Η σκακιέρα της Πρωτοβουλίας και η «θυσία» του αξιωματικού

-Ποιον δείχνουν ισχυρά στελέχη της παράταξης ως αιτία της κακής εικόνας

του Βαγγέλη Καρανικόλα

Σε μία παρτίδα σκάκι ο έχων τα λευκά έχει πάντα το δικαίωμα της πρώτης κίνησης. Τούτο δε διασφαλίζει βέβαια τη νίκη, ούτε καν το ρόλο του φαβορί, όμως του δίνει το δικαίωμα να δώσει πρώτος τον «τόνο» της μάχης. Του επιτρέπει να χαράσσει την πρώτη «γραμμή» του παιχνιδιού ο ίδιος, να βάζει τον αντίπαλο στη διαδικασία πολλών περισσότερων σκέψεων. Αν η πολιτική, λοιπόν, είναι μία σκακιέρα, τα λευκά βρίσκονται προφανώς στα χέρια εκείνου που έχει την εξουσία. Αυτός δημιουργεί πολιτική, αυτός φτιάχνει επικοινωνία, αυτός ορίζει την ατζέντα. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και στο δικό μας δήμο, ενάμιση χρόνο πριν τις κάλπες, και με τη συζήτηση σιγά σιγά να ρέπει όλο και περισσότερο προς τα εκεί. Ερώτημα: έχοντας διανύσει τρεισήμισι χρόνια θητείας, τα «λευκά» συνεχίζουν να δίνουν πλεονέκτημα, ή μήπως αυτό έχει χαθεί;

Ένα βήμα μπροστά

Μέσα από τις σελίδες της «Ε», από το Φεβρουάριο και μετά, έχουμε αναδείξει αρκετά από τα ζητήματα της πλειοψηφούσας παράταξης στο δήμο. Έχουμε μιλήσει για το πώς στο εσωτερικό της ομάδας διαμορφώθηκαν αλλά και άλλαξαν στην πορεία οι συσχετισμοί, καθώς και για το πώς διαγράφεται το μέλλον μέσα από μία σειρά σεναρίων. Σήμερα πηγαίνουμε ένα βήμα πιο μπροστά, φωτίζοντας μία πολύ σημαντική παράμετρο, από τις πλέον σημαντικές θα μου επιτρέψετε να πω, η οποία «ανθεί» το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποκτώντας όλο και περισσότερους «οπαδούς» στο εσωτερικό της ομάδας. Ποια είναι αυτή; Το πώς η Πρωτοβουλία θα επιχειρηθεί να μείνει ενωμένη, με τον Τάκη Λουκόπουλο επικεφαλής, αλλά και με πιθανότητες, αν όχι διεύρυνσης, τουλάχιστον διατήρησης των βασικών δυνάμεών της.

Οι συμβουλές

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να σας γυρίσω λίγο πίσω, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας για τα τέσσερα σενάρια που έχει μπροστά της η Ενωτική Πρωτοβουλία, εστιάζοντας σε ένα από αυτά. Μεταξύ άλλων αναφέραμε τότε: «(…) σε εσωτερικές συζητήσεις ο δήμαρχος δεν έχει αποφύγει και την κριτική για τη στάση του σε πολλά θέματα. Η μη ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών από μέρους του, αφήνοντας ζητήματα να αιωρούνται, δίνοντας την εντύπωση πως ο χρόνος γιατρεύει τα πάντα (στην πολιτική δεν είναι απόλυτο αυτό), του καταλογίζεται, έστω και χαμηλόφωνα. Αν σε αυτό συμπεριλάβουμε και το ότι θεωρείται κλεισμένος, αν όχι εγκλωβισμένος, σε ένα συγκεκριμένο ύφος παρουσίας, «αποτέλεσμα κακών συμβουλών ή συμβούλων» κατά την άποψη κάποιων στην ομάδα, τότε καταλαβαίνουμε πως ο δήμαρχος δεν είναι απίθανο κάποια στιγμή στο μέλλον να έρθει μπροστά σε αυτά τα ζητήματα, καλούμενος από στελέχη της παράταξης να δώσει πειστικές απαντήσεις(…)» Στην τελευταία πρόταση βρίσκεται το ζουμί του σημερινού μας θέματος, στο νόημα του οποίου έχει κάνει focus ένας ισχυρός πυρήνας στελεχών της Πρωτοβουλίας, ο οποίος διευρύνεται όλο και περισσότερο.

