“Η γυναίκα της Ζάκυθος” του Δ.Σολωμού στο αρχαίο θέατρο Μακύνειας.

H GYNAIKA THS ZAKYTHOS_2Στις 14 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο Μακύνειας θα πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση με τίτλο «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού.Αυτή η παράσταση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στο Ελληνικό φεστιβάλ,το Διάζωμα με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων και στόχο έχει την επαναλειτουργία αρχαίων θεάτρων, διάσπαρτων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το κοινό να επανακτήσει τη ζωντανή του σχέση με αυτά τα σπουδαία μνημεία μέσα από τη βιωματική εμπειρία της συγκίνησης που μπορεί να προσφέρει η θεατρική τέχνη. Παράλληλα, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι θα ακουστεί ο λόγος του Διονυσίου Σολωμού στους ίδιους χώρους όπου ακούστηκε και ο λόγος του Αισχύλου, στη δραματουργία του οποίου εθήτευσε πιστά ο εθνικός μας ποιητής.

Με το έργο αυτό ο Σολωμός αφήνει το φως και ανιχνεύει το σκοτάδι. Αν και μικρό σε έκταση –δέκα μικρά κεφάλαια–, είναι ο αντίποδας που στηρίζει όλο το άλλο του έργο, αντισταθμίζοντας το βάρος και την έκταση της αναζήτησής του.

Δανείζεται, λοιπόν, το προσωπείο του Αγίου Διονυσίου –o oποίος έζησε ως ιερομόναχος έως τα 172 του χρόνια σ’ ένα μοναστήρι της Ζακύνθου–, για να κοιτάξει στα μάτια το κακό. Το γεγονός πως μπορεί να δει μέσα από τα μάτια ενός Άλλου, τον απελευθερώνει και τον μεταφέρει, σαν πνεύμα, εκεί όπου μπορεί να βλέπει την τυφλή και ακατανόητη δύναμη του κακού, χωρίς να το φοβάται. Αυτή ακριβώς η έλλειψη φόβου είναι που τον θωρακίζει και του δίνει το έλλογο στοιχείο και τον έλεγχο, ώστε το θεωρούμενο ως υποστασιοποιημένο κακό –η γυναίκα της Ζάκυθος εδώ– να καταρρεύσει αδύναμο και αξιολύπητο μπροστά του.

Η έννοια του κακού θα υπερεκτιμάτο, και θα αδρανοποιούσε τον ίδιο, μόνο εάν το υποτιμούσε περιφρονώντας το, ή αν απέστρεφε το βλέμμα του από αυτό φοβισμένος, με αποτέλεσμα να παραλύσει, και να εκλείψει η κυριαρχία του Λόγου. Το κακό εδώ δεν είναι οι Τούρκοι, δεν είναι οΙ απέναντι, δεν είναι ο προφανής εχθρός. Το κακό είναι ανάμεσά μας. Εμείς οι ίδιοι γινόμαστε οι φορείς του κακού, από τον φόβο ή από την άγνοια του αντικειμένου.

Ο Σολωμός σχεδίασε και άρχισε να γράφει το έργο το 1826 στη Ζάκυνθο, βλέποντας με συναισθήματα πόνου και απέραντης H GYNAIKA THS ZAKYTHOS_3συμπάθειας τις προσφυγοπούλες, γυναίκες από το πολιορκημένο Μεσολόγγι – που επαιτούσαν ζητώντας τρόφιμα και χρήματα για τους έγκλειστους άνδρες τους–, να αντιμετωπίζουν κατάμουτρα τη λεκτική βία, την προσβολή και την ταπείνωση από μια δύσμορφη, εξαθλιωμένη γυναίκα.

Το έργο, αν και έχει την επίφαση ενός οραματικού οίστρου, είναι απόλυτα ρεαλιστικό, γιατί ανιχνεύει τις αιτίες της κακοδαιμονίας και της διχόνοιας σαν ζητήματα βαθιάς άγνοιας και αδυναμίας πρωτίστως ημών των ιδίων, των παρατηρητών, των φερομένων ως υποκειμένων του ορθού λόγου. Κάθε παραίτησή μας μπροστά σε κάτι παράλογο και άδικο γίνεται αυτόματα προσχώρηση στο αντίθετο στρατόπεδο, του παραλογισμού και του χάους, που εμπεριέχει το απρόβλεπτο, το οδυνηρό, το κακό.

