Η ανάπτυξη του Πειραιά στη συνάντηση Κορκίδη με βουλευτές της Ν. Κορέας

Η ανάπτυξη του Πειραιά στη συνάντηση Κορκίδη με βουλευτές της Ν. Κορέας

Η Ανάπτυξη και οι επενδύσεις, βρίσκονται στο επίκεντρο των συναντήσεων που πραγματοποιούν στην Ελλάδα τα μέλη της Νοτιοκορεάτικης αντιπροσωπίας! Μπορεί αφορμή για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Λι Νακ Γιον να είναι η παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας, ενόψει των χειμερινών Ολυμπιακών, ωστόσο η οικονομική συνεργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψής του. Όσο εκείνος συναντου΄σε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημαντική συνάντηση, με μεγάλο ενδιαφέρον, είχαν δύο βουλευτές της Κορέας, Back, Hyeryun και Kwon, Sok chang, με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς,  Βασίλη Κορκίδη. Οι δύο βουλευτές, επισκέφτηκαν το λιμάνι του Πειραιά, που σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, είναι το μεγαλύτερο της ΝΑ Μεσογείου και ταχύτατα αναπτυσσόμενο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, εξίσου εποικοδομητική ήταν και η συζήτηση που ακολούθησε με επιχειρηματίες του Πειραιά, που ανέπτυξαν τις προοπτικές αμοιβαίας συνεργασίας, στο πλαίσιο της, από το 2011, Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ της Ε.Ε. και της Δημοκρατίας της Κορέας (Free Trade Agreement- FTA).

1

Στις 23 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμμετοχή του στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην PyeongChang το 2018, βουλευτές της Κορέας ως μέλη της συνοδείας, αναζήτησαν πληροφορίες ανάλογες με την κοινοβουλευτική τους ιδιότητα και τον τομέα ενδιαφέροντός τους.

 

Το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. υποδέχτηκε στους χώρους του, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών-μελών του Επιμελητηρίου, τους Κορεάτες κοινοβουλευτικούς, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν ιδιαίτερα στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας τους και της πολυετούς συνεργασίας τους με την ελληνική ναυτιλία.

 

Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, στην Εθνοσυνέλευση της Κορέας συζητείται η δημιουργία ενός σύνθετου Οργανισμού που θα λειτουργεί ως φορέας πληροφόρησης και ανάπτυξης συνεργασίας καθώς και χρηματοδότησης της ναυτιλίας, ο οποίος θα ονομάζεται «Maritime Exchange» και θα οικοδομηθεί στα πρότυπα του Χρηματιστηρίου ναύλων του Λονδίνου το «Baltic Exchange ή Baltic Mercantile and Shipping Exchange» το οποίο, αναμφισβήτητα, θεωρείται ως η βασική παγκόσμια οργανωμένη αγορά ναύλων με τόσο ανεπτυγμένο κύρος, ώστε να συγκεντρώνει το 90% των δια θαλασσίων μεταφορών εμπορευμάτων.

 

Επειδή, λοιπόν, η Ελλάδα έχει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία, οι Κορεάτες βουλευτές θεώρησαν σκόπιμο να ζητήσουν τη γνώμη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, το οποίο είναι ιδρυτικό μέλος στο Ελληνικό Ναυτιλιακό Cluster «Maritime Hellas» μαζί με το Ναυτικό Επιμελητήριο και βεβαίως την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών που θα έχει και τον τελικό λόγο επί ενός πολύ ενδιαφέροντος και σοβαρού θέματος.

 

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, αναφέρθηκε στις οικονομικές  σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ Ελλάδας και Κορέας.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία,  οι εξαγωγές από την Ελλάδα στην Κορέα ήταν στα  133,3 εκατ. το 2016, παρουσιάζοντας μείωση 55,5% σε σχέση με το 2015.

 

Αντίθετα, οι εισαγωγές στην Ελλάδα από την Κορέα ήταν 1, 789 δις το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως 17, 7% Σε σχέση με το 2015. Η έντονη αυτή διαφορά στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των 2 χωρών θα πρέπει και μπορεί να αποκατασταθεί άμεσα, με την καθιέρωση καίριων συνεργασιών, με ιδιαίτερες προοπτικές κυριότερα στους δυναμικούς τομείς της Ναυτιλίας και του Τουρισμού.

 

Τέλος, στο πλαίσιο της συνάντησης, το Ε.Β.Ε.Π. πρότεινε τη σύναψη και σχετικού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με αντίστοιχο παραλιμένιο Επιμελητήριο της Κορέας, με στόχο την άμεση ανάπτυξη μόνιμων συνεργειών στο χώρο της Ναυτιλίας και της ναυπηγικής βιομηχανίας,  πρόταση που έγινε θερμά δεκτή και από τους δύο βουλευτές.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/306625-E-anaptyxe-toy-Peiraia-ste-synantese-Korkide-me-boyleytes-tes-N-Koreas ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...