Το πρόσωπο κλειδί

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, αλλά και ζυγίζοντας τα σημερινά δεδομένα, η ομάδα αυτή των συμβούλων της δημοτικής αρχής, δείχνει να έχει καταλήξει σε μία σειρά συμπερασμάτων, με ένα όμως να έχει κυρίαρχη θέση μεταξύ των υπολοίπων. Βάσει του σκεπτικού της, το οποίο μάλιστα διαρρέεται μέρα με τη μέρα σε συζητήσεις που κάνουν στην κοινωνία, ο δήμαρχος θα πρέπει κάποια στιγμή να «απεγκλωβιστεί» από τη γραμμή πάνω στην οποία τον έχει τοποθετήσει το στενό του περιβάλλον. Και επειδή το συγκεκριμένο περιβάλλον δεν είναι γενικό και αόριστο, η κριτική τους εστιάζει στον Κώστα Καρακώστα, τον άνθρωπο που, καλώς ή κακώς, έχει παγιωθεί στην κοινωνία ότι αποτελεί τον αποκλειστικό σύμβουλο του Τ. Λουκόπουλου, τον άνθρωπο που ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω του, οδηγώντας τον, κατά την ίδια πάντα άποψη, στην όλο και μεγαλύτερη απομόνωση.

Η υπηρεσία

Τί καταλογίζεται όμως σήμερα στον άλλοτε επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών; Η κριτική προς το πρόσωπό του δεν είναι μονοδιάστατη, τουναντίον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως εκτίνεται σε μία σειρά από ζητήματα, τα οποία αφορούν τόσο τη λειτουργία της υπηρεσίας που προΐσταται, όσο, περισσότερο, και στο τι εκπέμπει η παράταξη προς τα έξω με αφορμή τον ίδιο. Ως προς την πρώτη παράμετρο, βάσει πάντα της συγκεκριμένης ανάλυσης, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζεται σε συζητήσεις, δεν είναι λίγες οι φορές που για υπηρεσιακά ζητήματα έχουν οι ίδιοι βρεθεί μπροστά σε ατέρμονες καθυστερήσεις, μην μπορώντας να εξυπηρετηθούν. Πρόσφατα παραδείγματα, σε δημόσια μάλιστα θέα (πχ διαγωνισμός παζαριών), πιστοποιούν τούτη τη δυσλειτουργία, η οποία κατά αυτή την ομάδα των συμβούλων έχει αποδέκτες και τους πολίτες, για σειρά δικών τους ζητημάτων.

Η αδυναμία διεύρυνσης

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές της «Ε», όμως, και χωρίς να υποτιμάται η πρώτη παράμετρος, το ουσιαστικό ζήτημα που γεννάται πλέον στις αναλύσεις τους ακουμπά στο κατά πόσο η παράταξη μπορεί να αναπτύξει εκ νέου τη δυναμική της, σταματώντας να βγάζει προς τα έξω την εικόνα που αναφέραμε πιο πάνω, με το δήμαρχο εγκλωβισμένο σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Η φράση «έτσι, το μόνο που μπορούμε να πετύχουμε είναι να συρρικνώνουμε τη βάση στην οποία απευθυνόμαστε», ανήκει σε σύμβουλο της δημοτικής αρχής, και σίγουρα δεν είναι μόνο δική του ως άποψη στο εσωτερικό της ομάδας. Θεωρείται με λίγα λόγια δεδομένο πως, εάν ο δήμαρχος δεν βρει τον τρόπο να απαλλαγεί από το προφίλ που του(;) έχτισαν, πολλοί από τους ψηφοφόρους του πρώτου γύρου του 2014 θα κάνουν άλλες επιλογές.

