Από το δείγμα αυτό, περίπου 1.000 γυναίκες εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού, κατά τη διάρκεια των τριών ετών που διήρκεσε η έρευνα.
Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν, εκείνες που ανέφεραν τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, είχαν μακράν τη μικρότερη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που έκαναν καθιστική ζωή.
Παράλληλα, προέκυψε ότι οι γυναίκες με το περισσότερο σωματικό λίπος είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
«Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η γυμναστική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, αλλά αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον από την παρούσα μελέτη, είναι ότι το όφελος δεν αποδίδεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι δραστήριες γυναίκες είναι αδύνατες.
Εμείς διαπιστώσαμε ότι τελικά υπάρχει άμεσο όφελος από την γυμναστική για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης.
Οι ερευνητές προς το παρόν δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, πέραν της διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό ίσως είναι απόρροια της επίδρασης της άθλησης στο ορμονικό προφίλ του κάθε ατόμου.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (NCRI).