Η ληστεία της Ελλάδας από τα 220 δισ. των μνημονίων πήραμε μόνο 9,7 δισ.!

Η ληστεία της Ελλάδας από τα 220 δισ. των μνημονίων πήραμε μόνο 9,7 δισ.!

Κατηγορία

phpanos
Πέμπτη 05/05/2016 – 17:00

Εφημερίδα, Πρωτοσέλιδο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΞΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ Η ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΜΑΝΑΤΖΕΡ

TO ΜΝΗΜΟΝΙΟ που επέβαλαν οι ξένοι τοκογλύφοι και υπέγραψαν οι δωσίλογοι πολιτικοί μας είχε έναν και μοναδικό στόχο: τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών που ήταν φορτωμένες με ομόλογα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι αποκαλύψεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της ευρωπαϊκής σχολής μάνατζμεντ και τεχνολογίας του Βερολίνου αποκαλύπτουν το βρόμικο παιχνίδι που έστησαν σε βάρος της Ελλάδας οι λεγόμενοι εταίροι μαζί με το ΔΝΤ σε αγαστή συνεργασία με τους ντόπιους υπηρέτες τους που δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντα του λαού και του έθνους για να διασώσουν από τις ζημιές τα ευρωπαϊκά τραπεζικά μεγαθήρια. Όπως αποκαλύπτει η επιστημονική έκθεση ενός από τα πλέον εξειδικευμένα σε θέματα οικονομίας γερμανικού ιδρύματος από τα 220 δισεκατομμύρια που μας δάνεισαν οι λεγόμενοι εταίροι στα έξι χρόνια του μνημονίου μόνο τα 9,7 δισεκατομμύρια κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό. Το ίδιο διάστημα 1,5 εκατομμύριο Έλληνες έχασαν τη δουλειά τους μεγάλα κοινωνικά στρώματα οδηγήθηκαν στην εξαθλίωση, η δημόσια περιουσία καταληστεύτηκε και η ιδιωτική περιουσία απαξιώθηκε. Η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ και υπέστη και υπέστη δημοσιονομική προσαρμογή μεγαλύτερη και από αυτή που υπέστη η αμερικανική οικονομία μετά το κραχ. Ο παραγωγικός ιστός διαλύθηκε και η πλειοψηφία των μικρών και των μεγάλων επιχειρήσεων έβαλε λουκέτο. Το μνημόνιο ήταν το απόλυτο όχημα για να διασωθούν τα ευρωπαϊκά τραπεζικά μεγαθήρια. Αντίθετα η Ελλάδα θυσίασε το δικό της τραπεζικό σύστημα διέλυσε τα ασφαλιστικά της ταμεία και μείωσε κατά 50% μισθούς και συντάξεις. Οι ξένοι τοκογλύφοι έχουν τώρα το θράσος να μας ζητάνε και τα ρέστα. Έχουν την απαίτηση να ολοκληρώσουν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και να πετσοκόψουν ότι απέμεινε από μισθούς και συντάξεις. Στην ουσία επιχειρούν να μετατρέψουν τη χώρα σε προτεκτοράτο και να συνεχίζουν επ’ αόριστο τη μεγάλη λεηλασία.

Έκθεση κόλαφος για τους δανειστές

Μια έκθεση που αποτελεί κόλαφο για τους δανειστές οι οποίοι ακόμη και σήμερα επιμένουν σε μέτρα που στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία και εκατομμύρια πολίτες, αποκαλύφθηκε από την έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Λιγότερο από το 5% των δανείων, ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν για τη σωτηρία της Ελλάδας στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων, κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με 24σέλιδη έρευνα της “Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας” (ESMT) του Βερολίνου.

Όπως καταδεικνύει η έρευνα, το 95% των μνημονιακών δανείων διατέθηκαν για να σωθούν ευρωπαϊκές τράπεζες και μάλιστα σε βάρος του συνόλου. «Η έρευνα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια κυρίως τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές» προσθέτει η Handelsblatt.

«Με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες» δηλώνει στην Handelsblatt ο διευθυντής της ESMT, Γιοργκ Ρόχολ, ο οποίος συμμετέχει και στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την έρευνα, 86,9 δις ευρώ πήγαν στην εξόφληση παλαιών χρεών, 52,3 δις για εξόφληση τόκων και 37,3 δις για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η “Ευρωπαϊκή Σχολή Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας” (ESMT) του Βερολίνου προσκομίζει για πρώτη φορά στην 24σέλιδη έρευνα ένα λεπτομερή υπολογισμό: Οι οικονομολόγοι της ανέλυσαν κάθε ένα δάνειο ξεχωριστά επί βδομάδες για να διαπιστώσουν που πήγαν τα λεφτά. Το συμπέρασμα είναι αποκαλυπτικό: μόνο 9,7 δις, δηλαδή λιγότερο από το 5% μπήκαν στον ελληνικό προϋπολογισμό και επομένως ήταν προς όφελος των πολιτών. Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση παλαιών οφειλών και την πληρωμή των τόκων.

«Πρόκειται για κάτι που υπέθεταν όλοι αλλά το γνώριζαν λίγοι και επιβεβαιώνεται τώρα από την εν λόγω έρευνα: Εδώ και έξι χρόνια η Ευρώπη προσπαθεί μάταια να τερματίσει την κρίση στην Ελλάδα με δάνεια και απαιτεί συνεχώς σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. H αιτία της αποτυχίας βρίσκεται όμως προφανώς λιγότερο στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο στο σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι υπολογισμοί αυτοί εγείρουν αμφιβολίες για το σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας, αφού με τα δάνεια εξυπηρετήθηκαν χρέη, αν και η Ελλάδα είναι από το 2010 ντε φάκτο χρεοκοπημένη. Ιδίως η σωτηρία των ελληνικών τραπεζών αποδείχθηκε καταστροφική για τους φορολογούμενους. Συνολικά, διοχετεύθηκαν από τα δύο πακέτα βοήθειας 37,2 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Η βοήθεια όμως αυτή εκμηδενίσθηκε εν τω μεταξύ πλήρως, αφού από την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 έχασαν σχεδόν το 98% της αξίας τους στο χρηματιστήριο.

«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να ήταν πιο σκόπιμο, είναι ήδη στην αρχή των προγραμμάτων βοήθειας το 2010» τονίζει ο Γιόργκ Ρόχολ και προσθέτει: «Θα έπρεπε βέβαια η γερμανική κυβέρνηση να είχε στηρίξει πιθανόν τις γερμανικές τράπεζες με κρατική ενίσχυση, αλλά θα είχε γίνει σαφές τουλάχιστον που πάνε τα λεφτά».

Ο διευθυντής της ESMT σημειώνει με έμφαση ότι «πολλές διαμάχες μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας θα είχαν έτσι αποφευχθεί και το κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα ήταν μικρότερο».

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...