Η σίγουρη ήττα (;)

Στην ανάλυση των σεναρίων για την Πρωτοβουλία αναφέραμε πως ο δήμαρχος, πάντα σε εσωτερικό επίπεδο, θα κληθεί να αλλάξει το συγκεκριμένο κλίμα που σήμερα κυοφορείται, και που λέει πως «η παράταξη ως έχει είναι σχεδόν καταδικασμένη στο δεύτερο γύρο των εκλογών». Τι λένε λοιπόν στελέχη της συγκεκριμένης σκέψης; Πως η παράταξη, πηγαίνοντας στις εκλογές του 2019 ως έχει, θα περάσει στο δεύτερο γύρο, όμως τότε, λόγω των παραπάνω, θα βρει απέναντί της ένα «τοίχος», και από το σύνολο σχεδόν των υπολοίπων παρατάξεων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, αλλά πολύ περισσότερο και από τους ψηφοφόρους τους. «Δεν είναι λογικό να πάει μία ομάδα προς την ήττα εις γνώση της», μας είχε πει χαρακτηριστικά συνομιλητής μας στο πλαίσιο του ρεπορτάζ των σεναρίων, φράση που σήμερα γίνεται πιο κατανοητή με όλα τα παραπάνω.

Το πολιτικό κεφάλαιο του δημάρχου

Ποιος όμως ο ρόλος του Τάκη Λουκόπουλου σε όλα αυτά; Ο δήμαρχος, ακόμα και με τα όσα του καταλογίζονται στα τρεισήμισι χρόνια της θητείας, τόσο μέσα όσο και έξω από την ομάδα, έχει ακόμα απόθεμα πολιτικού κεφαλαίου, και μάλιστα σοβαρό. Η φθορά που έχει υποστεί  είναι δυσανάλογη των ζητημάτων που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια αυτής της δημοτικής αρχής, κι αυτό συγκαταλέγεται στα υπέρ του. Είτε αποτελεί απόρροια της δυναμικής της επί δεκαετίες διαδρομής του στην κοινωνία, είτε αποτελεί απόρροια των συσχετισμών που δημιουργεί το χαμηλής δυναμικότητας παζλ των έως σήμερα  ενδιαφερόμενων για το δήμο, ο Τάκης Λουκόπουλος είναι ισχυρός παράγοντας του παιχνιδιού, κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Είναι μάλιστα κάτι που του αναγνωρίζουν οι συμμετέχοντες στην (υπο)ομάδα της Πρωτοβουλίας, θεωρώντας μάλιστα πως με ορισμένες κινήσεις, που θα δώσουν το στίγμα του, μπορεί να γίνει και πάλι πολύ ισχυρός.   

Θα μπει θέμα

Επιστρέφοντας όμως στην ουσία του σημερινού θέματός μας, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως ο δήμαρχος αργά ή γρήγορα θα γίνει κοινωνός του παραπάνω προβληματισμού, καλούμενος να πάρει τις αποφάσεις του, οι οποίες κατά πολύ θα κρίνουν  και το μέλλον της παράταξης. Η εσωτερική « πολιτική στοχοποίηση» του Κ. Καρακώστα, γιατί μην παίζουμε με τις λέξεις περί στοχοποίησης πρόκειται, λένε πηγές μας, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην ομάδα, ζητώντας από το δήμαρχο να πάρει ομολογουμένως δύσκολες αποφάσεις. Το εάν θα τεθεί υπό τη μορφή διλλήματος- τελεσιγράφου δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση να το αναφέρουμε, όμως το μόνο βέβαιο είναι πως η Πρωτοβουλία, κατά την ομάδα των συγκεκριμένων συμβούλων, θα πρέπει να αλλάξει την παγιωμένη εικόνα της ομάδας, όπου ο ένας επηρεάζει την εικόνα του συνόλου, σε τόσο μάλιστα μεγάλο βαθμό.

Ποια είναι η ομάδα

Τέλος, και επειδή η συγκεκριμένη ανάλυση αποτελεί συνέχεια εκείνης των τεσσάρων σεναρίων, ανατρέχοντας στον τότε επίλογο θα βρείτε και τους εκφραστές όλων των παραπάνω. Θα διαβάσετε για τους τρεις του βασικού πυρήνα, στους οποίους όμως σήμερα θα πρέπει να προσθέσετε και πέντε- έξι ακόμα…

Σύντομα νεότερα…

Εφημ.ΕΜΠΡΟΣ Ναυπάκτου



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...