Η εκδοχή μας, μέσα από τη φωνητική ανα-παράσταση του Λόγου του ποιητή, που νοηματοδοτεί κάθε φράση, επιζητεί να ανασύρει και να ζωντανέψει όλες τις πτυχές που κρύβονται σ’ αυτό το έργο. Έργο, που δεν παύει να μας γοητεύει και να μας αφορά, σαν μια σημαντική κατάθεση ενός αγνού και μεγάλου στοχαστή, ενεργοποιώντας τη σκέψη μας επάνω σε θεμελιώδη ζητήματα της πραγματικότητας και της πραγματικής μας ταυτότητας.

Δήμος Αβδελιώδης

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Δήμος Αβδελιώδης ΜΟΥΣΙΚΗ Βαγγέλης Γιαννάκης ΕΝΔΥΜΑΤΑ Αριστείδης Πατσόγλου

ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ η Όλια Λαζαρίδου ΑΓΓΕΛΟΣ Δανάη Ρούσσου ΦΑΣΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Κατερίνα Χαρμάνη

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΧΟΣ & ΕΙΚΟΝΑ Ε.Π.Ε. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Κλέλια Παπαγιαννοπούλου ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 6974 352 722, [email protected]

H GYNAIKA THS ZAKYTHOS_4ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 2014 Ώρα έναρξης 21:15

Σάββατο 21 Ιουνίου, αρχαίο θέατρο Ερέτριας Πέμπτη 26 Ιουνίου, αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας, Μεγάλα Προπύλαια Σάββατο 28 Ιουνίου, αρχαίο θέατρο Αιγείρας (ώρα έναρξης 19:30) Δευτέρα 30 Ιουνίου, αρχαιολογικός χώρος Δελφών, Ρωμαϊκή Αγορά Τετάρτη 2 Ιουλίου, αρχαίο θέατρο Ορχομενού Βοιωτίας Παρασκευή 4 Ιουλίου, αρχαίο θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας Δευτέρα 7 Ιουλίου, αρχαίο θέατρο Μεσσήνης Πέμπτη 10 Ιουλίου, ρωμαϊκό ωδείο Πάτρας Παρασκευή 11 Ιουλίου, αρχαίο θέατρο Οινιαδών Δευτέρα 14 Ιουλίου, αρχαίο θέατρο Μακύνειας Τετάρτη 16 Ιουλίου, ρωμαϊκό ωδείο Νικόπολης Παρασκευή 18 Ιουλίου, αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων, αρχαία Αγορά Κυριακή 20 Ιουλίου, αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης Τρίτη 22 Ιουλίου, αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης Πέμπτη 24 Ιουλίου, αρχαίο στάδιο Ρόδου Σάββατο 26 Ιουλίου, ρωμαϊκό ωδείο Κω Τρίτη 29 Ιουλίου, ρωμαϊκό ωδείο Θεσσαλονίκης Πέμπτη 31 Ιουλίου, Μεγάλο αρχαίο θέατρο Λάρισας Σάββατο 2 Αυγούστου, αρχαίο θέατρο Δημητριάδας Τετάρτη 6 Αυγούστου, αρχαίο θέατρο Μαρώνειας Παρασκευή 8 Αυγούστου, αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης Κυριακή 10 Αυγούστου, αρχαίο θέατρο Μίεζας Δευτέρα 11 Αυγούστου, Βασιλικοί τάφοι Βεργίνας Τρίτη 12 Αυγούστου, ρωμαϊκό ωδείο Δίου Σάββατο 16 Αυγούστου, θέατρο Καστρομηνά, Χίος Τρίτη 19 Αυγούστου, αρχαιολογικός χώρος Μυτιλήνης Πέμπτη 21 Αυγούστου, αρχαίο θέατρο Ηφαιστίας Λήμνου Δευτέρα 25 Αυγούστου, αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας, Κρήτη Τετάρτη 27 Αυγούστου, αρχαιολογικός χώρος Απτέρας, θέση «Αλώνι», Κρήτη Τρίτη 24 Ιουνίου, Βρυξέλλες, ΒΟΖΑR, Salle de Musique de Chambre (20:00)

Προπώληση εισιτηρίων Εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, Καταστήματα Public, Βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ, Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, στους χώρους των εκδηλώσεων και σε κατά τόπους καταστήματα. Τιμή εισιτηρίου 15€ Πληροφορίες 210 3272000, www.greekfestival.gr, tickets.greekfestival.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...