Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τον παιδικό εγκέφαλο!

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τον παιδικό εγκέφαλο!
 Εκτός από τους πνεύμονες η ατμοσφαιρική ρύπανση «χτυπάει» και τον εγκέφαλο:
έρευνες δείχνουν ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια των ρύπων εισχωρούν στον παιδικό εγκέφαλο και επιβραδύνουν την νοητική ανάπτυξη προκαλώντας εγκεφαλική φλεγμονή.

Εκτός από τους πνεύμονες η ατμοσφαιρική ρύπανση «χτυπάει» και τον εγκέφαλο: έρευνες δείχνουν ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια των ρύπων εισχωρούν στον παιδικό εγκέφαλο και επιβραδύνουν την νοητική ανάπτυξη προκαλώντας εγκεφαλική φλεγμονή

Τα σχολεία που βρίσκονται κοντά σε πολυσύχναστες οδικές αρτηρίες είναι πιο επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών λόγω των ρύπων που εκπέμπουν τα διερχόμενα οχήματα. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, οι χημικές ουσίες που περιέχουν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι είναι νευροτοξικές και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονιών, αυτισμού και εκδήλωση πλείστων προβλημάτων υγείας, από άσθμα έως πνευμονοπάθειες. Μάλιστα, νέα έρευνα προειδοποιεί ότι τα μικροσωματίδια των ρύπων περνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, αλληλοεπιδρούν με τα μικρογλοιακά κύτταρα κι αυτά επηρεάζουν τους νευρώνες του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα χρόνια εγκεφαλική φλεγμονή που αποβαίνει εις βάρος της φυσιολογικής νοητικής ανάπτυξης αφού ο εγκέφαλος καθυστερεί να ωριμάσει!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης ανέλυαν δεδομένα 2.715 παιδιών ηλικίας 7-10 ετών από 39 σχολεία σε ολόκληρη την χώρα κάθε τρείς μήνες επί έναν ολόκληρο χρόνο. Διαπίστωσαν ότι η μνήμη εργασίας μαθητών από σχολεία σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική μόλυνση αυξήθηκε μόλις 7,4% την ώρα που συνομήλικοί τους σε σχολεία με καθαρότερο αέρα παρουσίαζαν αύξηση 11.5%. Σημειώνουν δε ότι σχολικές αίθουσες που «βλέπουν» σε οδικές αρτηρίες με μεγάλη κίνηση «παγιδεύουν» στο εσωτερικό τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, κάνοντας την κατάσταση για την υγεία των μικρών μαθητών ακόμη χειρότερη. Μια λύση θα ήταν οι αίθουσες να τροφοδοτούνται με αέρα από την αντίθετη κατεύθυνση, προτείνουν. Από την στιγμή που οι συνέπειες της μόλυνσης σε επίπεδο υγείας, συμπεριφοράς και διανοητικής ανάπτυξης θα συνοδεύουν τα παιδιά όσο μεγαλώνουν, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την λήψη άμεσων μέτρων.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...