Η Λαγκάρντ ζητά να μειωθεί τώρα το δημόσιο χρέος

Η Λαγκάρντ ζητά να μειωθεί τώρα το δημόσιο χρέος

Ραγδαίες εξελίξεις για τον μόνιμο απεγκλωβισμό της χώρας μας από τους ξένους τοκογλύφους

Στρατηγικός στόχος του Αλέξη είναι η λήψη οριστικής απόφασης από την Ε.Ε. μέχρι το καλοκαίρι

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ αποφάσεις δρομολογούνται για το λαό και τη χώρα!

Η οριστική έξοδος από τα εφιαλτικά μνημόνια σε συνδυασμό με τη μείωση του δημόσιου χρέους η οποία έχει τεθεί σε τροχιά μετά την απαίτηση της Κριστίν Λαγκάρντ και τις παρασκηνιακές επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους ηγέτες οδηγούν τη χώρα σε τροχιά σταθερότητας και μόνιμης ανάπτυξης.

Όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει κερδίσει το διπλό στοίχημα.

Πρόκειται για ιστορικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του λαού και της χώρας σηματοδοτώντας μια νέα εποχή χωρίς μνημόνια, εξαρτήσεις και επώδυνα μέτρα.

Βέβαια τα εφιαλτικά χρόνια των προδοτικών μνημονίων θα αφήσουν ανεξίτηλα σημάδια για να τα θυμάται ο κόσμος για να μην κάνει το μοιραίο λάθος και επιτρέψει σε αυτούς που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία να διαχειριστούν και πάλι τις τύχες της χώρας.

Οι ιστορικές αυτές εξελίξεις, της εξόδου από τα μνημόνια και της μείωσης του δημόσιου χρέους, πιστώνονται αποκλειστικά στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατάφερε μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις και δύσκολες αποφάσεις να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα.

Γι΄ αυτό άλλωστε το παλιό χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και τα ρετάλια της διαπλοκής τον πολεμούν λυσσαλέα.

Αυτοί που έφεραν τα μνημόνια και τη χρεοκοπία γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν η κυβέρνηση αντέξει μέχρι τον Σεπτέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας θα καταγράφει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έσωσε τη χώρα από τους ξένους τοκογλύφους, μειώνοντας παράλληλα το δημόσιο χρέος που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Στο νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί το παλιό διεφθαρμένο και χρεοκοπημένο σύστημα δεν θα έχει κανένα ρόλο.

Τα κόμματα των μνημονίων θα μείνουν για πάντα στο περιθώριο γιατί ο ελληνικός λαός σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να ξαναζήσει τον εφιάλτη της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης.

Η μεγάλη εθνική υπόθεση της μείωσης του δημόσιου χρέους έχει ήδη ωριμάσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ και πολύ σύντομα αναμένονται οι ιστορικές αποφάσεις που αποτελούν κόλαφο για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που χαρακτήριζαν βιώσιμο το δημόσιο χρέος, ταυτιζόμενοι απόλυτα με τους ξένους τοκογλύφους.

Μείωση χρέους εδώ και τώρα ζητά η Κριστίν Λαγκάρντ

Την ανάγκη άμεσων αποφάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόνισε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Με την γ’  αξιολόγηση να βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης κυβέρνηση και θεσμοί προετοιμάζουν την επόμενη ημέρα, βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων την αναδιάρθρωση του χρέους και τους όρους εξόδου της χώρας από την επιτροπεία των μνημονίων. Η διευθύντρια του Ταμείου, σε δήλωσή της στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore τονίζει ότι είναι κρίσιμο να τηρηθούν μια σειρά από ενέργειες και «ορόσημα» που καθορίζονται από την αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε, τονίζει Κύριο στοιχείο της συμφωνίας του ΔΝΤ για το νέο δάνειο η αναδιάρθρωση του χρέους. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη θέση: βασιζόμενο σε συγκεκριμένα στοιχεία, το συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την κατ’ αρχήν συμφωνία για ένα δάνειο stand-by».

