Η ρίζα του προβλήματος

Η ρίζα του προβλήματος

Θα µας επιτρέψετε να µη συµµεριστούµε την αισιοδοξία που εκφράστηκε από πολλές πλευρές, µετά την υπερψήφιση της πρότασης παραποµπής της Ουγγαρίας, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αντιλαµβανόµαστε ότι οι ευρωβουλευτές ήθελαν να στείλουν ένα ευκρινές µήνυµα, εν όψει του ότι η ουγγρική κυβέρνηση κατηγορείται για σειρά παραβιάσεων, των κοινών ευρωπαϊκών κανόνων και αρχών, πέραν της σκληρής πολιτικής της, στο Μεταναστευτικό. Όµως, µε δεδοµένο ότι η όλη διαδικασία δεν αναµένεται να καταλήξει σε πρακτικό αποτέλεσµα, αφού απαιτείται οµοφωνία στα επόµενα στάδια, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, πλέον, το πιθανότερο είναι πως ο κ. Ορµπαν θα εξέλθει πιο ισχυρός, απ’ αυτή τη διαδικασία, στο εσωτερικό της χώρας του.

Οι επιφυλάξεις µας, όµως, εκτείνονται και στην ουσία, καθώς, οι ευρωπαϊκοί θεσµοί, για µια ακόµη φορά, επιµένουν να εθελοτυφλούν. Να προσποιούνται, δηλαδή, ότι δεν καταλαβαίνουν ότι, όσο δεν αντιµετωπίζονται οι αιτίες, που προκαλούν την άνοδο της Ακροδεξιάς, από τη µια ως την άλλη άκρη της Ευρώπης, η τελευταία θα συνεχίζει την ανοδική πορεία. Ειδικά στο Μεταναστευτικό, παριστάνουν όλοι τη Στρουθοκάµηλο, προσποιούµενοι ότι δε βλέπουν πως τις ίδιες πολιτικές, για την αντιµετώπιση των µεταναστευτικών ροών, έχουν στην πράξη υιοθετήσει οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Αλήθεια, τι διαφορετικό πράττει ο «φιλελεύθερος» κ. Μακρόν, όταν, αφ’ ενός µεν, αρνείται να δεχθεί τον αριθµό µεταναστών ή προσφύγων, που έχει συµφωνήσει, αφ’ ετέρου δε έχει πολλαπλασιάσει τις «απωθήσεις» και «επαναπροωθήσεις» όσων επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σύνορα της χώρας του.

Αυτό είναι καταστολή, αγαπητοί ευρωβουλευτές. Ή δεν είναι έτσι; Ακόµη και η ισπανική κυβέρνηση, που ακολουθεί την πιο ανοιχτή πολιτική, έχει αυξήσει το τελευταίο διάστηµα, τις «επαναπροωθήσεις», δηλαδή τις απελάσεις.

Τι σηµαίνουν τα ανωτέρω; Ότι έχουµε να κάνουµε µε ένα πολύ σοβαρό και δύσκολο πρόβληµα, µε πολλές παραµέτρους, που δε λύνεται µε ανέξοδες εκφράσεις ανθρωπισµού και επίδειξης «αντιφασιστικών» διαπιστευτηρίων (ποιος τα έχει ανάγκη άραγε;)

Ούτε, βέβαια, αντιµετωπίζεται µε τη µυωπική, αλλοπρόσαλλη πολιτική (ο Θεός να την κάνει) που φτάνει στα όρια του παραλογισµού, µε πρακτικές όπως αυτές του «Δουβλίνο 1 και 2». Αυτές οι (µη) πολιτικές, είναι που παράγουν αίσχη όπως αυτή της Μόρια, σε βάρος, πρωτίστως, των ίδιων των προσφύγων ή µεταναστών, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/342409-E-riza-toy-problematos ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...