Η καταστροφή του Αμαζονίου ορατή από το διάστημα

Η καταστροφή του Αμαζονίου ορατή από το διάστημα
Η NASA πρόσφατα δημοσίευσε μία φωτογραφία που τράβηξαν αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η οποία απεικονίζει πολλαπλές φωτιές να μαίνονται ταυτόχρονα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, όπου για αρκετά χρόνια καίγονται δέντρα προκειμένου να αξιοποιηθεί νέος χώρος για αγροτικούς, υλοτομικούς και πολεοδομικούς λόγους.

Η καταστροφή των τροπικών δασών αναλογεί περίπου στο 15% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή του Αμαζονίου καλύπτει μόνο το 5% της χερσαίας έκτασης του πλανήτη, απορροφά και αποθηκεύει το 10% του ατμοσφαιρικού άνθρακα.

Με κάθε δέντρο που καίγεται ή κόβεται στον Αμαζόνιο, απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα η ποσότητα του άνθρακα που κανονικά το δέντρο θα απορροφούσε και αποθήκευε.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου καλύπτει έκταση 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, 60% της οποίας βρίσκεται στη Βραζιλία.

Ανάμεσα στα περίπου 400 δισεκατομμύρια δένδρα του φιλοξενεί περίπου το 10% όλων των ειδών του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων 40.000 διαφορετικών ειδών χλωρίδας, 3.000 ειδών ψαριών γλυκού νερού και πάνω από 370 ειδών ερπετών.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Βραζιλίας τα τελευταία χρόνια, ο ρυθμός καταστροφής των δένδρων αυξήθηκε κατά 28% μεταξύ του 2012 και του 2013.
Εξάλλου πρόσφατα συνελήφθησαν από τις τοπικές αρχές της επαρχίας Παρά έξι μέλη οργάνωσης που κατέστρεφε συστηματικά μεγάλες εκτάσεις του δάσους, ενώ εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για άλλα 14 άτομα.

Τα τελευταία 40 χρόνια ποσοστό 20% του τροπικού δάσους έχει υλοτομηθεί προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος για καλλιέργειες. Σε αντίθεση με όταν το κόψιμο των δένδρων γίνεται για λόγους ξυλείας, οι αγρότες συχνά απλά καίνε τα δένδρα.

Η επιδείνωση της παράνομης υλοτομίας οδήγησε πρόσφατα τους ιθαγενείς της φυλής Κα’απόρ να λάβουν οι ίδιοι μέτρα, οργανώνοντας περιπολίες και συλλαμβάνοντας οι ίδιοι τους παράνομους υλοτόμους.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν πως αν συνεχιστεί η αποψίλωση του δάσους με τον ίδιο ρυθμό, αναμένεται να απελευθερωθούν περισσότεροι από 200 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα στην ατμόσφαιρα τα επόμενα χρόνια.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...