Η ανάπτυξη δεν χρειάζεται οδικό χάρτη, είναι μονόδρομος!

Παρασκευή 17/06/2016 – 22:50 Την δόση την πήραμε και τώρα τι; Η δυναμική της Ανάπτυξης και η συγκυρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.
  Η Αξιολόγηση έκλεισε, η δόση εγκρίθηκε και τώρα τι; Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση αφού πέρασε τις μνημονιακές προβλέψεις από την βουλή,  κέρδισε αυτά που ήθελε από τους δανειστές.  Μέχρι τώρα, η ελληνική οικονομία, η αγορά, τα νέα νομοσχέδια, οι τράπεζες, οι επενδύσεις, όλα περίμεναν, «παγωμένα», το κλείσιμο της αξιολόγησης και η αργοπορία των δανειστών τους προηγούμενους μήνες, στοίχησε πολλά σε επιχειρήσεις και Δημόσιο.  Τώρα, ξεκινά ο δύσκολος δρόμος της ανάκτησης των απωλειών, ενός νομοθετικού μπαράζ, για να κλείσουν οι εκκρεμότητες και η μάχη για τις αποφάσεις που θα κρίνουν την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.  Ο ένας μετά τον άλλο, έμπειροι οικονομικοί αναλυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό, τονίζουν πως, τώρα είναι η ώρα, για να έρθουν άμεσα οι θετικές εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και η νομοθέτηση των σχεδίων της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του Αναπτυξιακού νόμου, η  επαναφορά της εμπιστοσύνης των αγορών, η επιστροφή του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ένα σωρό άλλα, που η απουσία τους, κρατά την ελληνική Οικονομία, μακριά από την Ανάπτυξη.  Όμως πως έρχεται η Ανάπτυξη; Δεν υπάρχει διακόπτης που να την ανοίγει και να την κλείνει. Το πρώτο βήμα, είναι η αλλαγή του κλίματος, με την πτώση των επιτοκίων στους ελληνικούς τίτλους που διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές και η επαναφορά στην κερδοφορία για το ελληνικό χρηματιστήριο. Η αρχή είχε γίνει μετά την συμφωνία του Μαΐου, στο Eurogroup και τα ελληνικά 10ετή ομόλογα, είχαν επιτόκιο κοντά στο 6%, με πτωτική τάση. Το όριο για έξοδο στις αγορές, είναι επιτόκιο κοντά στο 4-4,5%. Αυτός είναι και ο πραγματικός δείκτης, πως μία χώρα ξαναφτιάχνει την Οικονομία της και βγαίνει από τα μνημόνια, ότι έχει ανταγωνιστικά επιτόκια και μπορεί να δανειστεί απευθείας από τις αγορές, χωρίς να χρειάζεται περισσότερα δάνεια από τους θεσμούς. Αν και οι εκτιμήσεις προδιέγραφαν δρόμο λαμπρό, ήρθε η ατυχής συγκυρία του βρετανικού δημοψηφίσματος, που έφερε τα πάνω κάτω στις αγορές και ταρακούνησε χρηματιστήρια και ομόλογα…  Όμως η οπισθοδρόμηση, στις τιμές των δεικτών,  είναι προσωρινή. Είτε οι βρετανοί μείνουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είτε αποφασίσουν να αποχωρήσουν, αργά ή γρήγορα, ο κόσμος θα προχωρήσει και οι αγορές θα επαναξιολογήσουν την ελληνική πρόοδο.
 Στις 22 Ιουνίου οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το φτηνό χρήμα!  Με τις αγορές να περιμένουν τις εξελίξεις στην Γηραιά Αλβιόνα, το ενδιαφέρον στρέφεται σε αυτά που μπορούν να τρέξουν άμεσα, όπως είναι οι αποφάσεις της ΕΚΤ, για την επαναφορά της εξαίρεσης, που θα επιτρέπει στην Τράπεζα να δέχεται τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, ως ενέχυρο για δανειοδότηση, του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Μόνο και μόνο από αυτό οι τράπεζες αντί να πληρώνουν των ακριβό ELA, που έχει επιτόκιο 1,55%, θα μπορούν να δανειστούν απευθείας το φτηνό χρήμα της ΕΚΤ και να γλυτώσουν μία περιουσία.  Παράλληλα θα μπορέσουν να μεταφέρουν μέρος από τα δανεικά του ELA, στην ΕΚΤ,  εξοικονομώντας ακόμα περισσότερα. Αυτό και μόνο, φέρνει χρήμα στις τράπεζες, οι οποίες έχουν συμφέρον να το δανείσουν, ξεκινώντας ένα ακόμα κύκλο δανειοδοτήσεων, στην ελληνική, διψασμένη αγορά. Ο καιρός γαρ εγγύς, στις 22 Ιουνίου, την εβδομάδα που μας έρχεται περιμένουμε τις αποφάσεις του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για την επαναφορά του waiver και την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. 
Τα χρήματα που πέφτουν στην αγορά και οι δόσεις των δανειστών Άρα, η  απόφαση της ΕΚΤ για την επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων θα φέρει φθηνό χρήμα. Στην συνέχεια, το δεύτερο «δώρο» Ντράγκι που περιμένει το ελληνικό σύστημα, είναι η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τραπεζικές πηγές, εκτιμούν πως η αρχή θα γίνει με 3,5-4 δις. Αυτά είναι χρήματα που μπορούν και αναμένεται να πέσουν στην αγορά. Όχι όπως τα δανεικά των Θεσμών, που  έρχονται για ξεπληρωθούν προηγούμενες οφειλές και να μην πτωχεύσουμε, αλλά νέο ζεστό χρήμα στην αγορά. Με την επανένταξη των ελληνικών τίτλων στο Ευρωσύστηµα, αναμένεται η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου, με βροχή, επαναξιολογήσεων από τους διεθνείς Οίκους, κάτι που θα τροφοδοτήσει με την σειρά του, την βελτίωση των όρων δανεισμού και φέρει την οικονομία, πιο κοντά στο στόχο της εξόδου στις αγορές.
 