Σύμφωνα με την ίδια, «το κύριο στοιχείο είναι ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να μπορέσει να είναι βιώσιμο».

Σε αυτή τη βάση, «η αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από τους θεσμούς και η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, καθορίζει μια σειρά ενεργειών και benchmarks που είναι ανάγκη να τηρηθούν. Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Κατά την πρόβλεψή μου, αυτό θα μπορεί να συμβεί στις αρχές του καινούριου χρόνου».

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα μέχρι τον Ιούνιο

Η «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ, αναφέρεται στην μεγάλη λίστα παρεμβάσεων που περιλαμβάνει το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου. Η συμφωνία περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, τη φορολογία και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η απόδοση της ελληνικής Οικονομίας, θα είναι ο δείκτης με τον οποίο το Ταμείο, θα αξιολογήσει αν χρειάζεται οι περικοπές στις συντάξεις να γίνουν από τον Μάιο αντί για το 2019. Ο απαραίτητος προϋπολογισμός των συντάξεων και ο προσδιορισμός της «προσωπικής» διαφοράς για κάθε συνταξιούχο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μία απόφαση που θα ληφθεί από τους θεσμούς και την κυβέρνηση αν κριθεί ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά, αν η πρόοδος της ελληνικής Οικονομίας δείξει ότι υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, τότε η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει τα «αντίμετρα» που έχουν συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τον Μάρτιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εναρμονισμός αντικειμενικών και εμπορικών τιμών στα ακίνητα. Οι αλλαγές στις αξίες των ακινήτων, αναμένεται να φέρει αλλαγές και στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε να εισπραχθεί το ίδιο ποσό με φέτος. Ο λογαριασμός αναμένεται να σταλεί στους φορολογούμενους τον Αύγουστο 2018.

Μέχρι τον Ιούνιο όταν και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία εκκρεμότητα για να επιτευχθεί ο στόχος της ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, τον Μάρτιο η κυβέρνηση ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς η κυβέρνηση θα αναπτύξει ένα αξιόπιστο διοικητικό μηχανισμό που θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις και θα κρίνεται αν η όποια σύμβαση έχει την απαιτούμενη αντιπροσωπευτικότητα για να εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου. Τον Ιανουάριο θα επανεξεταστεί και η διαδικασία διαμεσολάβησης και διαιτησίας στη βάση μιας ανεξάρτητης νομικής γνωμοδότησης.

Ανατροπές στον νόμο Κατσέλη

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στο νόμο Κατσέλη. Συγκεκριμένα, όπως συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των θεσμών,  κυβέρνηση θα υποβάλει στους δανειστές έκθεση με τα στοιχεία από τα ειρηνοδικεία και τις προτάσεις από τους φορείς για την αντιμετώπιση ελλείψεων, ιδίως όσον αφορά την ταχύτητα επεξεργασίας και την εξάλειψη του κινδύνου καταχρηστικών πρακτικών. Στην τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος οι αρχές θα τροποποιήσουν το νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και θα λάβουν πρόσθετες ενέργειες για την αντιμετώπιση των διαπιστωθεισών ελλείψεων, κυρίως με τη θέσπιση κατάλληλου μηχανισμού φιλτραρίσματος μη αποδεκτών αιτήσεων και για τη σημαντική μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της κατάθεσης της αίτησης και της έκδοσης δικαστικής απόφασης.

«Τρέξτε» τις ιδιωτικοποιήσεις, το μήνυμα των δανειστών  

Το πρόγραμμα είναι ασφυκτικό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση περιμένει σημαντικά έσοδα το 2018 (2,74 δις ευρώ), από τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν σειρά. Τον Μάρτιο προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, το 17% της ΔΕΗ, του 30% το «Ελ. Βενιζέλος», ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο.

Έρχεται το Προεδρικό διάταγμα για την επένδυση στο Ελληνικό

Για το Ελληνικό ως προαπαιτούμενο της γ’ αξιολόγησης η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών από την υποβολή του.

Επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του νόμου για τα καζίνο. Για την 4η αξιολόγηση και ως το Φεβρουάριο θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία πώλησης και να κλείσει η οικονομική συναλλαγή τον Ιούνιο. Μετά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν κατά τη διαπραγμάτευση, αποφασίστηκε να μην ιδρυθεί η «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών», του Υπερ-Ταμείου, καθώς θα έφερνε ανεπιθύμητη γραφειοκρατία και θα περιέπλεκε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

«Έχουμε το αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας»

Το αυστηρότερο αυστηρό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας στην Ευρώπη έχει  διαμορφώσει η κυβέρνηση τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στη Realnews.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να έχει δημιουργηθεί μια ομπρέλα προστασίας μέχρι το τέλος του 2018.

Με το θέμα των πλειστηριασμών να έχει «φουντώσει» για τα καλά μετά την εκκίνηση λειτουργίας της ηλεκτρονικής διαδικασίας, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν το προσεχές διάστημα θα διευκολύνουν τη διαδικασία για τους δανειολήπτες, απλοποιώντας τον τρόπο κατάθεσης δικαιολογητικών, αφετέρου εισάγουν πρόσθετες δικλείδες προστασίας από την κακόβουλη αξιοποίηση του πλαισίου από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Γιατί οι τράπεζες δεν πουλάνε τα δάνεια στους δανειολήπτες, όπως και στα Funds;

Ο υπουργός εξήγησε γιατί είναι ο ίδιος αρνητικός στην ιδέα να γίνεται προσφορά στους ιδιοκτήτες σε τιμές ανάλογες των fund πριν από τους πλειστηριασμούς.

Όπως είπε «αν και ακούγεται δίκαιο, στην πραγματικότητα ανοίγει τον δρόμο για την κακόβουλη χρήση του θεσμικού πλαισίου και άρα την υπονόμευσή του. Κι’ αυτό επειδή εάν κάποιος γνωρίζει ότι η μη εξυπηρέτηση ενός δανείου οδηγεί σε “κούρεμα”, τότε θα πάψει να το εξυπηρετεί».

Τέλος, για το θέμα της ιδιωτικοποίησης  μονάδων της ΔΕΗ, που είναι και θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου του, απάντησε ότι οι όποιες παρεμβάσεις αφορούν αποκλειστικά το λιγνιτικό δυναμικό, ενώ έμειναν εκτός οι υδροηλεκτρικές μονάδες και οι μονάδες φυσικού αερίου, που περιελάβανε το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ”, «το οποίο ακυρώσαμε ως κυβέρνηση». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «αντί να μειωθεί το παραγωγικό δυναμικό κατά 22,1%, να μειώνεται μόλις κατά 9%».

Ταγιάνι: Η λιτότητα στην Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος

«Η λιτότητα δεν μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος. Η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγική ανάπτυξης με σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι η μείωση του χρέους περνά μέσα από την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο προσφυγικό. Ο κ. Ταγιάνι χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτο» το γεγονός ότι κράτη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, αρνούνται να δεχτούν μετανάστες, που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία και θυμίζει ότι επί κομμουνιστικού καθεστώτος η Ευρώπη τις βοήθησε. Παράλληλα δηλώνει ανήσυχος για την πορεία απομάκρυνσης της Τουρκίας από την ΕΕ, ενώ για το κυπριακό τονίζει ότι «η Αμμόχωστος είναι πόλη ελληνική, δεν είναι τουρκική. Η Άγκυρα θα πρέπει να το κατανοήσει». Υπογραμμίζει, ακόμα, την ανάγκη η ΕΕ να θέσει σε προτεραιότητά της τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των Βαλκανίων, διότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος μύησης του μουσουλμανικού πληθυσμού της περιοχής στον φονταμενταλισμό». Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου δεν παραλείπει να εξάρει τον ρόλο της Ελλάδας για τη σταθεροποίηση της περιοχής και προσθέτει ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την ΠΓΔΜ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/313260-E-Lagkarnt-zeta-na-meiothei-tora-to-demosio-chreos ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...