Η Παναγία των Ιβήρων “ξαναματώνει” στο ορθόδοξο Ντόνετσκ [video]

bb
Η Παναγία των Ιβήρων “ξαναματώνει” στο ορθόδοξο Ντόνετσκ
Στις 24.09.14 οι δυνάμεις της ουκρανικής εθνοφρουράς κατέλαβαν τη μονή που τιμάται στην αθωνίτικη εικόνα της Παναγίας της  Ιβήρων στο  Donetsk. Tην μετέτρεψαν σε ορμητήριό τους και από εκεί βομβαρδίζουν τα περίχωρα.

“Η εκκλησία βεβηλώθηκε,οι πολίτες της εξορίστηκαν,οι ναζί βάλουν από το έδαφος της εκκλησίας κατά των θέσεων της αυτοάμυνας και των προαστίων του Donetsk γνωρίζοντας ότι η πολιτοφυλακή δεν θα χτυπήσει την εκκλησία και το μοναστήρι ” αναφέρει  πολιτοφύλακας της Ν.Ρωσίας στο site Russkaya Vesna.


Νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός είχε επανειλημμένα βομβαρδίσει τη μονή που δεν απέχει μακριά από το αεροδρόμιο. Σε βίντεο που αναρτήθηκε ακούγονται αλλεπάλληλα πυρά από την πλευρά της μονής και σύννεφα καπνού που τυλίγουν απειλητικά την εκκλησία.

Ήδη από τις 18 του Σεπτέμβρη υπήρχαν στο ρωσικό τύπο αγωνιώδη δημοσιεύματα για την τύχη της μονής.Ανέφεραν για τις καταστροφές που υπέστη από ρουκέτες και ο βομβαρδισμό ο ναός και κτιριακές εγκαταστάσεις κατά τις σφοδρές μάχες γύρω από το αεροδρόμιο αφού οι ουκρανικές δυνάμεις έβαλαν σε συνεχόμενη βάση εναντίον της.

Η ιστορία της μονής σχετίζεται με αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας των Ιβήρων που φυλάσσεται σε αυτήν και που αγιογραφήθηκε στο Άγιον Όρος με πρωτοβουλία του αρχιμανδρίτη  Zωσιμά.Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε με όλους τους κανόνες της παραδοσιακής μοναστικής αγιογράφησης δηλ.νηστεία,προσευχή,λουστράρισμα του ξύλου με αγιασμό κ.α από τον ρώσο μοναχό Ιωάννη της ρωσικής μονής του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιον Όρος. Η εικόνα αφότου ήρθε στο Ντονέτσκ μεταφέρθηκε για ευλογία σε πολλές ενορίες.Η πρωτότυπη  εικόνα που θεωρείται από τα μεγαλύτερα κειμήλια του αγίου όρους μάτωσε όταν δια ξίφους την έπληξε πειρατής.Τώρα για 2η φορά “ματώνει” στο ορθόδοξο Ντονμπάς.

dimpenews.com- Δ. Πορφύρης / Π. Σταφυλά

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...