Νέα συμφωνία εμπιστοσύνης με τις τράπεζες Συνέχεια, έχει με την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική Οικονομία, και στις τράπεζες. Με την καλύτερη βαθμολογία και τις νέες δανειοδοτήσεις να αλλάζουν το κλίμα στην αγορά, οι τραπεζίτες περιμένουν αυτά να μεταφραστούν σε επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το πλήγμα από την φυγή των περίπου 45 δις ευρώ στα τέλη του 2014, ήταν μεγάλο και ακόμα οι καταθέσεις δεν μπορούν ξεφύγουν από το χαμηλό των συνολικών καταθέσεων που μετά βίας ξεπερνούν τα 120 δις ευρώ. 
Η επιστροφή των καταθέσεων
  Η επιστροφή των καταθέσεων, αποτελεί και το πιο σημαντικό κριτήριο για την χαλάρωση των Capital Controls. Τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, οι εκτιμήσεις θέλουν  χαλάρωση και  στην συνέχεια, άρση των κεφαλαιακών περιορισμών. 
Στοίχημα η διαχείριση των κόκκινων δανείων
  Αν αυτό συνοδευτεί και από ένα αξιόπιστο σχέδιο Τραπεζών – ΤΧΣ για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, και αρχίσει να ξεσφίγγει το κολάρο αυτό, από τον λαιμό των τραπεζών, τότε, όλοι περιμένουν να υποχωρήσει το κόστος δανεισμού και να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι δανειοδοτήσεις στην αγορά, με έναν δεύτερο σημαντικό κύκλο ανοιγμάτων προς την ελληνική επιχειρηματικότητα.  Έρθουν δεν έρθουν οι ξένες επενδύσεις, (η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν έρχεται στο σπίτι σου, μέχρι να το καθαρίσεις),  η ελληνική εσωτερική αγορά, έχει δυνάμεις που μπορούν  να αλλάξουν το πρόσωπο και την δυναμική της ελληνικής Οικονομίας. Το μεγάλο στοίχημα, είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης , η μείωση των φόρων και το αναγκαίο «τσεκούρι» στην γραφειοκρατία, που πνίγει τις ελπίδες τις αγοράς, από τις startups, τις follow-ups, μέχρι και τα restarts.

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...