κύπρος διαψεύδει την Άγκυρα για δήθεν βοήθεια στην έρευνα για το δικινητήριο αεροσκάφος

bb
Η Κύπρος διαψεύδει την Άγκυρα για δήθεν βοήθεια στην έρευνα για το δικινητήριο αεροσκάφος
«Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία του Κέντρου Συντονισμού που είχε τον αποκλειστικό έλεγχο και συντονισμό της επιχείρησης με τουρκικά πλοία», ξεκαθάρισε ο υπ. Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης

Ο Κύπριος υπ. Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης, διαψεύδει το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας, ότι δήθεν τουρκικά πλοία συνέδραμαν στην έρευνα για τον εντοπισμό του μικρού δικινητήριου αεροσκάφους που έπεσε τη Τετάρτη σε θαλάσσια περιοχή 45 ναυτικά μίλια από τη Λάρνακα. Ο κ. Φωκαίδης, δήλωσε πως καμία επικοινωνία δεν υπήρξε μεταξύ του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα και τουρκικών πλοίων που έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή που έπεσε το αεροσκάφος Diamond DA42.

Ξεκαθάρισε ότι «δεν υπήρξε καμία επικοινωνία του Κέντρου Συντονισμού που είχε τον αποκλειστικό έλεγχο και συντονισμό της επιχείρησης με τουρκικά πλοία» και πρόσθεσε ότι τα τουρκικά πλοία έσπευσαν κάποια στιγμή στην περιοχή, όμως όταν είδαν ότι τον συντονισμό και τον έλεγχο της όλης επιχείρισης είχε το Κέντρο Συντονισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποχώρησαν από την περιοχή.

Ερωτηθείς πόσο πλησίασαν τα τουρκικά πλοία, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «βρίσκονταν κάποια στιγμή στην περιοχή όπου διεξάγονταν οι επιχείρησης έρευνας και διάσωσης».

Ο κ. Φωκαΐδης ξεκαθάρισε ότι η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους αποτελεί ένα διαφορετικό ζήτημα το οποίο εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων και πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να υπεισέλθει στο θέμα αυτό.

Σημείωσε ωστόσο πως απ` ότι φαίνεται, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρξε παρεμβολή από τουρκικά πλοία τα οποία όπως είπε, βρίσκονταν μακριά εκείνη τη στιγμή.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων αυτή τη στιγμή ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι τα τουρκικά πλοία συνεχίζουν την παράνομη και προκλητική κίνηση τους εντός της παρανόμως δεσμευμένης περιοχής (της κυπριακής ΑΟΖ) με βάση τη NAFTEX που είχε εκδώσει η Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου.

ΚΥΠΡΟΣ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...